DOK SE ZEMLJA OBRUŠAVA, RUDARI ISKAČU IZ OKNA: Dramatična akcija spasavanja (VIDEO)

Novosti Onlajn

25. 03. 2023. u 15:49

DR Kongo je jedna od najbogatijih zemalja na svetu po mineraliima i rudama, i ima ogromne neiskorišćene rezerve zlata, kobalta i bakra visokog kvaliteta.

ДОК СЕ ЗЕМЉА ОБРУШАВА, РУДАРИ ИСКАЧУ ИЗ ОКНА: Драматична акција спасавања (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Tviter/vtchakarova

Kobalt je jedan od ključnih metala za proizvodnju električnih vozila i stavlja Kongo u važan položaj vezan za energetsku tranziciju na Zapadu.

U 2020. Kongo je bio najveći svetski proizvođač kobalta sa 95.000 tona, ili skoro 41% svetske proizvodnje, i šesti najveći proizvođač industrijskih dijamanata sa proizvodnjom od 3,7 miliona karata.

Ali rudarstvo, ako što se vidi na ovom snimku može biti veoma opasno po radnu snagu.

Na snimku se vidi kako kolege spašavaju zatrpane rudare, ali je akcija veoma opasna, i za njih same. Ipak, uz dovoljno opreza, uspeli su da otkopaju zatrpan tunel, iz koga su iskakali rudari koji su ostali pod zemljom.

BONUS VIDEO: Ispovest još trojice preživelih rudara

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)