RAT U UKRAJINI: Napad dronovima na Krim; Ruske jedinice ušle u Avdejevku; Padobranci RF odbili desant VSU (FOTO)

Novosti onlajn

20. 03. 2023. u 06:59 >> 01:08

RAT u Ukrajini – 390. dan. Vladimir Putin je prvi put od početka rata, a nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje od strane MKS-a, bio u zoni sukoba - u Marijupolju. Volodimir Zelenski veruje u pobedu, najavljuje novu vojnu pomoć NATO saveznika. Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, evropska isporuka granata mogla bi da kasni zbog manjka eksploziva sa kojim se suočava evropska odbrambena industrija.

РАТ У УКРАЈИНИ: Напад дроновима на Крим; Руске јединице ушле у Авдејевку; Падобранци РФ одбили десант ВСУ (ФОТО)

Foto: printskrin

 

 

Hronika ratnih operacija: Probijen front kod Avdejevke, ruske trupe ušle u grad, Dronovi napali Krim(MAPA)


Granične oblasti

Ukrajinske formacije iz minobacača granatirale selo Kurkoviči u Brjanskoj oblasti: oštećene su dve stambene zgrade. U selu je bilo privremenih problema sa strujom.
U regionu Kursk, VSU je napao sela Guevo i Gornalj: civili nisu povređeni, nije bilo štete.
Ruski PVO sistemi su radili u blizini grada Džankoja u Republici Krim: fragmenti oborenih dronova pali su na privatne kuće i prodavnicu, jedan muškarac je povređen.

Smer Starobeljsk

Situacija se nije bitno promenila: artiljerijski dueli i pozicione borbe se nastavljaju duž linije dodira.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac

Na severozapadu Bahmuta, jedinice Vagnerovog PMC-a jurišaju na odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine u Orehovo-Vasilevki.

U samom Bahmutu se nastavljaju žestoke ulične borbe: ruske snage proširuju svoju zonu kontrole u ​​severnom i južnom delu grada.

Na severu, „vagnerovci” su uspostavili kontrolu nad teritorijom rasadnika i građevinskog skladišta „Fantazija”, a stigli su i do Avenije Aleksandre Kolpakove.

Na jugu, borci Vagnerovog PMC-a se bore u blizini stadiona Avangard i kreću se prema Mariupoljskoj ulici u Sobačevskom okrugu.

Jugozapadno, borbe se nastavljaju na obodima autoputa Konstantinovka-Bahmut i predgrađu Krasnoje.


Donjecki pravac

Severno od Avdejevke, ruske trupe su probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine zapadno od Krasnogorovke i učvrstile se na istočnoj periferiji Petrovskog.

Jugoistočno, jedinice Oružanih snaga RF ušle su u Kamenku i nastavile sa jurišom na neprijateljske položaje unutar naselja.

Na jugu, ruski vojnici su probili utvrđenja VSU severno od Opitnog, približavajući se jugozapadnoj periferiji Avdejevke: u ovom trenutku borbe se vode na periferiji devete četvrti.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske formacije su iz topovske i raketne artiljerije granatirale Donjeck i Aleksandrovku: oštećeni su stambeni objekti, civili nisu povređeni. Lokalno stanovništvo prijavilo je pad neidentifikovanog vazdušnog objekta u Kijevskom okrugu glavnog grada DNR.


Zaporoški pravac

Nakon neuspešnog izviđanja u sektoru Orehovski, jedinice Oružanih snaga Ukrajine prešle su na pozicione borbe. Ruska artiljerija izvodi ciljanu vatru na neprijateljska pojačanja koja se približavaju.

Južni front Hersonski pravac

Nastavlja se međusobno granatiranje duž cele linije dodira: Oružane snage Rusije napale su mesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Otradokamenki i Tjaginki.
Zauzvrat, ukrajinske formacije su granatirale levu obalu Hersonske oblasti: na udaru su bili i stambeni objekti i civilna infrastruktura u Novoj Kahovki.

 

Kijev sprema ofanzivu na Bahmut do 24. marta

Uprkos teškoj situaciji, Oružane snage Ukrajine do 24. marta pripremaju kontraofanzivu na sektoru Bahmut. Na liniju Časov Jar-Konstantinovka prebačena su značajna pojačanja iz gradova Kijev, Sumi, Harkov i Černigov.

Aktivacijom u Bahmutu ukrajinske vlasti nameravaju da demonstriraju zapadnim zemljama spremnost Oružanih snaga Ukrajine za prolećno-letnju kampanju i ubede ih da ubrzaju snabdevanje vojnom tehnikom.

