AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Zapad ne planira da okonča sukob u Ukrajini dok Putin ne popusti pod kontraofanzivom VSU

Novosti online

27. 03. 2023. u 22:48

ZAPADNI lideri se sve više nadaju da bi potencijalna ofanziva ukrajinske vojske, koja, po njihovom mišljenju, može da oslabi Rusiju, stvorila uslove za mirovne pregovore, ali da bi konflikt pretvorio u borbu do iscrpljenja, piše list „Volstrit džurnal“ pozivajući se na diplomate i zvaničnike.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Запад не планира да оконча сукоб у Украјини док Путин не попусти под контраофанзивом ВСУ

Foto Tanjug/AP

-U Vašingtonu i evropskim prestonicama se nadaju da će ukrajinska kontraofanziva, pripomognuta zapadnim tenkovima i drugim novim naoružanjem, ovog proleća ‘probiti rupu’ u ruskoj odbrani ukrajinske teritorije. To će, teoretski, dati snagama Kijeva takvu prednost na bojnom polju da će ruski predsednik Vladimir Putin biti primoran na mirovne pregovore, piše list.

U članku se navodi da je malo ko od zvaničnika uveren u to da će se događaji razvijati po „osetljivom scenariju“.

-Mnogi koji podržavaju Ukrajinu su usredsređeni na kratkoročne prioritete: očajnički tražeći dovoljno municije za Kijev kako bi obuzdali Rusiju na istoku Ukrajine, kao i kako bi pripremili rezerve za munjevitu kontraofanzivu, ističe list.

Navodi se da je najverovatniji scenario razvoja sukoba u Ukrajini - iscrpljivanje, koje će trajati sve dok jedna strana ne bude poražena ili toliko iscrpljena da će objaviti da se više neće suprotstavljati iako nije postigla ciljeve.

-Ta varijanta, po priznanju mnogih diplomata, može da traje godinama, a ne mesecima. I čak u tom slučaju na Zapadu nema jasnog konsenzusa, piše list.

Foto Tanjug/AP

Autori pojašnjavaju da je među zapadnim liderima široko rasprostranjeno mišljenje da je potrebno da se Ukrajini isporuče sredstva za obuzdavanje Rusije i da je to potrebno ili u sastavu NATO-a ili u okviru nekog sporazuma u okviru alijanse. List napominje da nema konsenzusa po pitanju takvog scenarija, s obzirom na to da su nedavno predsednik Francuske Emanuel Makron i „neki saveznici“ izjavili da se boje da će poniziti Rusiju i žele da Zapad isporuči Ukrajini bezbednosne garancije koje bi smirile Rusiju.

-Drugi žele da vide stalno smanjenje borbenih sposobnosti ruskih oružanih snaga, piše list.

Britanski list „Tajms“ je, pozivajući se na visokog predstavnika američke administracije, saopštio da Vašington razmatra strožiju strategiju u sukobu u Ukrajini i želi da ona pobedi.

List podseća da ranije objavljen cilj nije bio „poraz Rusije kao takve“, već zaštita Ukrajine od Rusije, obezbeđivanje jake vojne pozicije Kijeva na početku diplomatskih pregovora. Međutim, prema rečima sagovornika, ne bi trebalo uskoro očekivati takav razvoj događaja. Osim toga, „Rusija ne pokazuje da je zainteresovana za pregovore“. Vašington će nastaviti da podržava Kijev „kako bi pomogao Ukrajini da opstane kao nezavisna demokratska zemlja“.

Foto Tanjug/AP

„Volstrit džurnal“ je opisao i mogući format napada ukrajinskih oružanih snaga. Po mišljenju eksperata, Ukrajina verovatno neće započeti kontranapad „u stilu NATO-a“, koji podrazumeva masovni vazdušni napad avionima i krstarećim raketama. Kijev za takav napad nema potreban broj lovaca i helikoptera, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Džon Nagl. Pored toga, nijedna strana u sukobu ne kontroliše vazdušni prostor nad Ukrajinom, istakao je on.

List navodi da ukrajinski vojnici ne otkrivaju svoje planove, ali da se neki aspekti kontranapada mogu predvideti, s obzirom na tehniku koju zemlja ima, uključujući i zapadne isporuke. Eksperti smatraju da će Ukrajina prvo izvršiti napad visoko preciznim oružjem dugog dometa kopnenog baziranja, uključujući rakete i artiljeriju. Sagovornici smatraju da će zatim uslediti kopneni napad, gde će Kijev morati da kombinuje sovjetske tenkove koje ima sa zapadnim tenkovima.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade