ČUDO KINESKE TEHNOLOGIJE: Gigantska plutajuća vetroelektrana isplovila ka Hainanu (VIDEO)

Tanjug

27. 03. 2023. u 08:03

PRVA kineska dubokomorska plutajuća platforma-vetroelektrana isplovila je iz grada Džuhaija, u južnoj kineskoj provinciji Guangdungu, ka najjužnijoj provinciji Hainanu radi instalacije.

ЧУДО КИНЕСКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ: Гигантска плутајућа ветроелектрана испловила ка Хаинану (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/CCTV Video News Agency

Platformu je izgradila Čajna nešnal ofšor oil korporejšn (CNOOC), a biće instalirana u vodama 136 kilometara udaljenim od grada Venčanga, priobalnog grada na Hainanu, sa instaliranom snagom od 7,25 megavata, prenosi Kineski međunarodni radio.

Platforma, nazvana CNOOC Guanlan, visoka je oko 35 metara i teška 4.000 tona.

Nakon puštanja u rad, vetroelektrana će biti povezana na elektroenergetsku mrežu grupe morskih naftnih polja za proizvodnju nafte i gasa.

Vetroturbina može da proizvede čak 22 miliona kilovat sati električne energije svake godine, smanjujući time emisiju ugljen-dioksida za 22.000 tona.

BONUS VIDEO: SUPERJAHTA OD 90 MILIONA EVRA - Pogledajte atrakcije Sajma nautike u Dubaiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

HISTERIJA ZAPADA Lavrov: Insistiranje na porazu Rusije pokazuje njihovu agoniju