RAT U UKRAJINI: Rusi ušli u Makejevku; Bitka za Avdejevku - Zatvara se obruč; Kijev sprema desant preko Dnjepra (VIDEO/MAPA)

Novosti online

23. 03. 2023. u 06:46 >> 01:45

U TOKU je 393. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руси ушли у Макејевку; Битка за Авдејевку - Затвара се обруч; Кијев спрема десант преко Дњепра (ВИДЕО/МАПА)

Foto AP

 

Hronika ratnih operacija: Ruske jedinice prodrle u Makejevku, zatvara se obruč oko Avdejevke (MAPA)


Granične oblasti

U regionu Brjanska, VSU je bezuspešno pokušao da udari na granični komunikacioni toranj uz pomoć lakih aviona. U naselju urbanog tipa Bela Berezka od artiljerijskog granatiranja povređen je muškarac, a oštećena je upravna zgrada.

Ukrajinske formacije pucale su iz minobacača po selima Plehovo i Gordejevka u Kurskoj oblasti: nije bilo razaranja ni žrtava među civilima.

U Belgorodskoj oblasti, VSU je napao selo Tišanka, oštetivši jednu stambenu zgradu i gasovod, civilnih žrtava nije bilo.

Ilustracija telegram rybar


Smer Starobeljsk

Situacija u sektoru Kupjanska se nije značajno promenila: pozicione borbe i artiljerijski dueli se nastavljaju duž linije dodira.

U sektoru Liman, ruske trupe su prodrle u odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Makejevke: prema preliminarnim informacijama, borbe se vode na periferiji sela.


Soledarski pravac

Na severozapadu Bahmuta, jedinice Vagnerovog PMC-a nastavljaju da juriš na položaje VSU u centru Orehova-Vasiljevke.

Foto Tanjug/AP

U samom Bahmutu, ruske trupe se bore u severnom i južnom delu grada. Na severu se jurišni odredi PMC „Vagner“ kreću duboko na teritorije Artjomovskog metaloprerađivačkog kombinata (AZOM).

Na jugu „vagnerovci“ metodično izbacuju Oružane snage Ukrajine iz okruga Sobačevka, Budenovka i Vodokanal, probijajući se ka centru grada.

Na jugozapadu, stranke se bore na periferiji autoputa do Konstantinovke i predgrađa Krasnoje.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Ruska artiljerija i avijacija neprestano pucaju po lokacijama pojačanja Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i ona u Časovom Jaru i Grigorovki.


Donjecki pravac

Ruska vojska je uspela da napreduje zapadno od Novobahmutovke na severu Avdejevskog utvrđenog područja, potpuno oslobodivši naselje.

Južno od Novobahmutovke, Oružane snage Rusije uspele su da zauzmu dva uporišta u zoni autoputa N20.

Pozicione borbe se nastavljaju kod Petrovskog - ruski vojnici su uspeli da donekle prošire zonu kontrole oko pruge.

Ukrajinske formacije ponovo su granatirale aglomeraciju Donjeck, oštetivši civilnu infrastrukturu i stambene zgrade.

Foto Tanjug/AP



Zaporoška oblast

Ukrajinske formacije nastavljaju da prikupljaju snage u blizini Pologovskog sektora i u okolini Orehova.

Vrlo je verovatno da će VSU možda ponovo pokušati da napreduje na Zaporoškom frontu.

Jutros se dogodio još jedan teroristički napad u Melitopolju: u eksploziji automobila u Krupskoj ulici povređen je policajac.

Južni front Hersonski pravac

U Hersonskoj oblasti nastavljaju se artiljerijski dueli duž linije dodira: Oružane snage Rusije nanele su nekoliko snažnih udara po objektima Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu i okolini. VSU je zauzvrat pucao na Aljoški, ali su sistemi PVO presreli granate.

 

Eksplozije u okolini Odese, vazdušna uzbuna u više regiona

U Odeskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost. Lokalni mediji javili su da su se u oblasti čule eksplozije.

U Kijevu, Kijevskoj oblasti i nizu drugih regiona Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, prema podacima onlajn mapa ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema onlajn mapi, alarm se oglasi i u Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti.

EU uvodi 11. paket sankcija

Evropska unija planira da u narednom, 11. paketu sankcija Rusiji, veliku pažnju posveti borbi protiv zaobilaženja ranije uvedenih restriktivnih mera, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.


SBU razbio 14 šema za izbegavanje mobilizacije u Ukrjaini

Služba bezbednosti Ukrajine blokirala je još 14 šema za izbegavanje mobilizacije ukrajinskih državljana u ratnim uslovima. Usled istražnih i operativnih radnji, o sumnji su prijavljena 34 organizatora nezakonitih radnji.

Ponudili su vojnim obveznicima da odu u inostranstvo na osnovu fiktivnih dokumenata ili da zaobiđu punktove“, navodi se u poruci na telegramu.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Troškovi takvih "usluga" kretali su se od 2 do 13,5 hiljada dolara. Iznos je zavisio od regiona prebivališta „klijenta” i hitnosti bekstva.

Bitka za Avdejevku: Ruski gardisti zatvaraju obruč (MAPA)

Severno od Avdejevke, vojnici 132. odvojene gardijske motorizovane brigade Oružanih snaga Ruske Federacije (bivša 3. Gorlovka brigada NM DNR) poslednjih dana su napredovali zapadno od Novobahmutovke, potpuno očistivši naselje od prisustva Oružanih snaga Ukrajine.

Južno od Novobahmutovke i severoistočno od Krasnogorovke, ruske jedinice su uspele izbacivanjem ukrajinskih formacija iz dva uporišta. Sada Oružane snage Ukrajine drže položaje u šumskom pojasu u blizini jedne od deonica autoputa H20 i nalaze se u poluokruženju.

Ilustracija telegram rybar

Severozapadno od Avdejevka nastavljaju se pozicione borbe u blizini pruge. Nakon naleta Oružanih snaga RF u Petrovskom (Stepovoje), Oružane snage Ukrajine su prebacile rezerve i potisnule rusko vojno osoblje preko železničke pruge. Istovremeno, borci Oružanih snaga RF proširili su zonu kontrole duž pruge.

Foto Tanjug/AP

Nastavlja se obostrano artiljerijsko granatiranje ka zapadu i jugozapadu. Pripadnici Oružanih snaga RF granatiraju područja koncentracije ukrajinskih formacija u Lastočkinu, Tankom i Severnom.

GŠ VSU: Rusi su se povukli; Rusi - Nismo, tu smo

Ruske snage napustile su grad Nova Kahovka u južnoj oblasti Herson, saopštio je danas Generalštab ukrajinske vojske, ali je ruski zvaničnik, guverner regiona Herson Vladimir Saldo negirao je da su trupe napustile grad.

Foto Tanjug/AP

-Od 22. marta 2023. godine sve jedinice okupatorske vojske koje su bile raspoređene u gradu Nova Kahovka u regionu Herson, napustili su grad, stoji u večernjem izveštaju Generalštaba u kome su navedeni uslovi na prvim linijama fronta, preneo je Rojters.

Saldo je negirao izveštaj.

-Sva ruska vojna lica u Novoj Kahovki, kao i na drugim lokacijama na levoj (istočnoj) obali Dnjepra ostaju na svom mestu, napisao je Saldo na Telegramu.

Ruske snage prebačene na istočnu obalu Dnjepra prošlog novembra nakon napuštanja položaja na zapadnoj obali uoči kontraofanzive ukrajinskih trupa, navela je agencija.

 

Blinken: SAD su za konstruktivnu diplomatiju

Sjedinjene Američke Države otvorene su za konstruktivnu diplomatiju sa Rusijom u cilju okončanja sukoba u Ukrajini ako Moskva pokaže znake spremnosti na takvu saradnju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

-Ako vidimo bilo kakve naznake da je Rusija posvećena konstruktivnoj diplomatiji i da je spremna da za nju kako bi prekinula ovu agresiju, mi ćemo iskoristiti ovu priliku“, rekao je Blinken tokom saslušanja u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, odgovarajući na pitanje kakve napore Vašington ulaže kako bi zaustavio sukob u Ukrajini.

FOTO: AP/Tanjug

Entoni Blinken

Kako je naglasio, Vašington trenutno ne vidi iz Moskve naznake spremnosti da završi specijalnu operaciju u Ukrajini.

 

Desant preko Dnjepra: Poslednji paket vojne pomoći SAD sadrži i čamce

Ranije su ruski analitičari pisali da pre nego što se pripreme za glavnu ofanzivu, Oružane snage Ukrajine razmatraju scenario izvođenja nekoliko lažnih napada na levu obalu Dnjepra kako bi skrenuli ruske trupe i ometali njihovu sposobnost manevrisanja i prebacivanja na druge sektore.

Ilustracija telegram rybar

 

SAD šalju abramse iz zaliha

Sjedinjene Američke Države nameravaju da isporuče Ukrajini tenkove „abrams“ koje Pentagon već ima u zalihama, a neće proizvoditi nove, kako je prvobitno predviđeno, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

 

Poljska podigla ogradu ka Rusiji

Poljska vojska je podigla više od 100 kilometara ograde od bodljikave žice na granici sa Kalinjingradskom oblašću, saopštili su predstavnici poljske pogranične službe.

Foto Tanjug/AP

Prigožin upozorava na ofanzivu: VSU ima 200.000 vojnika u rezervi (VIDEO)

Ukrajinske snage koncentrisale su oko Artjomovska oko 80.000 vojnika, objavio je osnivač "Vagnera" Evgenije Prigožin.

"Protivnik je koncentrisao oko 80.000 vojnika oko Artjomovska. Te snage su u Seversku, Slavjansku, Kramatorsku, Družkovki , Konstantinovki i Časovom Jaru", rekao je Prigožin.

On je dodao i da je VSU prikupio 200.000 vojnika u rezervi i da se ofanziva očekuje na proleće. Čekaju još samo da stigne tehnika sa Zapada.

 

Ruske snage se preusmeravaju ka Avdejevki

 - Ruska artiljerija uništila je ukrajinsko skladište municije u blizini naselja Marinka u regionu Donjecka - rekao je danas portparol borbene grupe "Jug" Ivan Bigma.

Bigma je izjavio za TAS S da su tri ukrajinska uporišta sa ljudstvom i vatrenim oružjem, kao i ukrajinsku privremenu bazu, uništile ruske snage u blizini Avdejevke.

Medvedev: Ukrajina je deo Rusije

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, smatra da je Ukrajina, da budemo iskreni, deo Rusije.

Prema njegovim rečima, ruski i ukrajinski građani su zbog geopolitičkih razloga morali da se pomire sa „ovim fiktivnim granicama“.

U intervjuu vodećim ruskim medijima, uključujušći Sputnjik Medvedev je istakao da su teritorije moderne Rusije i Ukrajine bile deo Ruske imperije i da su naseljene izvornim ruskim stanovništvom.

 - Sve je to bilo Rusko carstvo, osim određenih područja koja su nam pripala kao rezultat Drugog svetskog rata – te teritorije su takođe bile naseljene izvornim ruskim stanovništvom i uvek su bile deo Rusije u užem smislu reči – velike Rusije, a ne male Rusije - dodao je on.

 

Armija "Istok" postigla uspeh u južnodonjeckom pravcu

Grupacija ruske armije „Istok“ uništila je pet ukrajinskih dronova, minobacač kalibra 120 mm i haubicu američke proizvodnje, rekao je za Sputnjik Aleksandar Gordejev, portparol grupe.

