NESKRIVENA PODRŠKA RUSIJI: Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi pokazalj bliskog partnerstva

Tanjug

26. 03. 2023. u 21:00

POLITIKOLOG Marija Đorić ocenila je danas da nedavna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi predstavlja neskrivenu podršku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i da tom posetom Kina pokazuje da joj je Rusija blizak spoljnopolitički partner.

НЕСКРИВЕНА ПОДРШКА РУСИЈИ: Посета кинеског председника Си Ђинпинга Москви показаљ блиског партнерства

Foto: Profimedia

Đorić je za Tanjug navela da je tajming u kojem se poseta dogodila veoma važan, jer je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina, pa odlazak Si Đinpinga u Moskvu, koji je nedavno po treći put izabran za predsednika, predstavlja podršku ruskom predsedniku.

 - Suština posete Si Đinpinga Putinu jeste da su Rusija i Kina želele da pokažu da žele jedan multipolarni svet. Dešava se nešto jedinstveno u poslednjih 100 godina, To može značiti samo da će Rusija i Kina zajedničkim snagama raditi na oblikovanju jednog novog svetskog poretka - rekla je Đorić.

Đorić je podsetila da je nakon posete kineskog predsednika Moskvi, Velika Britanija reagovala time što je rekla da će slati oružje sa osiromašenim uranijumom Ukrajini u znak podrške.

Kada je reč o velikim silama, dodaje, sada postoji sistem reciprociteta u međunarodnim odnosima.

 - Biće dosta izazova i Ukrajina će biti ona tačka oko koje će se sve vrteti, plašim se da ne dođemo do pirove pobede iz tih međunarodnih savremenih odnosa u kojima više ne postoji međunardno pravo već sila. Ko god da pobedi plašim se da će biti pobeda sa puno gubitaka - rekla je ona.

Ocenila je i da Kina ne želi da prepusti tek tako Rusiju trenutnoj političkoj situaciji u svetu zato što preveliko slabljenje Rusije ne bi bilo dobro za nju.

 - Kina dobro zna da su Rusija i ona, sudeći po američkim starteškim dokumentima, identifikovane kao dva glavna neprijatelja. Rusija u bezbednosnom smislu, a Kina u ekonomskom. Tu vidim još jednu skrivenu poruku, smatram da će Rusija sa Kinom raditi na destabilizaciji dolara, odnosno petrodolara koji je u poslednjih nekoliko decenija glavno platežno sredstvo i nešto što daje ekonomsku i političku snagu pa i mogućnost da SAD finansira svoje ratove - rekla je Đorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici