JOŠ JEDAN ČAMAC S MIGRANTIMA POTONUO KOD TUNISA: Najmanje 19 žrtava

Tanjug

26. 03. 2023. u 15:36

NAJMANjE 19 migranata iz subsaharske Afrike udavilo se kod obala Tunisa kada se prevrnuo čamac u kojem su Sredozemnim morem pokušali da doplove do Italije, izjavio je danas predstavnik jedne nevladine organizacije.

ЈОШ ЈЕДАН ЧАМАЦ С МИГРАНТИМА ПОТОНУО КОД ТУНИСА: Најмање 19 жртава

Foto: Tanjug

U poslednja četiri dana, pet čamaca s migrantima potonulo je blizu Sfaksa, na jugu Tunisa i u tim nesrećama 67 ljudi je nestalo, a devet poginulo, navodi Rojters.

Tuniška obalska straža saopštila je da je u poslednja četiri dana presrela oko 80 čamaca na putu ka Italiji i privela više od 3.000 migranata, uglavnom iz zemalja subsaharske Afrike.

Romadan ben Omar iz Foruma za socijalna i ekonomska prava (FTDES) rekao je danas za Rojters da je obalska straža Tunisa spasla pet osoba iz čamca koji se prevrnuo kod obala Mahdije, kao i da su ti migranti započeli putovanje iz Sfaksa.

Obala Sfaksa postala je glavno polazište za ljude koji beže od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku, u potrazi za boljim životom u Evropi.

Prema podacima UN, najmanje 12.000 migranata koji su ušli u Italiju ove godine doputovali su iz Tunisa, dok je 2022. godine iz te zemlje došlo 1.300 migranata.

Ranije je najveći broj migranata u Italiju pristizao iz Libije.

(Blic)

BONUS VIDEO:

"NOVOSTI" NA ULICAMA PARIZA: Ponovo masovne demonstracije - francuska prestonica u haosu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...