ZAOŠTRAVA SE, OSEĆAJU PRETNJU PO BEZBEDNOST: Kraljevina jača saradnju sa NATO-om

Novosti onlajn

15. 03. 2023. u 15:44

IZJAVA Norveške da Rusija predstavlja "pretnju" po nacionalnu bezbednost kraljevstva govori o nameri Osla da ojača saradnju sa članicama NATO-a.

ЗАОШТРАВА СЕ, ОСЕЋАЈУ ПРЕТЊУ ПО БЕЗБЕДНОСТ: Краљевина јача сарадњу са НАТО-ом

Foto AP

Prema rečima ambasadora za specijalne naloge Ministarstva inostranih poslova Rusije Nikolaja Korčunova, na severu Norveške intenzivirane su vojne vežbe na kojima učestvuju zemlje NATO-a, povećane su njihove razmere, spektar zadataka.

- Vidimo kako se u prestonicama arktičkih država pooštrava retorika konfrontacije i obuzdavanja. Sve manje smo svedoci izjava i aktivnosti koji podržavaju konstruktivnu saradnju u interesu stabilnog razvoja arktičkog regiona, traženja kolektivnih rešenja na aktuelna pitanja njegovog razvoja - istakao je Korčunov.

On je zaključio da to, naravno, ne može da ne uznemiri Moskvu, jer Arktik smatra regionom mira i saradnje.

Ranije je ministar odbrane Norveške Bjorn Arild Gram, iznoseći izveštaj o analizi pretnji po nacionalnu bezbednost, saopštio da je Rusija glavna pretnja po bezbednost Norveške i cele Evrope.

Prema mišljenju norveške obaveštajne službe, teško da će Arktik ostati po strani konfrontacija, a istovremeno na severu može doći do porasta napetosti.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a