PRST U OKO TAJVANU: Honduras odustao od Tajpeja, pa uspostavio diplomatske odnose sa Kinom

Novosti Onlajn

26. 03. 2023. u 19:32

NAKON što su prekinule diplomatske odnose sa Tajvanom, vlasti Hondurasa saopštile su da su odnose uspostavile sa Kinom.

ПРСТ У ОКО ТАЈВАНУ: Хондурас одустао од Тајпеја, па успоставио дипломатске односе са Кином

Foto: Tanjug

- Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Hondurasa je, u ime predsednika Republike, obavestio Tajvan o odluci da budu prekinuti diplomatski odnosi - navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Hondurasa objavljenom na Tviteru.

Dodaje se da Honduras priznaje postojanje samo jedne Kine, a vlasti NR Kine okarakterisane su kao jedina legitimna vlada te zemlje.

Okončanje odnosa između Tegusigalpe i Tajpeja je očekivano, piše Rojters, nakon prošlonedeljne posete predsednice Hondurasa Siomare Kastro Kini kada je saopštila da će njena zemlja obnoviti odnose sa Pekingom.

- Moramo da budemo veoma pragmatični i da težimo onome što je najbolje za narod Hondurasa - izjavio je tada šef diplomatije Eduardo Reina.

Iz Pekinga su saopštili da su šef kineske diplomatije Ćin Gang i Reina potpisali sporazum o diplomatskom priznanju Pekinga, dok su iz Tegusigalpe dodali da priznaju vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legitimnu, te da je Tajvan "neodvojivi deo kineske teritorije".

Predstavnici kompanija iz Hondurasa su pozvani da dođu u Kinu kako bi razgovarali o trgovini i investicijama, dok su iz Hondurasa poručili da su spremni da ojačaju saradnju sa Pekingom u oblasti finansija, trgovine i infrastrukture, navodi Rojters.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu poručio je da su predsednica Hondurasa i njena vlada "uvek imale iluzije" o Kini, kao i da kinesko "mamljenje" nikada nije prestalo.

- Vlada Siomare Kastro je i od nas tražila ogromnu ekonomsku pomoć vrednu milijarde dolara i uporedila programe pomoći koje Hondurasu pružaju Tajvan i Kina - rekao je Vu.

Međutim, kako je istakla predsednica Tajvana Caj Ingven, Tajpej se neće takmičiti sa Pekingom u "besmislenoj dolar-dilomatiji".

Šef diplomatije Hondurasa je ranije ovog meseca tražio pomoć od skoro 2,5 milijardi dolara, što uključuje sredstva za izgradnju bolnice i brane, navodi se u kopiji pisma u koju je Rojters imao uvid. 

- Izgledalo je kao da žele novac, a ne bolnicu - ocenio je tajvanski ministar spoljnih poslova.

Tajvan koji sebe smatra posebnom državom ima diplomatske odnose sa 14 zemalja sveta, a sada je u opasnosti da izgubi jednog od važnih saveznika, ističe agencija.

Zvanični Tajpej je izrazio ozbiljnu zabrinutost i pozvao Honduras da razmisli o ovoj odluci i ne upadne u "kinesku zamku".

Inače, Peking ne dozvoljava zemljama koje imaju diplomatske odnose sa Kinom da, istovremeno, održavaju odnose i sa Tajvanom.

BONUS VIDEO: KINA PRIVLAČI NAPREDNOM EKONOMIJOM I BOGATOM KULTUROM

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!