PUTIN NAJAVIO NOVA POJAČANJA: Ukrajina očekuje 440 tenkova, a Rusija 1.600 (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

27. 03. 2023. u 17:50

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin govorio je o snabdevanju Ukrajine tenkovima. Prema njegovim rečima, „potpaljivači“ (kako Putin naziva ukrajinske saveznike) će Kijevu snabdevati između 400 i 440 tenkova.

ПУТИН НАЈАВИО НОВА ПОЈАЧАЊА: Украјина очекује 440 тенкова, а Русија 1.600 (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP/Tviter printskrin



Rusija će, sa svoje strane, modernizovati i proizvoditi tri puta više – 1.600, rekao je Putin.

Gospodin Putin nije objasnio koji će tenkovi biti modernizovani i od kog modela će se proizvoditi. Stručnjaci pretpostavljaju da je reč o T-90M Proriv. Prema ruskim izvorima, pre početka rata ruska vojska je imala 350 tenkova T-90 u upotrebi. Podaci sa početka 2021.

Iste godine [2021] narudžbine za isporuku novih T-90 nisu bile velike – samo 30 tenkova. U isto vreme, međutim, Ruska Federacija je naručila modernizaciju najmanje 100 jedinica T-90 do nivoa T-90M Proriv.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

T-90


KAKVA SU OČEKIVANjA?

Dok Ukrajina čeka zapadne tenkove, Rusija se oslanja na sopstvenu proizvodnju. Čelindžer 2, leopard 2 i abrams 1M1 su tenkovi koji su obećani Kijevu. Isporuke prvog leoparda 2 su već počele sa prvim tenkovima koji su stigli iz Poljske. BulgarianMilitary.com je nedavno objavio izveštaj da Kanada šalje tenkove leopard 2 Ukrajini, kao i Norveška. Očekuju se tenkovi iz Nemačke i drugih evropskih zemalja. To će uglavnom biti leopard 2. Britanija je obećala samo 14 tenkova čelindžer 2, a SAD 31 tenk abrams M1A1.

Za vreme Sovjetskog Saveza, sovjetske fabrike su proizvodile 4.000 tenkova godišnje. Danas jedino Uralvagonzavod može u potpunosti da popuni svoje kapacitete. Neki analitičari kažu da ako fabrika uspe da proizvede i modernizuje 1.600 tenkova za godinu dana, to će biti uspeh. Postoje takvi signali da je to moguće. Od prošle godine modernizacija pogona ne staje i kompanija dobija državna sredstva za povećanje proizvodnih kapaciteta, kao i izgradnju novih objekata.

Foto EPA/AP

Čelindžer 2, leopard 2 i abrams M1A2

 

OPREČNE INFORMACIJE

Informacije o stanju fabrika tenkova u Rusiji su prilično kontradiktorne. Logično, tokom rata propagandne poruke stižu sa obe strane rata u punoj snazi.

Zapadni analitičari tvrde da će ekonomske sankcije Rusiji imati ozbiljan uticaj na proizvodnju tenkova. Rusija to demantuje, a čak i domaći stručnjaci smatraju da se Moskva vraća konceptu tenkovske armije sa više hiljada oklopnjaka.

Na primer, ruski mediji su izvestili da su trenutno u izgradnji dve nove fabrike za remont tenova. Ideja je da oni preuzmu modernizaciju i remont tenkova T-90M, dok će UralVagonZavod biti u potpunosti angažovan na proizvodnji novih jedinica. Prema prvim podacima, jedan pogon će imati površinu od 250.000 kvadratnih metara, dok će drugi imati površinu od 180.000 kvadratnih metara.


DA LI ĆE EKONOMSKE SANKCIJE IMATI UTICAJA?

Prošle godine, naši izveštaji su pokazali da na ovaj ili onaj način sankcije uvedene Rusiji deluju. Međutim, ispostavlja se da je to bilo kratkog veka. Sa mnogim fabrikama koje su primorane da povećaju radno vreme, smanje isporuke materijala i komponenti i traže nove radnike, ruske fabrike tenkova su ipak pronašle način da nastave proizvodnju, čak i ako je bila manja u poređenju od pre dve godine.

Rusija je bogata prirodnim resursima, mineralima i sirovinama. T-90M se, na primer, sastoji od balističkog kompjutera, kanala za dan, noć i termoviziju, senzora sile i vetra, senzora savijanja cevi, kontrolne table i multifunkcionalnog interfejsa indikatora.


T-90M I SANKCIJE

Digitalna stanica R-168-25U-2 Aqueduct, na primer, je 80% izgrađena od ruskih komponenti od 2017. Postoje pojedinačne komponente, procesori i mikročipovi koji se uvoze iz inostranstva. Takvi su, na primer, Ksilink i Altera. Ali čak i pre rata, ruski inženjeri su pronašli svoj ekvivalent, predstavljajući 5578TC084 ili 5578TC064 kao svoju zamenu.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

LSD moduli su takođe zasnovani na lokalnim hardverskim i softverskim rešenjima. Na primer, dvojezgarni procesor koji je godinama bio srce ovih modula je takođe ruski – KOMDIV64-M. Kontroleri i mikročipovi su strani, ali se kaže da je lako pronaći zamenu ili ekvivalent.

Ali mnogo ROM-ova, ADC-ova, DAC-ova, mikrotalasnih čipova ili BIS kontrolera tipa KN587IK1 je zapravo pravljeno u Rusiji godinama. Mehanički instrumenti i ploče volana „nisu teški“, kažu u Rusiji, i mogu se proizvoditi.

Mehanika tenkova je informacioni i kontrolni sistem tenkova. Međutim Potražite detalje T-90M zapravo koristi mehaniku T-72B3 i starijih verzija T-90. Ovaj sistem ima jednostavnu logiku sa „firmverom“ za 500-550 kb. Podaci sa MTO senzora teku kroz njega. Poput ugrađenog računara automobila, on pokazuje temperaturu rashladne tečnosti, nivo ulja, kvar svake jedinice itd.

OBUKU POSADE TENKOVA

Obučavaju se tenkovske posade ukrajinske i ruske vojske. To je jasno iz medijskih izveštaja poslednjih nedelja. BulgarianMilitary.com je već pisao o ukrajinskim tenkovskim posadama u Engleskoj koje sprovode obuku za rad sa čelindžer 2 tenkovima. U susednim zemljama Ukrajine postoje takve posade koje se obučavaju za rad sa leopard 2.

Ista situacija je i u ruskoj vojsci. Znajući koji će tenkovi stići, ruske tenkovske posade se obučavaju za borbu protiv tri modela tenkova koji se očekuju u Ukrajini. Pored praktičnog, posade imaju i teorijski deo obuke. U ovom delu su upoznati sa slabim tačkama tri modela zapadnih tenkova. Ceo ovaj proces obuke i obuke objavilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije 18. marta ove godine.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)