AMERIČKI GENERALI ZABRINUTI: Ruski borbeni avioni su 25 puta leteli „direktno iznad” američkih vojnih baza

P. Z. S. /eurasiantimes.com

24. 03. 2023. u 17:35

NEKOLIKO dana nakon što se američki dron srušio nakon sudara sa ruskim borbenim avionom iznad Crnog mora, visoki američki vojni zvaničnik otkrio je da su naoružani ruski avioni leteli iznad američkog vojnog garnizona u Siriji skoro svakog dana u martu.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛИ ЗАБРИНУТИ: Руски борбени авиони су 25 пута летели „директно изнад” америчких војних база

Foto: EPA

Dana 22. marta, general-potpukovnik Aleksus Grinkevič (Lt. Gen. Alexus Grynkewich), komandant vazdušnih snaga Centralne komande SAD, rekao je da su ruski avioni do sada, ovog meseca, 25 puta kršli “američki” vazdušni prostor, za razliku od nijednog u februaru i 14 u januaru.

Grinkevič je rekao da je akcija Moskve prekršila sporazum između SAD i Rusije iz 2019. o korišćenju sirijskog vazdušnog prostora u oblastima u kojima svaka zemlja ima vojne objekte.

Američka i ruska vojska potpisale su memorandum o razumevanju (MoU) u kojem su navedeni protokoli o vazdušnoj bezbednosti u sirijskom vazdušnom prostoru kako bi se izbegle bilo kakve nezgode ili sudari između njihovih aviona.

Grinkevič je rekao da su Rusi poslednjih meseci napustili to proceduralno načelo.

On je dalje dodao da je to značajno povećanje i da bi Rusi, ako zadrže ovu stopu, bili na putu „da dupliraju incidente nego što ih je bilo u prošlosti“.

Ruski borbeni avioni Su-34 Fulback takođe su viđeni kako lete iznad američkog vojnog objekta.

Foto: Tanjug/AP

Neki avioni su opremljeni oružjem vazduh-vazduh, dok su drugi opremljeni municijom vazduh-zemlja, koja uključuje rakete i bombe sa radarskim navođenjem i toplotnim tragom, rekao je Grinkevič.

Grinkevič je naveo da su ruski avioni koji su leteli iznad američke ispostave garnizona Tanf u Siriji izazvali „neprijatan scenario“.

-Oni redovno lete direktno iznad naših jedinica, a ja sam definisao direktno iznad glave kao u krugu od oko milju, ne više od jedne milje udaljene sa jedne ili druge strane, dok mi imamo snage tamo na zemlji, dodao je Grinkevič.

Ovo otkriće je usledilo nakon nedavnog incidenta iznad Crnog mora u kojem su dva ruska borbena aviona Su-27 uznemirila američki dron MQ-9 Reaper, polivši ga gorivom pre nego što se sudario sa njim i primoravši Amerikance da ga obore u Crno more.

Grinkevič je napomenuo da nema podsticaja za Ruse da primene silu protiv američke vojske u Siriji.

On je naglasio da ruske akcije samo povećavaju mogućnost pogrešne procene, „a s obzirom na stvari kao što je incident sa MQ-9 u Crnom moru, to nije vrsta ponašanja koju bih očekivao od profesionalnog vazduhoplovstva”.


TENZIJE IZMEĐU SAD I RUSIJE

Američka vojska je izrazila nezadovoljstvo operacijama koristeći uspostavljenu telefonsku liniju za smirivanje konflikta koju deli sa Rusima. Međutim, to nije dovelo do promene u ponašanju Moskve.

Umesto da priznaju, vojni zvaničnik je izjavio da su ga Rusi obavestili da ne priznaju da vazdušni prostor pripada Sjedinjenim Državama.

Rusi možda zauzimaju agresivniji stav kako bi izvršili pritisak na američko vojno prisustvo u Siriji.

Ilustracija telegram rybar

Međutim, Grinkevič je podvukao da s obzirom na to da je ISIS i dalje prisutan u Siriji i da se tamo povremeno širi, kao i činjenicu da se i SAD i Rusija tome protive, „izgleda kao veoma čudno vreme da se to uradi“.

Do sada, preleti nisu ometali američke vojne operacije na zemlji. Ali, SAD ili međunarodna koalicija protiv ISIS-a odgovaraju na prelete ruskih aviona, često ih prateći iz daljine.

Tenzije između dve nacije su već visoke nakon nedavnog incidenta sa dronom iznad Crnog mora. Važno je napomenuti da su SAD i Rusija dale oprečne prikaze događaja o uzroku pada drona.

SAD tvrde da je ruski lovac Su-27 oštetio propeler drona, primoravši ga da se sruši. S druge strane, Moskva osporava svaki fizički kontakt između njihovih mlaznjaka i drona, navodeći da je oprema izmakla kontroli usled agresivnih manevara i pala.

Sjedinjene Države koriste MQ-9 Reaper za izviđačke i udarne misije, a oni su dugo leteli iznad Crnog mora da bi nadgledali ruske pomorske snage.

Moskva je najavila da će pokušati da povrati ostatke srušenog američkog vojnog drona iznad Crnog mora, dok tenzije između dve zemlje i dalje tinjaju.

U međuvremenu, 20. marta, rusko ministarstvo odbrane je izvestilo da je ruski borbeni avion Su-35 bio pritisnut u akciju iznad Baltičkog mora da presreće dva američka strateška bombardera B-52H koja su krenula ka ruskoj granici.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

TENISKI ŠOK NA ROLAN GAROSU: Danil Medvedev pakuje kofere i ide kući!