EK ZA IZMENU RIMSKOG STATUTA: Da bi MKS imao nadležnost nad zločinom agresije

Tanjug

20. 03. 2023. u 19:49

KOMESAR za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je danas da ne može biti nekažnjivosti za ratne zločine počinjene u Ukrajini i da Evropska komisija naglašava neophodnost izmena Rimskog statuta, kako bi joj bilo omogućeno da vrši nadležnost nad zločinom agresije.

ЕК ЗА ИЗМЕНУ РИМСКОГ СТАТУТА: Да би МКС имао надлежност над злочином агресије

Foto AP

Rejnders je govorio na Konferencija ministara pravde o podršci Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) i njegovim istragama o situaciji u Ukrajini.

On je naglasio da će Komisija, na Savetu za pravosuđe i unutrašnje poslove 10. aprila, da pozove države članice da nastave da razmišljaju o izmeni Rimskog statuta kojim je formiran MKS.

MKS je izdao 17. marta nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, navodno odgovornog za ratne zločine. Rusija, međutim, nije ratifikovala Rimski statut, kojim je osnovan MKS, a čak je i povučen prvobitni potpis Rusije.

Kremlj je saopštio da je nalog MKS ništavan.

Komisija, Savet EU i države članice su razgovarale o zajedničkoj koordinaciji i Rejnders je ohrabrio države članice da pruže dalju podršku Ukrajini.

Međutim, on smatra da se EU napori ne mogu zaustaviti samo na pružanju neophodne finansijske podrške.

-Moramo da koordiniramo naše istražne napore u vezi sa međunarodnim zločinima počinjenim u Ukrajini. U martu prošle godine, Eurojust je podržao uspostavljanje Zajedničkog istražnog tima (ZIT) u cilju koordinacije nacionalnih istraga o međunarodnim zločinima počinjenim u Ukrajini, izjavio je komesar.

Po prvi put ikada, kaže on, MKS učestvuje u ZIT-u, koji omogućava brzu i efikasnu koordinaciju sa Ukrajinom i šest država članica.

Još jedan ključni događaj, prema Rejdersu, je uspostavljanje budućeg „Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine“, koji će biti ugrađen u sadašnji ZIT.

On će obezbediti strukturu za pojačanu saradnju na prikupljanju, čuvanju i analizi dokaza u vezi sa zločinom agresije za svako buduće suđenje.

-Kratkoročno gledano, uspostavljanje bilo kakvog potencijalnog mehanizma odgovornosti za krivično gonjenje zločina agresije u Ukrajini trebalo bi da poštuje mandat MKS-a i primat nadležnosti. Konačno, Komisija i države članice su neprestano pozivale Ukrajinu da ratifikuje Rimski statut. Takva odluka bi uskladila ukrajinsko nacionalno zakonodavstvo sa međunarodnim standardima i odredbama, čime bi se ojačao međunarodni poredak zasnovan na pravilima za sadašnje i buduće generacije Ukrajinaca, naglasio je komesar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane