KRITIKA KINESKOG PREDLOGA: Bela kuća protiv momentalnog prekida vatre u Ukrajini

Novosti online

17. 03. 2023. u 22:20

SJEDINjENE Američke Države protive se momentalnom prekidu vatre u Ukrajini, smatrajući da to neće doprineti postizanju trajnog mira, saopštio je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

КРИТИКА КИНЕСКОГ ПРЕДЛОГА: Бела кућа против моменталног прекида ватре у Украјини

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

On je pozvao kinesko rukovodstvo, koje je iznelo inicijativu o trenutnom prekidu vatre u Ukrajini, da stupi u kontakt ne samo sa Moskvom, koju će sledeće sedmice posetiti kineski lider Si Đinping, nego i sa Kijevom.

„Prekid vatre u ovom trenutku u suštini bi predstavljao ratifikaciju onoga što je zauzela Rusija. Ne smatramo da je to korak u pravcu pravednog i trajnog mira“, rekao je Kirbi.

Istovremeno je izrazio zabrinutost da bi pokušaji kineskog posredovanja u rešavanju sukoba u Ukrajini mogli da budu jednostrani. Kirbi je pozvao Si Đinpinga da stupi u kontakt i sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

„I dalje smatramo da je veoma važno da on čuje i ukrajinsku stranu, a ne samo Vladimira Putina i rusku tačku gledišta“, poručio je Kirbi.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

Kineski predsednik Si Đinping će na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina boraviti u poseti Rusiji od 20-22. marta, objavio je ranije Kremlj.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)