ZBOG NESTALIH METKOVA ZATVORIO CEO GRAD: Kim naredio opsežnu istragu

Novosti onlajn

27. 03. 2023. u 18:09

LIDER Severne Koreje Kim Džong Un naredio je zatvaranje grada Hyesana nakon što je tokom nedavnog vojnog povlačenja utvrđen nestanak 653 metka. Vlasti su odmah naredile detaljno pretraživanje od kuće do kuće.

ЗБОГ НЕСТАЛИХ МЕТКОВА ЗАТВОРИО ЦЕО ГРАД: Ким наредио опсежну истрагу

Foto: Profimedia

Nestanak municije otkriven je 7. marta, kada su se vojnici 7. korpusa Severnokorejske narodne armije povlačili iz područja oko grada, koji se nalazi na granici s Kinom. Tamo su raspoređeni 2020. kako bi proveli zatvaranje granica na početku pandemije covid-19.

- Potpuno su se povukli između 25. februara i 10. marta, ali je u toku opsežna istraga zbog gubitka metaka tokom procesa evakuacije - rekao je stanovnik severne pokrajine Ryangang korejskoj službi RFA-e, pod uslovom anonimnosti iz sigurnosnih razloga.

Opsežna istraga

Jedan od izvora je naveo da kada se to dogodilo, vojnici isprva nisu prijavili, već su sami pokušali pronaći nestale metke.

- Ali kad nisu mogli pronaći nestale metke, obavestili su stanovnike i započeli rigoroznu potragu - rekao je, prenosi Radio Free Asia.

Policija i vojska pokrenule su istragu, zatvorile celi grad i počele pretraživati kuću po kuću, naveo je izvor.

- Oni koji su videli ili pokupili bilo koji broj metaka dužni su to prijaviti što je pre moguće - naglasio je.

Državni funkcioner pokrajine Ryangang je istakao da su se stanovnici radovali povlačenju vojske.

- Stanovnici su se veselili povlačenju vojske iz tog područja, ali tokom istrage imaće još manje slobode kretanja - rekao je za RFA državni funkcionerk pokrajine Ryanggang, prenosi Radio Free Asia.

Sloboda kasni

Premeštanje tako velikih snaga s pograničnog područja kako bi zaštitili Kim Džong Una, ljudi bi mogli protumačiti kao da je zemlja napadnuta i da se osvajači guraju prema Pjongjangu.

- Ministarstvo državne sigurnosti, Vojno sigurnosno zapovedništvo Korejske narodne armije i Ministarstvo socijalne sigurnosti izdali su posebno oštro upozorenje protiv 'pljačke, nezakonitog posedovanja ili odlaganja oružja, municije i borbene tehnološke opreme' kako je navedeno u kaznenom zakon članak 78. - istakao je državni funkcioner, koristeći počasni naziv za čelnika zemlje Kim Džong Una.

Stanovnici se boje da će vlasti, ako ne bude rešenja, nasumično kazniti nekoga ko bi mogao biti potpuno nevin.

- Neki stanovnici govore da vlasti svaki dan podižu atmosferu oštrog vojnog sukoba između Severa i Juga, a čak tvrde da Jug izaziva rat - zaključio je funkcioner.

BONUS VIDEO: RETKI SNIMCI - Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese"

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest