IRAN JE PREDSTAVIO NOVI DRON ŠAHED: Ekspert otkrio njegove karakteristike

P. Z. S./ unian.net

13. 03. 2023. u 21:01

IRAN je predstavio svoj najnoviji razvoj, udarni dron Šahed-191, opremljen novim mobilnim sistemom za lansiranje.

ИРАН ЈЕ ПРЕДСТАВИО НОВИ ДРОН ШАХЕД: Експерт открио његове карактеристике

Shahed - 136 Foto MO Irana


Njegov domet leta dostiže 1.500 kilometara, a maksimalna brzina je 350 kilometara na sat.

Kako je u eteru Kanala 24 primetio Oleg Katkov, vojni ekspert i glavni urednik Difens ekspresa, ova bespilotna letelica može da ima brzinu od 650-850 kilometara na čas zbog prisustva mlaznog motora u njemu. Pored toga, takav iranski razvoj ima „kargoljen sa tehnologijom „Stelt“ – „letećim krilom“. I nakon toga su jednostavno počeli da kopiraju sam izgled ovog drona“, objasnio je on.

Prema rečima stručnjaka, ovo je „kargo kult“, pošto je moguće kopirati izgled oružja, ali je prilično teško napraviti istu elektroniku, softver, kontrolnu stanicu.

-Fraze o dometu leta, treba da shvatite da one ne zavise od sposobnosti drona da preleti određenu udaljenost, već od sposobnosti komunikacije sa ovim dronom, rekao je Katkov.

Dakle, Sjedinjene Države koriste satelitske komunikacije kako bi osigurale domet leta.
-Kada se kaže da se koristi zemaljska kontrolna stanica, sve zavisi od dometa direktne komunikacije, koji je 150-200 kilometara. To će biti pravi domet, dodao je Katkov.

IRANSKI DRONOVI U RATU U UKRAJINI

Rusija koristi iranske dronove kamikaze Shahed za napad na ukrajinsku infrastrukturu. Najčešće su lansirani u jesen 2022. godine, a tada su napadi praćeni masivnim raketnim udarima.

U poslednje vreme se dešavaju i napadi iranskih dronova. Tako su snage PVO 8. marta oborile dva drona Šahed-131/136. U noći 9. marta Rusija je zadala ogroman udarac Ukrajini.

Istovremeno, Vazduhoplovstvo napominje da se donekle promenila taktika korišćenja iranskih dronova u ruskom ratu protiv Ukrajine. Ranije su lansirani sa juga, sada se lansiraju sa severa.

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi