„VRHUNAC PROGONA KANONSKOG PRAVOSLAVLJA“: Lavrov se obratio UN zbog Kijevsko-pečerske lavre

Novosti online

14. 03. 2023. u 17:41

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo generalnom sekretaru UN i aktuelnom predsedniku OEBS-a u kojem je skrenuo pažnju na kršenja prava pravoslavnih vernika u Ukrajini i pozvao ih da utiču na Kijev kako bi sprečili nasilno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„ВРХУНАЦ ПРОГОНА КАНОНСКОГ ПРАВОСЛАВЉА“: Лавров се обратио УН због Кијевско-печерске лавре

FOTO: Tanjug/AP

Lavrov je u pismima, koja su poslata danas, skrenuo pažnju na nedopustiva kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih vernika u Ukrajini.

- U osnovi tih kršenja je represivna politika kijevskog režima koja je usmerena na uništavanje Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). U pismima se navode brojni primeri progona kanonske pravoslavne crkve: masovna zaplena hramova UPC i prinudno nezakonito gašenje njihovih zajednica pod plaštom navodnog dobrovoljnog prelaska pod drugu jurisdikciju, takozvane ograničavajuće mere ('sankcije') protiv episkopa kanonske pravoslavne crkve, oduzimanje ukrajinskog državljanstva pojedinim njenim episkopima, moralni i fizički pritisak na sveštenike i parohijane - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je okarakterisao postupke ukrajinskih vlasti kao „najgrublje kršenje prava i diskriminaciju pravoslavnih hrišćana u Ukrajini, što je u suprotnosti sa nizom opšte priznatih međunarodno-pravnih dokumenata“.

Šef ruske diplomatije smatra da se iza nedavne odluke kijevskih vlasti da isele monahe iz Kijevsko-pečerske lavre krije želja da se „pod izmišljenim izgovorom pomoću represije kanonskoj pravoslavnoj crkvi oduzme jedna od njenih glavnih svetinja“.

- Ovo je u suštini vrhunac progona kanonskog pravoslavlja u Ukrajini - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je pozvao međunarodne lidere da daju „principijelnu ocenu protivpravnom delovanju ukrajinskog režima protiv UPC, da zahtevaju od Kijeva da prestane sa samovoljom i represijama protiv kanonske pravoslavne crkve i da se striktno pridržava obaveza koje je Ukrajina preuzela na sebe prema opšte priznatim međunarodnim dokumentima, kao i da spreče prinudno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre“.

Podsetimo, o iseljenju manastira UPC MP iz Lavre objavljeno je 10. marta. Teritorija manastira se nalazi pod upravom nacionalnog istorijskog spomenika Kijevo-pečerska lavra.

Ugovor u zakupu će biti raskinut 29. marta, pošto je međuresorna radna grupa, formirana ukazom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, „utvrdila da je manastir prekršio uslove ugovora o korišćenju državne imovine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE - Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja