PUTIN: Rusija zabrinuta zbog pokušaja nekih zemalja da podriju nuklearnu bezbednost

Novosti online

19. 03. 2023. u 22:06

MOSKVA je zabrinuta da bi neodgovorni postupci nekih zemalja mogli da potkopaju globalnu nuklearnu bezbednost, navodi se u aturoskom članku predsednika Rusije Vladimira Putina za kineski list „Ženmin žibao“.

ПУТИН: Русија забринута због покушаја неких земаља да подрију нуклеарну безбедност

Foto Tanjug/AP

 - Posvećeni smo principu nedeljivosti bezbednosti, koji grubo krši NATO blok. Duboko smo zabrinuti zbog neodgovornih i jednostavno opasnih dejstava koja bi mogla da naruše globalnu nuklearnu bezbednost - istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, podsticanje sukoba u Ukrajini predstavlja još jedan primer kako Zapad pokušava da održi svoju globalnu dominaciju.

 - Kriza u Ukrajini, koju je isprovocirao i marljivo podgrevao Zapad, danas je najsjajnija, ali nikako jedina manifestacija namere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i jednopolarni svetski poredak - uveren je ruski lider.

Putin je dodao da je Moskva zahvalna Pekingu na uravnoteženom stavu o Ukrajini i pozdravlja njegovu spremnost da učestvuje u rešavanju krize.

 - Zahvalni smo za uravnoteženu liniju Kine u vezi sa događajima u Ukrajini, za njeno razumevanje predistorije i stvarnih uzroka. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize - naglasio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini se može rešiti diplomatskim putem i Moskva je za to spremna.

 - Rusija je otvorena za političko-diplomatsko rešenje ukrajinske krize. Međutim, još u aprilu 2022. godine mirovni pregovori su prekinuti, ali ih nismo prekinuli mi. Budućnost mirovnog procesa zavisi isključivo od spremnosti za ozbiljan razgovor, uzimajući u obzir nastalu geopolitičku realnost - konstatovao je Putin.

Nažalost, nastavio je on, ultimativni zahtevi upućeni Rusiji samo govore o izolaciji od takve realnosti i nezainteresovanosti drugih strana za pronalaženje izlaza iz postojeće situacije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DA UPAMTE, JEDNOM ZA SVAGDA! Novak Đoković pred celim svetom zagrmeo o Kosovu i Metohiji