VREME ISTIČE: Turska razgovara o produženju sporazuma o žitu sa Rusijom i Ukrajinom

Tanjug

17. 03. 2023. u 19:08

TURSKA nastavlja pregovore sa Rusijom i Ukrajinom kako bi produžila Crnomorski sporazum o žitu pod "početnim uslovima", rekao je danas novinarima turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi Tass.

ВРЕМЕ ИСТИЧЕ: Турска разговара о продужењу споразума о житу са Русијом и Украјином

Foto: AP

-Vremenski okvir za dogovor o žitu ističe. Ali nastavljamo pregovore sa Rusijom i Ukrajinom o produženju ovog sporazuma pod početnim uslovima, naglasio je on.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je u utorak da će ugovor o žitu biti produžen za 60 dana. Prema njegovim rečima, ugovor će biti produžen pod ranije definisanim uslovima.

Ugovori o izvozu hrane iz Ukrajine potpisani su 22. jula u Istanbulu na 120 dana, a u novembru su produženi na isti period.

Jedan sporazum reguliše izvoz žita iz luka Odesa, Černomorsk i Južni, koje kontroliše Kijev. Istanbulski zajednički koordinacioni centar, koji su osnovale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, ima zadatak da pregleda brodove kako bi sprečio šverc oružja i isključio provokacije.

Pored toga, Rusija i UN potpisale su memorandum kojim se globalna organizacija obavezuje da ukloni razna ograničenja za izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta.

Ruska strana ističe da se drugi deo sporazuma ne sprovodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)