Foto Tanjug/AP

 

Kijev tvrdi da je uništio ruske rakete Kalibar na Kirmu

Eksplozija u gradu Džankoj uništila je ruske krstareće rakete Kalibar NK, koje su se prevozile železnicom.

Ovo je saopšteno u Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine.

-Eksplozija u gradu Džankoj na severu privremeno okupiranog Krima uništila je ruske krstareće rakete Kalibar NK dok su se transportovale železnicom.

Foto RIA Novosti

 

U napadu na Kirm ranjen jedan civil

U oblasti Džankoja dejstvovao je sistem PVO, jedna osoba je povređena, rekao je šef Krima Sergej Aksenov na svom Telegram kanalu.

-U oblasti Džankoj radila je protivvazdušna odbrana. Prema preliminarnim podacima, ostaci oborenog drona su oštetile domaćinstvo i radnju. Nažalost, jedna osoba je povređena. Sada se procenjuju posledice, biće doneta odluka o odšteti. On je napisao da je na radnom mestu i da koordinira rad svih odeljenja.

Kako navode lokalne vlasti, nema opasnosti po život nastradalog, on je hospitalizovan.

Napad dronovima na Krim

Ukrajanske bespilotne letelice oštetile su civilne objekte.

Foto: Printscreen

Prema poslednjim podacima, u Džankoju je odjeknulo 5 eksplozija - snage PVO su oborile dronove. Olupina jednog od njih srušila se u krugu škole, postoje izveštaji o problemima sa svetlom u okolini. Prema neproverenim podacima, jedna trgovina i preduzeće su mogli da stradaju.

Situacija u Bahmutu ukrajinski izvori: Vode se žestoke borbe, „vagnerovci“ pritiskaju na sve strane (MAPA)

Ukrajinski vojni analitičari izveštavaju o teškom položaju Oružanih snaga Ukrajine:

-Teške borbe se nastavljaju, Rusi imaju neke uspehe, situacija je i dalje veoma preteća.

Na jugozapadu Bahmuta se nastavljaju borbe u zoni škole broj 2 i ulice Ivana Ivkina.

U oblasti Sobačevke vode se aktivne ulične borbe na području ulica ​​Medovaja i Marijupoljska.

Na severu Bahmuta „vagnerovci“ nastavljaju da prebacuju snage na ranije osvojene objekte AZOM-a. Pozicione borbe na području ulica Heroja rada i Aleksandra Sibirceva.

Glavne ofanzivne akcije u pravcu Bahmuta Rusi izvode u pravcu naselja Bogdanovka, Grigorovka i Orehovo-Vasilevka, postavljajući glavni cilj osvajanje dominantnih visina.

 

 

Norveška isporučila Kijevu tenlove leopard 2

Ukrajina je već dobila norveške tenkove leopard 2, saopštilo je norveško ministarstvo odbrane.

-Ukrajina je već dobila norveške tenkove leopard 2, ukrajinsko osoblje se obučava, saopštilo je norveško ministarstvo odbrane na Tviteru.

Agencija je objavila fotografiju na kojoj se vidi kako tenk napušta vojni transportni avion An-124.

Ranije je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao da će Oslo poslati tenkove Leopard u Kijev, ne precizirajući njihov broj. Nakon toga je premijer Jonas Gar Store potvrdio da će zemlja kupiti 54 tenka Leopard od Nemačke, a najavio je i mogućnost kupovine još 18 vozila.


Blinken: SAD očekuju da će Si u Moskvi predložiti prekid vatre u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države očekuju da će kineski lider Si Đinping tokom posete Moskvi promovisati ideju o prekidu vatre u Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Foto: Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Si Đinpin i Vladimir Putin

-Danas i tokom nedeljnje kineski lider je u poseti Moskvi. Očekujemo da će Kina tu posetu iskoristiti da ponovi poziv da se prekine vatra u Ukrajini, rekao je Blinken novinarima.

On je naglasio da bilo kakvo mirovno rešenje krize u Ukrajini mora da potvrdi suverentitet Ukrajine.

 

Severna Makedonija predala četiri jurišna aviona Su-25 Ukrajini

Severna Makedonija je potvrdila prebacivanje četiri jurišna aviona Su-25 u Ukrajinu, ali oni nisu pogodni za letove. Mogu se koristiti samo za rezervne delove.

Kako piše Janes, odluku o prebacivanju jurišnih aviona u Ukrajinu potvrdila je ministarka odbrane te zemlje Slavjanka Petrovskaja.

Foto: EPA

Su-25

Ideja o prebacivanju aviona u Ukrajinu se pojavila još u avgustu 2022. godine. Prvobitno se pretpostavljalo da će Severna Makedonija Ukrajini prevesti Su-25 kupljene od nje još 2001. godine. Radilo se o četiri nepodesna za letove Su-25. Verovatno će ovi Su-25 ići po rezervne delove.

Dodajmo da je 14. marta vlada Severne Makedonije odobrila novi paket pomoći u odbrani Ukrajini, ali njegovi detalji još nisu objavljeni.

Bitka za Avdejevku: Ruske snage probile odbranu VSU, vode se žestoke borbe (MAPA)


Severno od Avdejevke, ruske jedinice su uspele kod Krasnogorovke i probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine u blizini železničke pruge. Sada su se Oružane snage RF učvrstile na istočnoj periferiji Petrovskog (Stepovoe), gde se vode žestoke borbe.

Oružane snage Ukrajine hitno pojačavaju prednje pozicije pojačanjima. Pojačanja, pojačana sa nekoliko tenkova, prebačena su iz oblasti Berdihi u pravcu Petrovskog.

Na severoistoku su ruski borci ušli u Kamenku, za koju se poslednjih dana vode intenzivne borbe. Sukobi se nastavljaju unutar sela.

Ilustracija telegram rybar

Južno od Avdejevke, jurišni odredi Oružanih snaga Rusije, koji su dejstvovali iz okoline Opitnog, probili su utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine na jugozapadnoj periferiji grada. Sada se vode borbe na periferiji 9. kvarta Avdejevke.

Ukoliko vnici Oružanih snaga RF uspeju da oslobode Petrovskoje i učvrste se u tom području presecanjem železničke pruge, snabdevanje železnicom će biti obustavljeno, što će značajno smanjiti sposobnosti ukrajinske grupe.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Proboj na jugozapad Avdejevskog utvrđenog područja sputava ukrajinske jedinice u ovoj oblasti, sprečavajući ih da budu prebačene na sever kako bi povratile kontrolu nad delom železničke pruge.

Jasnom i blagovremenom koordinacijom dejstava napredujućih snaga Oružanih snaga RF može se postići ozbiljan taktički uspeh, a grupacija Oružanih snaga Ukrajine pasti u operativno okruženje.


Ruske trupe kontrolišu oko 70 odsto Artjomovska

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da ova grupa kontroliše oko 70 odsto Artjomovska (Bahmuta) i nastavlja ofanzivu do njegovog potpunog oslobođenja.

Prigožin je, obraćajući se ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu, naveo da, prema informacijama kojima raspolaže, krajem marta-početkom aprila očekuje se velika ofanziva Kijeva, čiji je cilj da se grupa „Vagner“ odseče od glavnih rusih snaga.

Foto: Jutjub/boxwar/News23/Vikipedija

Jevgenij Prigožin

S tim u vezi, Prigožin je zatražio od Šojgua da preduzme sve neophodne mere kako bi se sprečilo da grupa „Vagner“ bude odsečena od glavnih snaga ruske vojske, jer će to „dovesti do negativnih posledica po specijalnu vojnu operaciju“.

On je dodao da se u zatvorenom prilogu pisma nalazi informacije o planovima neprijatelja i predlog za protivdejstva.

 

 

Ruski padobranci odbili ukrajinski desant

Vojnici ruskih Vazdušno-desantnih snaga odbili su napad ukrajinskih diverzanata na Kahovski rezervoar, rekao je za Sputnjik komandant padobranaca.

Prema njegovim rečima, pre neki dan su ukrajinske „foke“ pokušale da se probiju na obalu, ali su ruske trupe reagovale na vreme.

 

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajina očekuje da Kina iskoristi uticaj na Rusiju da okonča rat

Ukrajina očekuje da Kina iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča rat, izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

- Ukrajina pomno prati posetu kineskog predsednika Rusiji - rekao je Nikolenko.

Nikolenko je istakao da Ukrajina očekuje "da će Peking iskoristiti svoj uticaj na Moskvu da stavi tačku na agresivni rat protiv Ukrajine".

Očekuje se da će Si istaći ulogu Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u sukobu nakon objavljivanja plana u 12 tačaka, navela je agencija.

Kijev navodi da svi mirovni potezi moraju uključivati potpuno povlačenje ruskih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

- Spremni smo da se uključimo u bliži dijalog sa Kinom kako bi se obnovio mir u Ukrajini u skladu sa principima sadržanim u Povelji UN i najnovijoj rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o ovom pitanju - rekao je Nikolenko.

(Rojters)

 

 

Putin: Obezbedićemo besplatne žitarice za Afriku ako se crnomorska inicijativa ne produži

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da će Moskva besplatno obezbediti žitarice afričkim zemljama ako crnomorska inicijativa ne bude produžen u maju.

Obraćajući se video-linkom delegatima na rusko-afričkoj parlamentarnoj konferenciji, Putin je rekao da je samo mala količina izvoza žitarica deblokiranog sporazumom stigla u Afriku i da je ispunjenje ruskih uslova za obnovu sporazuma u interesu crnog kontinenta.

(Reuters)

 

FOTO: Tanjug/AP

 

 

Ruski istražni komitet pokrenuo postupak protiv sudija i tužilaštva MKS-a

Ruski istražni komitet saopštio je da je pokrenuo krivični postupak protiv sudija i tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji su u petak izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina "zbog protivpravnog proterivanja dece i premeštanja ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju".

Komitet je rekao da je nalog za hapšenje MKS-a "očigledno nezakonit, jer nema osnova za krivično gonjenje".

(theguardian.com)

 

Kolona: Ukrajini treba odmah pomoći

Francuski ministar spoljnih poslova Katarina Kolona rekla je da Ukrajini treba odmah pomoći, pošto su se ministri spoljnih poslova EU okupili da raspravljaju o snabdevanju Kijevom oružja.

- Moramo da pomognemo Ukrajini brzo i odmah -  rekao je Kolona u Briselu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ranije je na sastanku rekao da se nada dogovoru o zajedničkoj nabavci municije za Ukrajinu, upozoravajući na probleme ako se ministri ne dogovore.

(Rojters)

 

 

Kremlj: Nalog MKS-a jasan znak "neprijateljstva" prema Rusiji

Kremlj je saopštio da je odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje predsednika Vladimira Putina znak "jasnog neprijateljstva“ koje postoji prema Rusiji i prema Putinu lično.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija reaguje "mirno" i da nastavlja svoj rad.

Kremlj je saopštio i da je rad na stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj složen projekat za koji je potrebno vreme da se ostvari.

Putin je prošle godine predložio je ideju o turskom gasnom čvorištu, čiji su detalji, kako ističe Rojters ostali nejasni, kada su evropske zemlje krenule da značajno smanjuju uvoz ruskog gasa kao odgovor na ruske vojne akcije u Ukrajini.

(Reuters)

 

 

Peking: SAD , a ne Kina, šalju oružje u Ukrajinu

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin istakao je da SAD, a ne Kina, snabdavaju oružjem ukrajinsko ratište.

Vang je to rekao na brifingu za novinare, odgovarajući na pitanje u vezi sa navodima američkih izvora, prema kojima Rusija koristi kinesku municiju u ratu protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Komentarišući izdavanje naloga za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina od strane Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, Vang je rekao da bi taj sud trebalo da zauzme "pravedan stav".

Kina će nastaviti da igra objektivnu i pravednu ulogu u ukrajinskoj krizi i konstruktivnu ulogu u mirovnim pregovorima, poručio je portarol kineskog ministarstva.

(Reuters)

FOTO: AP/Tanjug

 

 

Pitanje prijema Ukrajine u EU trenutno nije na dnevnom redu, rekao je Burbok

 

Pitanje pristupanja Ukrajine EU ili dobijanja bezbednosnih garancija Kijeva od NATO-a u ovoj fazi nije na dnevnom redu, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u intervjuu španskom listu Pais .

Volodimir Zelenski je u februaru pozvao na početak pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji 2023. godine.

- Ne može biti ustupaka kada je reč o vladavini prava, slobodi govora i zajedničkim evropskim vrednostima. Članstvo (u EU - prim. aut.) zavisi od procesa reformi. NATO ima politiku otvorenih vrata; suverene države same odlučuju koje savezu u koji žele da uđu. U slučaju Ukrajine, ovo pitanje danas nije na dnevnom redu, pre svega, potrebno je okončati ovaj strašni rat - rekao je ministar odgovarajući na pitanje lista da li je moguće započeti pregovore o pristupanju Ukrajine EU 2023. godine, kao i da Kijev dobije bezbednosne garancije od NATO-a.

Zelenski je 28. februara prošle godine potpisao aplikaciju za pristupanje Ukrajine EU. Šefovi država i vlada Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna odobrili su davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji za ulazak u Uniju. Da bi započele pregovore, zemlje treba da ispune niz uslova, uključujući reforme i jačanje borbe protiv korupcije.

Proces pristupanja uniji u celini sastoji se od tri faze, navela je Evropska komisija u svojim materijalima. Prvi je zvanično sticanje statusa kandidata, ali to ne znači početak pregovora o članstvu. Druga etapa – pregovori, ona može početi tek nakon jednoglasnog odobrenja pregovaračkog mandata od strane zemalja Unije. Ova faza uključuje usvajanje od strane zemlje kandidata postojećeg zakonodavstva EU i sprovođenje neophodnih reformi. Tempo pregovora zavisi od brzine reformi i procesa usaglašavanja sa zakonima EU. Kada se pregovori i prateće reforme propisno završe, zemlja može u EU.

Dobijanje statusa kandidata samo je početak prilično dugog puta ka pridruživanju EU. Turska je kandidat od 1999, Severna Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, a Srbija od 2012. Hrvatska je bila poslednja zemlja koja je pristupila EU 2013. godine, a proces je trajao deset godina, prenela je RIA.

 

 

Peking o nalogu za Putinovo hapšenje: MKS treba da zauzme "pravedan stav"

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u da Međunarodni krivični sud (MKS) treba da zauzme "pravedan stav" kao odgovor na pitanje o odluci MKS-a da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Kina će nastaviti da preuzima objektivnu i pravednu ulogu u ukrajinskoj krizi i igra konstruktivnu ulogu u mirovnim pregovorima, rekao je portparol Vang Venbin novinarima na redovnoj konferenciji.

(Reuters)

 

Si Đinping počinje posetu Moskvi


Kineski predsednik Si Đinping danas počinje posetu Rusiji, što je njegova prva poseta stranoj zemlji otkako je treći put izabran za predsednika Kine, a takođe i njegova prva poseta Rusiji od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine.
Poseta će postaviti temelje za razvoj kinesko-ruskih odnosa u narednih pet godina i produbiti međusobno razumevanje Moskve i Pekinga o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, prenosi RIA Novosti.

Si Đinping će boraviti u poseti Moskvi od danas do 22. marta, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, a lideri će razgovarati o pitanjima daljeg razvoja saradnje dve zemlje, najavljeno je ranije iz Moskve i Pekinga. 

Si i Putin razgovaraće o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, razmeniti mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređenju saradnje dve zemlje, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je u petak da će poseta Sija Moskvi dodatno produbiti međusobno poverenje i razumevanje između dve zemlje, ističući da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira, navodi Kineski međunarodni radio.

Vol strit džurnal je, pozivajući se na svoje izvore, preneo da bi Si Đinping, nakon posete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. 

Kina je više puta isticala da Peking „igra konstruktivnu ulogu“ u rešavanju ukrajinske krize. 

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 24. februara objavilo dokument od 12 tačaka o političkom rešavanju ukrajinske krize. 

Među glavnim tačkama su potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, kao i poziv da se spreči dalja eskalacija.

Si Đinping je posetio Rusiju osam puta, više nego bilo koju drugu zemlju, podseća RIA Novosti.

 

Foto AP

 

 

Ukrajinski general kaže da je Kijev izgubio svoje najbolje pilote koji čekaju F-16

 

Ukrajina gubi svoje najbolje vojne pilote dok čeka F-16, rekao je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva general Sergej Golubcov u intervjuu za britanski list Tajms.

Prema njegovim rečima, ukrajinski piloti mogu da savladaju zapadne letelice za nekoliko meseci. On je odbacio tvrdnje zvaničnika NATO -a da bi obuka mogla trajati godinama. Golubcov je kao primer naveo dvojicu svojih potčinjenih koji su se nedavno vratili iz Sjedinjenih Država.

- Tamo su proveli tri nedelje i na simulatoru F-16 su naučili kako da lete zajedno kao dva pilota, kako da koriste oružje. Rezultati su veoma dobri: ukrajinski piloti mogu da nauče da lete i kontrolišu sisteme naoružanja na F-16 u manje od šest meseci - rekao je on.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva požalio se na zastarelu opremu i kašnjenje od strane NATO-a sa snabdevanjem zapadnog naoružanja, uključujući lovce F-16.

- Izgubio sam neke od svojih najboljih ljudi zbog nedostatka odgovarajuće opreme - rekao je Golubcov.

Prethodno je američki predsednik Džo Bajden u televizijskom intervjuu odbacio transfer F-16 u Kijev, rekavši da takve isporuke nemaju smisla u kontekstu aktuelnog sukoba.

Moskva je više puta izjavljivala da zapadna vojna pomoć ne sluti dobro Ukrajini i samo produžava sukob, a transport sa oružjem postaje legitimna meta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

 

 

Medvedev je upozorio na posledice odluke MKS da „uhapsi” Putina

 

-  Odluka MKS-a da „uhapsi“ Putina nema praktičnu vrednost, a posledice po međunarodno pravo biće monstruozne - naveo je Dmitrij Medvedev, a prenela RIA.

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista