MOSKVA SRUŠILA IŠINGEROV PLAN: Rusija isključila učešće četiri zapadne zemlje u mirovnom procesu u Ukrajini

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 09:06

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini pošto učestvuju u sukobu sa Rusijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije za Sputnjik.

МОСКВА СРУШИЛА ИШИНГЕРОВ ПЛАН: Русија искључила учешће четири западне земље у мировном процесу у Украјини

Foto: Piksabej

Komentar je usledio nakon izjave bivšeg šefa Minhenske bezbednosne konferencije Volfganga Išingera koji je predložio da se formira kontakt grupa za Ukrajinu kako bi se „pokrenuo mirovni proces“. Po njegovom mišljenju, članice grupe bi trebalo da budu Vašington, London, Pariz i Berlin.

- Zvanično ne znamo ništa o toj inicijativi. Ipak, Išingerova ideja izaziva legitimna pitanja, pre svega jer su sve četiri pomenute zemlje učesnice sukoba sa Rusijom koji nastavlja da se vodi na teritoriji Ukrajine - saopšteno je iz ruskog resora.

Kako se ističe, pomenute zemlje isporučuju Ukrajini oružje i šalju plaćenike, snabdevaju Oružane snage Ukrajine obaveštajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike. Pored toga, uvele su sankcije protiv Rusije, blokirale su njenu imovinu u inostranstvu, zahtevaju formiranje tribunala za kažnjavanje njenog rukovodstva i ucenjuju njene prijatelje, zabranjujući im da sarađuju sa Moskvom.

- Te zemlje podržavaju pseudomirne inicijative ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, odnosno ultimativne zahteve za kapitulaciju naše zemlje koji nemaju veze sa stvarnom situacijom - precizirano je u saopštenju.

Ruske diplomate takođe skreću pažnju na to da su se pomenute zemlje već diskreditovale kada su podržale antiustavni državni udar u Kijevu i kada su podsticale sabotiranje Minskih sporazuma.

- Sa takvim pristupima SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika koji pokreću mirovni proces. Oni nisu zainteresovani za rešavanje krize i čine sve kako bi maksimalno produžili konfrontaciju - dodaje ruski diplomatski resor.

Moskva smatra da je sveobuhvatno, pravedno i održivo rešenje sukoba moguće samo nakon obustavljanja borbenih dejstava i prekida isporuka zapadnog oružja Ukrajini, priznavanja nove situacije na terenu, demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, potvrde njenog neutralnog i vanblokovskog statusa, ukidanja sankcija, povlačenja tužbi protiv Rusije, vraćanja statusa ruskom jeziku i prava nacionalnih manjina, uspostavljanja prijateljskih odnosa sa Rusijom i drugim susedima Ukrajine.

- Nažalost, zapadne zemlje koje pretenduju na ulogu posrednika ništa slično ne predlažu - zaključile su diplomate.

Rusija je više puta izjavljivala da je spremna za pregovore sa Kijevom. Sa druge strane, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u oktobru 2022. godine ukazom zabranio pregovore sa Moskvom i rekao da ga ne zanimaju kontakti sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Istovremeno, zapadne zemlje stalno govore da je neophodno nastaviti sa borbama i povećati isporuke oružja Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE: Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

OBRAZOVANJE ĐOKOVIĆA: Nole s mukom okončao srednju, Jelena se nije zaustavila dok nije doktorirala