SAVEZNICI "OŠTRE" I KRILA: Na nebu nad Crnim morem drama zbog najezde američkih, britanskih i francuskih izviđačkih vazduhoplova

Branko Vlahović

27. 03. 2023. u 07:00

ŠPIJUNSKI avioni zemalja NATO sve češće lete nad Crnim morem i približavaju se Krimu. Krajem minule sedmice na sto kilometara od Krima leteo je britanski strateški špijunski "boing RC-135" koji su pratila dva lovca "eurofajter-tajfun". "Boing" je leteo sa aerodroma u Rumuniji i posle završenog leta se vratio u Češku a lovci "tajfun" su poleteli u pravcu Turske.

САВЕЗНИЦИ ОШТРЕ И КРИЛА: На небу над Црним морем драма због најезде америчких, британских и француских извиђачких ваздухоплова

Foto: AP

Istom rutom su pre britanskih aviona leteli američki špijunski avioni i dronovi. Rusi znaju da američki, britanski i francuski špijunski avioni i dronovi sakupljaju potrebne informacije za udar ukrajinskih morskih dronova, brzih čamaca bez posade po ruskoj vojnoj bazi u Sevastopolju. Nisu napravili veliku štetu jer ih je sprečila odbrambena metalna mreža. U crnomorskoj zoni sada istovremeno leti nekoliko aviona vazdušnih snaga SAD. Ovih dana nad Crnim morem su se ponovo pojavili američki dronovi. Doleteo je i francuski špijunski avion.

Američki dron "riper" koji su 14. marta ruski piloti na avionima "Su-27" veštim manevrom doveli u "kovitlac" pa se srušio u Crno more imao je zadatak da fiksira lokaciju i rad ruskih radara na Krimu kako bi Ukrajinci mogli da ih gađaju raketama, izjavili su moskovski vojni eksperti.

Nije tajna da su američki špijunski avioni dali koordinate ruskog broda "Moskva" koji je sa dve rakete sa ukrajinske teritorije pogođen 13. aprila u Crnom moru. Tada je poginulo 28 članova posade.

Posle godinu dana Rusi su progovorili o gubitku svojih brodova. Komandant ruske crnomorske flote u Sevastopolju kontraadmiral Feliks Menjakov je potvrdio da su ujutro 24. marta 2022. izgubili veliki desantni brod "Saratov" koji je bio pogođen ukrajinskom raketom "točka U". Brod je ušao u luku Berdjansk sa još nekoliko ruskih brodova. Očigledno je da je neko navodio ukrajinske artiljerce. "Saratov" je bio prepun municije. Menjkov je na otkrivanju spomen-ploče u Sevastopolju kazao da je poginula i posada brodova "Novočerkask" i "Cezar Kunikov".

U luci u Berdjansku pogođeni su i brodovi "Novočerkask", zatim "Cezar Kunikov" i "Orsk", ali oni nisu potopljeni. Nažalost, bilo je poginulih mornara, a među njima i komandant desantnog broda "Cezar Kunikov" Aleksandar Čirvoj.

POSLEDNjA SLUŽBA U KIJEVSKOJ LAVRI

POGLAVAR kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Onufrije služio je u nedelju bogosluženje u Kijevsko-pečerskoj lavri, čije hramove, po naređenju vlasti, crkva treba da napusti već 29. marta, saopštila je UPC. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.

- U svetoj obitelji je u toku jaka molitva. Svet ne postoji zahvaljujući razgovorima, već molitvama. Molim vas, braćo i sestre, da se molite za bratiju manastira, kako bi oni ovde mogli da nastave da služe i uznose svoje molitve i ubuduće - rekao je mitropolit Onufrije okupljenima.

Kijevsko-pečerska lavra, Foto Vikipedija

Desantni brod "Saratov", kog je pogodila raketa, tada su potopili Rusi da se izbegne detonacija municije. Posle tri meseca je podignut na površinu mora jer se verovalo da se on kasnije može popraviti u Kerču, ali se pokazalo da on mora u staro gvožđe.

Na društvenim mrežama se sada pojavilo mnogo informacija o pogibiji ruskih oficira i morske pešadije prilikom oslobađanja Marijupolja. Andrej Palij, zamenik komandanta Crnomorske flote, poginuo je kad je dospeo u zasedu. Takođe je poginuo pri oslobođenju Marijupolja komandant 810. brigade morske pešadije Crnomorske flote Aleksej Šarov.
Spomenuti brodovi su učestvovali u ratu u Gruziji, a kasnije su dostavljali teret u Siriju.

U toku vikenda predsednik Ukrajine "ohladio" je mnoge izjavom japanskim novinarima da njegova vojska ne može da krene u kontraofanzivu jer nema neophodno naoružanje. Zelenski je kazao da mu nedostaju tenkovi, zatim reaktivni sistemi "Hajmers" i municija, pa da zbog toga ne može da šalje hrabre ukrajinske vojnike u boj.

Rusi tvrde da su minule sedmice pogodili više skladišta municije i vojne tehnike ukrajinske vojske. Govorilo se da se ukrajinska vojska priprema za kontranapad sredinom aprila. Planiralo se da ukrajinska vojska krene sa 250 zapadnih tenkova, od kojih bi bilo oko sto nemačkih "leoparda" i čak 500 sovjetskih tenkova T-72.

Tenk "leopard" troši 500 litara nafte na sto kilometara. Toliko treba i tenku T-72. Kad se to zna jasno je zašto Rusi danima traže i gađaju baze u kojima se čuvaju gorivo i maziva za tenkove. Veliko skladište goriva bilo je na skladištima ukrajinske vojske u Novomoskovsku u blizini Dnjepropetrovska. Njega su Rusi pogodili dronovima kamikazama "geranj-2". 

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala