ŽRTVE TRAŽE U RUŠEVINAMA: Najveći zemljotres u Ekvadoru od 2016. godine

D. D. S.

19. 03. 2023. u 18:12

NAJMANjE 15 osoba je poginulo, a bar 400 povređeno u snažnom zemljotresu koji je pogodio Ekvador oko podneva po lokalnom vremenu, saopštila je Nacionalna služba za upravljanje elementarnim nepogodama. Uništeno je 50 kuća. Zemljotres je pogodio velike deo teritorije Ekvadora i delove Perua.

ЖРТВЕ ТРАЖЕ У РУШЕВИНАМА: Највећи земљотрес у Еквадору од 2016. године

Foto:Tanjug/AP

Epicentar zemljotresa bio je u blizini Balaa, oko 80 kilometara od drugog po veličini grada u Ekvadoru, Gvajakila, gde živi oko tri miliona ljudi. Jačina potresa iznosila je 6,9 stepeni Rihterove skale, a osetio se u 13 od ukupno 24 provincije Ekvadora.

Najgore je pogođena južna provincija El Oro, gde je nastradalo 12 ljudi. Severni Peru osetio je zemljotres, a 14-godišnja devojčica umrla je u Tumbesu, pograničnoj provinciji, kada se njen dom srušio. U Ekvadoru, Mačala i Kuenka su među gradovima koji su pretrpeli štetu na zgradama i vozilima.

Predsednik Giljermo Laso zamolio je Ekvadorce da ostanu mirni dok zvaničnici procenjuju štetu. On je posetio bolnicu u gradu Mačala kako bi se sastao sa povređenima. Još se u ruševinama traga za žrtvama.

Nekoliko puteva je blokirano klizištima. Jedna osoba je poginula u gradu Kuenka, u provinciji Azuaj, pošto se zid srušio na automobil, dok su tri osobe poginule kada se urušio toranj sigurnosnih kamera na ostrvu Jambeli, u provinciji El Oro.

Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Ekvador od 2016. godine, kada je poginulo skoro 700 ljudi, a na hiljade povređeno.

BONUS VIDEO:

SIRIJA IZ VAZDUHA: Pogledajte posledice razornog zemljotresa u Džablehu snimljene dronom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili