NAJAVA NOVIH SUKOBA: Francuska se sprema na još jednu vruću epizodu demonstracija (FOTO/VIDEO)

FRANCUSKA se sprema za velike i napete manifestacije koje će biti održane u utorak. Biće to deseto okupljanje protiv penzijske reforme, a vlasti se pribojavaju da bi ovo moglo da bude najradikalnija verzija protesta do sada.

НАЈАВА НОВИХ СУКОБА: Француска се спрема на још једну врућу епизоду демонстрација  (ФОТО/ВИДЕО)

Goran Čvorović

Stahuje se da bi u Pariz mogao da dođe i deo onih koji su žestoko napali policiju u subotu na manifestacijama protiv izgradnje mega-rezrvoara u Sent Solinu na jugozapadu Francuske, kada su snage reda zasute eksplozivom i Molotovljevim koktelima, dok je dvesta ljudi i pedesetak policajaca povređeno, neki veoma teško.

Obaveštajni podaci su pokazali da se istovremeno očekuje veliki broj mladih, možda, čak, i tri puta više nego na protestima u četvrtak koje su u prestonici Francuske takođe obeležili neredi i sukobi s policijom.

Mladi se sve više odazivaju pozivima na protest protiv penzijske reforme, ali i načina na koji predsednik Makron i vlasti trenutno vladaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je do sada u manifestacijama širom zemlje od 19. januara povređen čak 891 policajac i žandarm. Mnogo povređenih ima i među demonstrantima, a materijalna šteta je velika.

Manifestacije će u utorak biti održane širom Francuske, dok će se povorka u Parizu kretati od Trga Republike do Trga Nacije. Na tom potezu, vlasnici radnji, dužinom bulevara Volter i drugim ulicama kuda će se kretati nezadovoljna masa, u ponedeljak su, čim su saznali da će biti na pravcu protesta, pokušali da zaštite izloge, stavljajući oplate od dasaka.

Naročito su na meti najradikalnijih krajnje levičarskih učesnika banke, agencije za stanove, restorani brze hrane i sve ono što reprezentuje liberalni kapitalizam. Pale i hrpe nagomilanog smeća, što daje spektakularne prizore, pa vlasti pokušavaju da u međuvremenu odnesu bar deo nakupljenog đubreta.  

Ministar unutrašnjih poslova Žerlad Darmanen je poručio da se očekuje veliki rizik od nereda, što se i očekivalo, kao i da je policija odlučna da sačuva red.

U celoj zemlji, manifestacije će nadgledati 13.000 pripadnika snaga reda, od čega 5.500 u Parizu, što je najviše do sada. Istovremeno, opozicija, sindikati i evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju specijalce da u pojedinim trenucima prekoračuju silu.

Ovaj utorak preti da bude jedan od najnapetijih dana protesta, dok vlasti istrajavaju na reformi proguranoj na osnovu posebne klauzule Ustava, bez glasanja u skupštini, i uz veliko protivljenje ogromnog dela javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati