ULICA VRI, MAKRON PORUČIO: Zakon sledi svoj demokratski put

DUGO čekano obraćanje francuskog predsednika Emanuela Makrona naciji povodom aktuelnih protesta nije mnogo toga promenilo.

УЛИЦА ВРИ, МАКРОН ПОРУЧИО: Закон следи свој демократски пут

Foto: Profimedia

- Tekst će nastaviti svoj demokratski put – poručio je u sredu Makron.

On je poručio da je procedura kojom je usvojen zakon legalna po Ustavu. Takođe je istakao da čeka odluku Ustavnog saveta, posle čega će proklamovati zakon, po njegovim očekivanjima, do kraja godine.

- Ovo je teška reforma. Tražimo dodatni napor od ljudi. To nikada nije popularno – istakao je.

Makron je istovremeno osudio ekstremno nasilje na ulicama, ali i odao priznanje sindikatima za mirne proteste.

- Nećemo tolerisati nikakvo nasilje, a na vlastima je da čuje legitimnu ljutnju i da na to odgovore – rekao je Makron.

Kao odgovor na proteste, naglasio je da je penziona reforma bila neophodna.

- Mislite li da mi čini zadovoljstvo da sprovodim ovu reformu i da možemo da nastavimo pod istim pravilima? Ona nije luksuz ni zadovoljstvo, već neophodnost – kazao je.

Na činjenicu da se zakonu protivi čak 70 odsto građana, rekao je da bira interes zemlje u odnosu na ispitivanja javnosti na kratke staze.

Kao odgovor na događaje na ulicama, najavio je bolju politiku zapošljavanja, pobošljane uslove rada, stanovanja i transporta. Kao dalje prioritete naveo je bitku za "čistu" reindustrilizaciju, borbu protiv delinkvencije uz više sudija i žandarma, jačanje vojske, bolje školstvo i zdravstvo i ekološku svest.

Kada je reč o političkoj većini koja mu nedostaje, rekao je da pružena ruka ostaje za sve koji žele da sarađuju. Dao je istovremeno podršku premijerki Elizabet Born, iako je nedostajalo samo devet glasova za pad vlade u skupštini.

Njegovo obraćanje opozicija i sindikati oštro su kritikovali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine