NOVI HELIKOPTERI U ZAMENU ZA STARE "MIGOVE": Kako će Slovačka profitirati od pomoći Ukrajini

Novosti online

23. 03. 2023. u 08:36

SJEDINjENE Američke Države ponudile su Slovačkoj 12 novih vojnih helikoptera kao kompenzaciju za borbene avione mig 29 koje bi ova evropska zemlja trebalo da pošalje Ukrajini, rekao je u sredu slovački ministar odbrane.

НОВИ ХЕЛИКОПТЕРИ У ЗАМЕНУ ЗА СТАРЕ МИГОВЕ: Како ће Словачка профитирати од помоћи Украјини

Ilustracija Foto: EPA

Prema toj ponudi, Slovačka bi platila 340 miliona dolara za helikoptere "Bel AH-1Z" u ugovoru vrednom oko milijardu dolara koji takođe uključuje 500 projektila "AGM-114 Helfajr II" i obuku, rekao je ministar odbrane Jaroslav Nad.

Vojno finansiranje iz inostranstva pokrilo bi ostalih 660 miliona dolara, rekao je on. Evropska unija bi takođe poslala Slovačkoj 200 miliona evra dodatne kompenzacije, rekao je Nad.

Slovačka vlada tek treba da prihvati ponudu, piše Asošiejted pres.

Nad je rekao da oružane snage njegove zemlje trenutno nemaju nijedan borbeni helikopter i da će sporazum "značajno povećati odbrambene sposobnosti Slovačke".

Slovačka vlada je u petak odobrila plan da Ukrajini pošalje svoju flotu od 13 borbenih aviona mig 29 iz sovjetske ere, čime je postala druga zemlja članica NATO-a koja je poslušala molbe ukrajinske vlade za ratne avione.

Slovačka je prizemljila svoje migove tokom leta zbog nedostatka rezervnih delova i stručnosti za njihovo održavanje. Druge članice NATO-a, Poljska i Češka, priskočile su u pomoć da nadgledaju slovački vazdušni prostor.

Slovačka je ranije potpisala ugovor o kupovini 14 američkih borbenih aviona F-16 Blok 70/72, ali je isporuka odložena za dve godine, a prvi avion stići će početkom 2024. godine.

(RT)

BONUS VIDEO:

ZELENSKI NA LINIJI FRONTA: Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SLEDI POTPUNA ZABRANA ABORTUSA? Ajdaho bi mogao da ženama onemogući pobačaj