KINESKI PVO VEŽBA OBARANJE F-35: Lovci J-20 simulirajući američki stelt lovac nisu uspeli da se probiju kroz odbranu (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

27. 03. 2023. u 18:45

KINESKA narodnooslobodilačka armija je nedavno izvela zajedničke vojne vežbe, projektujući sopstveni J-20 Mighty Dragons kao potencijalni agresorski avion usred proliferacije američkih stelt borbenih aviona F-35 u susedstvu.

КИНЕСКИ ПВО ВЕЖБА ОБАРАЊЕ Ф-35: Ловци Ј-20 симулирајући амерички стелт ловац нису успели да се пробију кроз одбрану (ВИДЕО)

F-35 i J- 20 Foto EPA / Free Images Pixabay


Vojska kineske narodne oslobodilačke armije (PLA) vežbala je protivvazdušnu odbranu sa Vazdušnim snagama PLA (PLAAF). Vazduhoplovstvo je poslalo stelt borbeni avion J-20 kao lažnog neprijatelja u potezu za koji su stručnjaci rekli da bi mogao da simulira napade američkog F-35, stelt aviona koji predstavlja pretnju nacionalnoj odbrani zemlje.

Kineski J-20 Mighty Dragons je postao oslonac vazduhoplovnih snaga PLA i sada je navodno operativan u svih pet komandi. Poznato je da zemlja povećava proizvodnju ovog aviona pete generacije.

Početkom proleća u centralnom regionu južnokineskog autonomnog regiona Guangksi Zhuang (Guangxi Zhuang), jedinica vazduhoplovstva PLA stacionirana u toj oblasti i brigada protivvazdušne odbrane dodeljena vojsci 75. grupe PLA izveli su zajedničku vežbu konfrontacije koristeći realne borbene scenarije, prema izveštaju centralne kineske televizije (CCTV).

Ovaj razvoj događaja dolazi godinu dana nakon što je general Kenet Vilsbah, komandant američkih pacifičkih vazdušnih snaga, u martu 2022. otkrio da su lovci Lokid Martin F-35 stelt lovci najmanje jednom došli u kontakt sa kineskim J-20.

Komandant je tada pohvalio kineski avion pete generacije u retkim priznanjima te vrste.

U to vreme, general Vilsbah je rekao: „Malo je rano da se kaže šta nameravaju da urade sa J-20, tako da je zaista sve što smo videli da radi je superiornost u vazduhu“, kaže on. „Ali primećujemo da oni prilično dobro lete. Nedavno smo imali – ne bih to nazvao angažmanom – gde smo se relativno približili J-20 zajedno sa našim F-35 u Istočnom kineskom moru, i relativno smo impresionirani komandom i kontrolom povezanim sa J -20.”

Foto: EPA

J-20

U januaru ove godine, državna tv emitovala je snimak eskadrile J-20, rekavši da je uradila „odličan posao na redovnim patrolama i kontrolisanju identifikacione zone vazdušne odbrane Istočnog kineskog mora“ (ADIZ). U isto vreme, društvene mreže su vrvele od tvrdnji da je J-20 možda presreo borbeni avion F-35.

Priča objavljena u South China Morning Post-u pod naslovom „Kina opisuje ulogu stelt lovca J-20 u presretanju stranih ratnih aviona objavljivanjem snimaka koji mogu pokazati retke susrete sa F-35“ takođe je sugerisala na takvu interakciju.

U izveštaju se citiraju vojni stručnjaci koji su tvrdili da je avion J-20 najsposobniji da se odbrani od stranih stelt lovaca kao što su F-35 Sjedinjenih Država ili japanske vazdušne samoodbrambene snage, iako vazduhoplovstvo PLA obično šalje svojih J-11 i J-16 mlaznjake za presretanje stranih ratnih aviona.

Vojni stručnjak Antoni Vong Dong rekao je da samo vrsni stelt lovac može da prati i presreće letelicu koja se približava kada ima super krstarenje, manevarsku sposobnost i superiornu avioniku.

-Zvuči razumno da su J-20 poslati da presretnu i identifikuju kada se američki ili japanski stelt lovci približe, rekao je on.

Iako ove tvrdnje nisu mogle biti nezavisno proverene, nedavne kineske vežbe su još značajnije i intrigantnije. Usred rastućih tenzija u širem Indo-Pacifiku, a posebno u Istočnom i Južnom kineskom moru, veruje se da kontakt između dva lovca pete generacije nikada neće biti isključen.

Foto: Free Images Pixabay

F-35


KINESKE VEŽBE KOJE SU SIMULIRALE NAPAD F-35

U izveštaju se navodi da je vežba ojačala integrisane borbene sposobnosti jedinica Kopnene vojske i Vazduhoplovstva povezujući ih između komandnih i vatrenih lanaca. Brigada Vojske protivvazdušne odbrane i jedinica Vazduhoplovstva prenele su vazdušne informacije tokom simulacije, omogućavajući im da brzo uspostave mrežu protivvazdušnog naoružanja.

U izveštaju se navodi da je protivnička avionska jedinica odmah promenila formaciju kako bi iskoristila strm teren i probije odbranu (PVO) na veoma maloj visini. Međutim, odbrambena strana je i dalje mogla da uhvati mete.

Prema izveštaju CCTV-a, odbrambena strana je mogla da primeni protivmere nakon što je napadačka strana izvela neočekivani napad noću i upotrebila jakih elektromagnetnih ometanja.

Takođe je prikazan snimak vojnog protivvazdušnog artiljerijskog topa koji prati i puca na stelt borbeni avion Vazduhoplovnih snaga J-20 pri niskom letu.

Kineski stručnjak za vojnu avijaciju Fu Kianšao (Fu Qianshao) rekao je za Global Times (Global Times) da su SAD i njihovi saveznici naručili mnoge stelt borbene avione F-35, prvenstveno namenjene za misije kopnenog napada umesto misija nadmoći u vazduhu.

Fu je objasnio da u ovom slučaju, vojni radari kratkog dometa, infracrveni i optički senzori, kao i artiljerijski topovi i projektili PVO postavljeni na visoko mobilna vozila, postaju značajni, dok radari i rakete dugog dometa Ratnog vazduhoplovstva gube svoje prednosti kao rezultat toga što su F-35 odlučili da probiju protivvazdušnu odbranu sa malih visina, za razliku od napada sa velikih visina.

PLA posmatrač i vojni analitičar Rik Džo (Rick Joe) rekao je za EurAzijan Tajms (EurAsian Times): „Avion pete generacije koji radi kao zamena za neprijateljskog lovca pete generacije za različite uloge je prilično uobičajen. F-35 je najčešći i „najbrojni“ avion pete generacije sa kojim se PLA suočava. Dakle, apsolutno, oni bi se pripremali i planirali kako da im se suprotstave i verovatno su to radili skoro dve decenije otkako se F-35 prvi put pojavio kao projekat.

Kineska vojska / Foto AP

Američko vazduhoplovstvo je 9. juna prošle godine ponovo uspostavilo 65. agresorsku eskadrilu (AGRS) u vazduhoplovnoj bazi Nelis u Nevadi. EurAsian Times je tada izvestio da će jedinica leteti samo na F-35A Lighting 2 i da će se fokusirati na oponašanje vrhunskih vazdušnih sposobnosti Kine.

Prošlog meseca, eskadrila je konačno aktivirana. Brigadni General Trj "Lou" Ravls (Trey “Lou” Rawls), komandant USAF-ovog Centra za operativno testiranje i evaluaciju (AFOTEC), postao je prvi general koji je sertifikovan kao agresorski pilot pete generacije na avionu F-35A Lightning 2 sa 65. AGRS.

Zaslužuje da se naglasi da su stelt borbeni avioni F-35 Lightning 2 trenutno najprodavaniji lovci pete generacije, a potražnja raste na azijskom kontinentu, posebno u susedstvu Kine.

Ovaj zahtev je navodno dopunjen agresivnom ekspanzijom Pekinga i zastrašivanjem njegovih regionalnih rivala. Glavni saveznici SAD, Japan i Južna Koreja, imaju svoje zalihe stelt borbenih aviona F-35.

Uz rastuće tenzije u regionu, posebno u Tajvanskom moreuzu, vojni stručnjaci smatraju da je vojna konfrontacija između Pekinga i Vašingtona samo pitanje vremena. Povrh toga, američki predsednik Džo Bajden je u više navrata tvrdio da će njegova zemlja priteći u pomoć Tajvanu ako Kina napadne ostrvsku državu koja je na vlasti.

Vojni stručnjaci veruju da bi Japan zbog svoje geografske blizine, glavnog saveznika SAD u regionu, mogao da se nađe u poziciji da pridruživanje sukobu postane neizbežno. Ovaj scenario, koliko god da je hipotetički i nategnut, mogao bi dovesti do moguće konfrontacije između kineskog J-20 i američkog F-35, a čini se da se obe strane spremaju za to.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024