VOJNI ANALITIČAR: Ruske snage moraju da unište ne samo podvodne dronove, već i njihove nosače

P. Z. S. / riafan.ru

22. 03. 2023. u 23:10

UKRAJINSKA vojska još jednom je, 22. marta, pokušala da napadne bazu ruske Crnomorske flote u Sevastopolju pomorskim bespilotnim letelicama.

ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР: Руске снаге морају да униште не само подводне дронове, већ и њихове носаче

Foto: ssb.gov.tr


Napad je uspešno odbijen, svi dronovi su uništeni. Kako je tim povodom FAN-u rekao vojni ekspert Jurij Kotenok, ruske snage hitno moraju da pojačaju sveobuhvatnu zaštitu kako vojnih tako i civilnih objekata.

Kako je 22. marta rekao guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, najmanje tri nadzemna drona su uništena rano ujutru na putu ka gradskom zalivu.

-Trenutno su uništena tri objekta koja su pokušala da uđu u zaliv, ali su naši mornari pucali na njih iz malokalibarskog oružja. Istovremeno, sistem PVO je radio za vazdušni cilj. Ratni brodovi nisu oštećeni, objasnio je guverner na društvenim mrežama.

Podsetimo, ranije ukrajinske pomorske i vazduhoplovne dronove neprijatelj je više puta slao u Sevastopolj sa raznim posledicama. Tako je 2022. godine jedan od neprijateljskih dronova uspeo da dođe do sedišta Crnomorske flote Ruske Federacije i da mu nanese manju štetu. Nekoliko puta rezultat je dala mreža koja je zaustavljala neprijateljske morske dronove.

Prema ekspertima, najčešće se napadi pomorskim dronovima Oružanih snaga Ukrajine vrše sa teritorije Nikolajevske oblasti, sa područja grada Očakova. Na istom mestu, u specijalnoj pomorskoj bazi, britanski vojni instruktori obučavaju ukrajinske podvodne diverzante. Uprkos činjenici da su Oružane snage RF više puta gađale vojne ciljeve u Očakovu, Ukrajina nastavlja da vodi aktivne vojne aktivnosti u ovoj oblasti.

Kako je tim povodom FAN-u rekao vojni ekspert Jurij Kotenok, pretnja od napada na Krim, kako sa mora tako i iz vazduha, može samo da raste u bliskoj budućnosti.

-Čini mi se da ne treba stereotipno razmišljati o borbenim sposobnostima Oružanih snaga Ukrajine na moru – da, kažu, postoji određena pomorska baza Snaga za specijalne operacije u Očakovu, ili određeni pomorski centar koji je izgradio Britanci i Amerikanci. Morski udari mogu biti pokrenuti sa mnogih tačaka duž ukrajinske obale Crnog mora, objasnio je analitičar. — Da, ruske snage su više puta udarale po takvim centrima. Ali, prvo, šteta koju su oni naneli mogla bi biti delimična i nikako da utiče na proces pripreme takvih napada na objekte Crnomorske flote. Drugo, upotreba ovih dronova je moguća ne samo sa stacionarnih objekata, kao što su vojne baze. Mogu se lansirati i sa plutajućih nosača koji se nalaze u neutralnim vodama. I sa drugih tačaka ukrajinske obale - sa područja Nikolajeva i Odese, kao i sa morskog područja zapadno ili južno od ovih gradova.

Ovaj napad pomorskih dronova na Crnomosku flotu nije bio prvi, a ruske snage su ga još jednom uspešno odbile, podsetio je Kotenok.

-U oblasti vojnih aktivnosti na moru, tokom specijalne operacije, stalno dolazi do „sukoba između štita i mača“, kao i na kopnu. Zadatak naših snaga je da skeniraju more i vazdušni prostor što je dalje moguće kako bi odmah otkrili bespilotne letelice i rakete u trenutku kada se lansiraju, ili čak i razmeste. Moramo identifikovati potencijalne pretnje i naneti tačne udare. U idealnom slučaju, naše snage treba da pogode i same nosače podvodnih dronova, kako ih kasnije ne bi „kliknuli” na samom prilazu bazama. Jer eksplozije dronova u vazduhu ili na vodi mogu da izazovu razaranja i da izazovu žrtve među ljudstvom Ratne mornarice ili među civilnim stanovništvom, naglasio je vojni ekspert.

Prema njegovom mišljenju, redovno uništavanje podvodnih dronova od strane ruskih snaga sugeriše da su naše pomorske baze sada prilično dobro zaštićene i sa mora i iz vazduha.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)