MAKRON DOČEKAO ZAROBLJENOG NOVINARA: Olivijea Diboa džihadisti držali 711 dana u Maliju

Francuski novinar Olivije Diboa (48), koga su džihadisti 711 dana držali zatočenog u Maliju, sleteo je bezbedno u utorak nešto iza podneva na aeorodrom Vilakuble u blizini Pariza. Dočekali su ga članovi porodice i predsednik Emanuel Makron.

МАКРОН ДОЧЕКАО ЗАРОБЉЕНОГ НОВИНАРА: Оливијеа Дибоа џихадисти држали 711 дана у Малију

FOTO: AP/Tanjug

Diboa je otet 8. aprila 2021. godine u mestu Gao na severu Malija, tokom jednog intervjua. Kidnapovala ga je lokalna grupa bliska "Al Kaidi Sahela".

Sarađivao je najviše sa "Liberasionom" i "Poenom", a u Maliju je živeo od 2015. godine.

- Ogromno je olakšanje što sam ovde, što sam oslobođen, nisam to uopšte očekivao. Umoran sam, ali sam dobro – bile su njegove prve reči koje je saopštio kada je oslobođen u ponedeljak.

On je preko Nigera stigao u Pariz. Sa njim je zajedno oslobođen američki hrišćanski humanitarac Džefri Vudke (62), koga su islamisti držali zatočenog još od 14. oktobra 2016. Po oslobađanju, Vudke se zahvalio vlastima Francuske, Nigera i SAD.

Francuski predsednik Makron je izrazio veliko olakšanje i zahvalio se Nigeru zbog Diboaovog oslobađanja. Reagovao je i američki predsednik Džo Bajden porukom da je srećan što će Vudke uskoro biti sa svojom porodicom, dok je državni sekretar Entoni Blinken takođe uputio reči zahvalnosti vlastima Nigera zbog važne pomoći u oslobađanju.

Uslovi puštanja na slobodu dvojice zatočenika nisu saopšteni.

Diboa je bio poslednji francuski talac u svetu. Još troje zapadnih državljana su zatočeni u Sahelu. Reč je o australijskom hirurgu Arturu Kenetu Eliotu, rumunskom oficiru bezbednosti Julijanu Gergutu i nemačkom svešteniku Hans-Joakimu Lohreu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna