"NOVOSTI" NA ULICAMA PARIZA: Pakao u glavnom gradu Francuske, demonstranti pale sve ispred sebe (FOTO)

PARISKE ulice gore. Grad svetlosti pravo je poprište u pobuni protiv penzijske reforme i načina na koji predsednik Emanuel Makron trenutno vlada.

НОВОСТИ НА УЛИЦАМА ПАРИЗА: Пакао у главном граду Француске, демонстранти пале све испред себе (ФОТО)

Goran Čvorović

Na ulice francuske prestonice slilo se, prema podacima organizatora, čak 800.000 ljudi. Policijska prefektura videla je samo 119.000. Ali, maršruta velikim bulevarima od Bastilje do Opere, duga pet kilometara, bila je prepuna ljudi. Nije mogla ni igla da padne.

Pevala se "Internacionala", držala podignuta pesnica uvis, uzvikivale najoriginalnije parole protiv predsednika i Vlade, od kojih su mnoge uvredljive, pa i preteće. "Born to die", bila je jedna od njih, koja je na engleskom jeziku zlokobno aludirala na prezime francuske premijerke. Sve je imalo prizvuk šezdeset osme.

Vrlo brzo, krenuli su sukobi, koji su uveče ekslalirali. Buktalo je na sve strane. "Novosti" su bile na licu mesta, a kako je izgledalo, pokazuju i fotografije koje prate ovaj tekst. Po okolnim ulicama oko Opere, gde nagomilano smeće nije uklonjeno, zapaljene su hrpe đubreta koje su zahvatale i fasade zgrada. Na Operi je buknula trafika, dok se plamen dizao u nebo.

Polupani su mnogi izlozi, stradale su banke, stambene agencije... Ima mnogo povređenih. Jednoj ženi u Ruanu šok bomba odnela je prst. U celoj zemlji ranjeno je 149 policajca. Jednog od njih, koji je u Parizu pogođen kockom iz kaldrme u glavu, i koji je pao u nesvest, kolege su pritekle u pomoć. Na isti način u Lilu je povređen direktor Javne bezbednosti za region Severa.

U Bordou demonstranti su zapalili ulaz u Gradsku kuću čija je fasada buknula u plamenu, i upali unutra. Sinoć je u toku bila evakuacija. U Nantu su tokom dana napali Administrativni sud, dok će početak paljevine zahvatio ulaz u prefekturu u Lorijanu. Usijano je bilo i u Renu. Na policiju su bacali i Molotovljeve koktele i kiselinu. S druge strane, kamere su zabeležile i trenutak kada su policajci pendrecima napali čelo kolone koja je protestovala, što je izazvalo indignaciju.

U celoj zemlji, po proračunu organizatora, štrajkovalo je čak 3,5 miliona ljudi, dok je vlast videla samo milion i 89 hiljada. Nove organizovane manifestacije zakazane su već za utorak. Poruka sindikata je da su ova okupljanja odgovor na "tvrdoglavost predsednika".

BONUS VIDEO: SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA - Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku