PRINUDNA PRODAJA KINESKOG UDELA U TIKTOKU? Bela kuća demantoval tvrdnje američkih medija

P. Z. S. / ria.ru

16. 03. 2023. u 19:23

KOORDINATOR za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi odbio je da potvrdi izveštaje o zahtevu administracije Džoa Bajdena da kineski vlasnici društvene mreže TikTok prodaju udeo pod pretnjom da će blokirati aplikaciju u Sjedinjenim Američkim Državama.

ПРИНУДНА ПРОДАЈА КИНЕСКОГ УДЕЛА У ТИКТОКУ? Бела кућа демантовал тврдње америчких медија

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

-Ne mogu da potvrdim izveštaje u vezi sa pismom, rekao je on novinarima na pitanje da potvrdi pisani zahtev vlasnicima aplikacije.

Kirbi je dodao da Bajden i dalje ima „opravdanu zabrinutost za nacionalnu bezbednost“ u vezi sa TikTokom.

Ranije je Wall Street Journal, pozivajući se na izvore, pisao da Bela kuća zahteva od vlasnika TikToka da prodaju svoj udeo, u suprotnom aplikacija može biti zabranjena. Prema Wall Street Journal-u, predstavnici TikToka u sredu su primetili da prinudna prodaja neće pomoći u rešavanju uočenog bezbednosnog rizika.

Vlasnik TikTok-a ByteDance je navodno 60% u vlasništvu globalnih investitora, 20% zaposlenih i 20% osnivača kompanije, koji imaju više prava glasa. Prema publikaciji, kompanija mora potrošiti 1,5 milijardi dolara na program zaštite podataka i sadržaja američkih korisnika od pristupa kineske vlade.

Ranije je menadžment TikTok-a razgovarao o mogućnosti spinoff-a kineske matične kompanije BiteDance kako bi se pozabavila zabrinutošću američke nacionalne bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024