- U južnodonjeckom pravcu posada protivvazdušnog raketnog sistema Osa-AKM Korpusa marinaca Pacifičke flote oborila je bespilotnu letelicu Valkira. U pravcu Zaporožja neprijateljsku haubicu američke proizvodnje uništio je Lancet - rekao je Gordejev.

Češka više nema kapaciteta za snabdevanje Ukrajine

Češka je maksimalno pomogla Ukrajini u nabavci naoružanja, ali više nema mogućnosti za to, nema dovoljno radnika za proizvodnju municije, rekao je češki predsednik Petr Pavel u intervjuu nemačkom listu Zidojče cajtung.

- Češka je pomogla Ukrajini u snabdevanju oružjem koliko je mogla, ali više nema kapacitet za to - rekao je on.

Češka, prema Pavelovim rečima, ima neke mogućnosti u oblasti protivvazdušne odbrane i proizvodnje municije, ali ovo drugo može biti problematično zbog nedostatka radne snage uz trenutno veoma nisku stopu nezaposlenosti u republici.

Proglašena vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

Stoltenberg: Ukrajina troši više nego što Zapad može da proizvede

Ruski predsednik Vladimir Putin nema trenutnih planova za mir u Ukrajini i zbog toga Zapad treba da se pripremi da Kijevu još dugo vremena dostavlja pomoć, upozorio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Eksplozija u Melitopolju

 - Oko 7.40 u Melitopolju se čula jaka eksplozija. U Krupskoj ulici eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava. Prema prvim informacijama, povređen je policajac. Na licu mesta su službe hitne pomoći i policije - izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Izveštaj o stanju u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

Čini se da se tempo ruskih operacija oko Bahmuta usporava zbog izveštaja sa Zapada da ruske trupe možda pokušavaju da pokrenu ofanzive u drugim pravcima.

Ruske snage premeštaju tenkove T-54/55 iz skladišta u Ukrajinu kako bi nadoknadile značajne gubitke oklopnih vozila.

Ruske trupe izvele su kopnene napade na liniju Svatovo-Kremena.

Maročko: Oružane snage Ukrajine aktivno miniraju puteve u pravcu Kupjanska

 - Kijevske snage bezbednosti aktivno miniraju puteve u pravcu Kupjanska, izlažući time civile opasnosti - rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

 - U oblasti sela Golubovka, Harkovska oblast, uz reku Oskol, otkrivena je izgradnja novih utvrđenja i kopanje rovova -  rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

 

Bitka za Bahmut se nastavlja

Jedinice Vagnerovog PMC-a su u protekla 24 sata uspele da napreduju u skoro svim pravcima.

U ovom trenutku, ruske snage već kontrolišu oko 70 odsto teritorije grada.

Ukrajinske jedinice su taktičkom raketom točka-U nanele udar na Petrovskij okrug Donjecka.

 

Tajms piše o specijalnom odredu iz Ukrajine, koji je povezan sa CIA

Britanski list Tajms piše o ukrajinskom specijalnom odredu čiji se ciljevi određuju pomoću satelita CIA.

- Reč je o grupi koja je formalno policijski specijalni odred i blisko sarađuje sa Glavnom obaveštajnom upravom (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine - piše Tajms.

- Vođa odreda tvrdi da grupa sama bira misije, potencijalne mete se pojavljuju na tabletu sa aplikacijom koja je sinhronizovana sa satelitom CIA - prenosi list.

Napominje se da je većina misija specijalnog odreda u ovom trenutku bacanje bombi i prilagođavanje artiljerijske vatre.

Ranije je zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu MIP Rusije Ivan Nečajev rekao da SAD obezbeđuju Ukrajini obaveštajne informacije, koriste se i podaci privatnih satelita, što dovodi do militarizacije svemira.

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece