AKO BI KIM HTEO ZASUO BI AMERIKU RAKETAMA ZA 33 MINUTA: Kinezi otkrili "rupe" u odbrani

Novosti onlajn

16. 03. 2023. u 17:30

SEVERNA Koreja bi mogla da lansira interkontinentalnu balističku raketu na Sjedinjene Države koja bi pogodila tu zemlju za samo 33 minuta, tvrdi Kina.

АКО БИ КИМ ХТЕО ЗАСУО БИ АМЕРИКУ РАКЕТАМА ЗА 33 МИНУТА: Кинези открили рупе у одбрани

Foto Tanjug/AP

Naučnici u Pekingu simulirali su lansiranje ICBM-a i veruju da bi Pjongjang mogao da pogodi zemlju ako američka nuklearna odbrana ne uspe da presretne projektil.

Tim naučnika sa Pekinškog instituta za elektronski sistem inženjeringa rekao je da bi severnokorejska nuklearna raketa Hvasong-15 sa dometom od preko 8.000 milja (oko 13.000 kilometara) bila "dovoljna da pogodi celu američku domovinu".

Simulacija je takođe sugerisala da postoje praznine u odbrambenom sistemu nuklearne odbrane SAD.

Naučnici su rekli da su njihovi testovi pokazali da postojeća američka odbrambena raketna mreža ima praznine u svom "lancu ubijanja" i da bi se pomučili da identifikuju i odbrane se od napada.

Novo istraživanje i simulaciju koju je objavio najveći kineski institut za vazduhoplovnu odbranu vodi naučnik Tang Jujan i objavljeno je u časopisu "Modern Defence Technology Journal" za februar.

Simulacija je počela lansiranjem iz Sunčona, severnokorejskog grada južno od glavnog grada Pjongana, a ciljala je Kolumbiju u Misuriju. Konkretna lokacija je odabrana zbog svog centralnog položaja u sredini Amerike.

Tokom testova, tim je rekao da bi teorijsko lansiranje izazvalo da SAD dobiju upozorenje 20 sekundi kasnije.

U roku od 11 minuta, američka nuklearna odbrana bi krenula u akciju dok bi rakete za presretanje poletele iz Fort Greli u jugoistočnom Ferbenksu na Aljasci.

Druga faza raketa bi zatim poletele iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji ako prva odbrana ne uspe.

Tangov tim je rekao da je odbrana SAD impresivna, ali su rekli da je simulacija identifikovala neke praznine u "lancu ubijanja" koje bi nacija poput Severne Koreje mogle da iskoriste.

U studiji se tvrdi da je razlog za istraživanje bio da se proceni efikasnost nuklearnih odbrambenih kapaciteta SAD.

Najnovija simulacija prati drugu kinesku studiju objavljenu ranije ove godine koja je označila potencijalne mete za kinesko hipersonično oružje.

Prvi talas hipotetičkog napada bio bi usmeren na neke od najvećih zemaljskih radara u SAD, navodi se u studiji.

Ciljala bi se vazduhoplovna baza Bejl u kalifornijskom okrugu Juba i poluostrvo Kejp Kod.

Te baze su identifikovane kao ranjive na hipersonično oružje koje je u stanju da se kreće nepredvidivo i udara pet puta većom brzinom od zvuka, navodi se u studiji.

BONUS VIDEO: DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA TOS-1 - Snimci ispaljivanja termobaričnih raketa

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a