BELA KUĆA SMIRENA: Nema naznaka da Rusija namerava da primeni nuklearno oružje

Novosti online

28. 03. 2023. u 00:27

SAD u ovoj fazi ne vide naznake da Rusija prebacuje deo svog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju, izjavio je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, komentarišući odluku ruskog rukovodstva o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije.

БЕЛА КУЋА СМИРЕНА: Нема назнака да Русија намерава да примени нуклеарно оружје

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

-Nismo videli nikakvo raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja ili nešto slično nakon ove objave. I mi, sigurno, nismo videli nikakve naznake da je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku o upotrebi oružja za masovno uništenje, a još manje nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao je on.

Prema njegovim rečima, američka vlada nastavlja da veoma pažljivo prati razvoj događaja u skladu sa odlukom Rusije da se rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Ipak, SAD ne menjaju nivo spremnosti svojih snaga za nuklearno odvraćanje, istakao je Kirbi.

-Mi još uvek nismo videli ništa što bi nas nateralo da menjamo raspored svojih strateških snaga i sredstava, podvukao je Kirbi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju.

Foto MO RF

Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je naveo da je EU spremna da uvede sankcije u slučaju da Belorusija rasporedi na svojoj teritoriji rusko taktičko nuklearno naoružanje.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)