DANSKA PRONAŠLA PREDMET U BLIZINI GASOVODA: Pozvala kompaniju Severni tok u pomoć (FOTO)

Novosti online

24. 03. 2023. u 08:49

DANSKA agencija za energetiku (DEA) pozvala je operatera Severnog toka, "Nord Strim 2 AG", da učestvuje u izvlačenju predmeta koji je pronađen u blizini gasovoda.

ДАНСКА ПРОНАШЛА ПРЕДМЕТ У БЛИЗИНИ ГАСОВОДА: Позвала компанију Северни ток у помоћ (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 - Kako bi dalje razjasnile prirodu objekta, danske vlasti su odlučile da ga podignu na površinu uz pomoć danskog Ministarstva odbrane. S tim u vezi, Danska agencija za energetiku pozvala je operatera gasovoda 'Nord Strim 2 AG' da učestvuje u operaciji - navodi se u saopštenju agencije.

Agencija trenutno čeka odgovor od kompanije pre nego što nastavi sa operacijom.

Agencija je objavila i fotografiju "predmeta", uz napomenu da je cilindričnog oblika, visine oko 40 centimetara i prečnika 10 centimetara. Pretpostavljaju da je reč o morskoj dimnoj bovi.

Rusija je više puta isticala da je od Danske tražila da je uključi u istragu sabotaže Severnog toka, ali da je uvek ostajala bez konkretnog odgovora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je napomenuo i da je Rusija predložila Danskoj da se formira jedna međunarodna komisija, koja bi analizirala kakva su zapaljiva sredstva prošlog septembra bila iskorišćena pri napadu, jer je kompanija "Gasprom" svega 30 kilometara od mesta na kojem se desio incident pronašla nekakav stub, koji bi, zapravo, kako je rekao Putin, mogao biti antena za aktiviranje eksplozivne naprave.

Do današnjeg dana, Rusija nije uključena u istragu.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)