"BELORUSIJA SE SVE VIŠE INTEGRIŠE U RUSKE VOJNE PLANOVE" Litvanija će pozvati na nove sankcije Moskvi i Minsku

Tanjug

26. 03. 2023. u 23:40

LITVANIJA će pozvati na uvođenje novih sankcija Moskvi i Minsku, kao odgovor na plan Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

БЕЛОРУСИЈА СЕ СВЕ ВИШЕ ИНТЕГРИШЕ У РУСКЕ ВОЈНЕ ПЛАНОВЕ Литванија ће позвати на нове санкције Москви и Минску

Foto: Profimedia

Prema rečima portparola litvanskog Ministarstva spoljnih poslova, Vilnjus će tražiti da dodatne sankcije Rusiji i Belorusiji budu uključene u paket kazni o kojima se razgovara u Briselu, prenosi Rojters.

- Zajedno sa svojim evroatlantskim partnerima, Litvanija će sada odlučiti kako će reagovati na ove militarističke planove ruskih i beloruskih režima - navelo je ministarstvo u saopštenju. 

U saopštenju se tvrdi da Belorusija "sve više gubi suverenitet, podržava i pomaže rusku agresiju i sve više se integriše u ruske vojne planove - i da predstavlja dodatni faktor rizika za baltički region. 

Saopštenje litvanskog Ministarstva spoljnih poslova objavljeno je nekoliko sati nakon što je NATO kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina zbog, kako je naveo, "opasne i neodgovorne" nuklearne retorike.

Putin je u subotu saopštio da su se Moskva i Minsk dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije i najavio da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula.

Predsednik Rusije je istakao da će oni rasporediti oružje bez kršenja obaveza iz sporazuma START. 

Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije da će snabdeti Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom. 

 

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MODI HOĆE TREĆI MANDAT: Pravo glasa u Indiji ima 968 miliona ljudi