EVROPA UVOZI ORUŽJE - AMERIKA PROFITIRA: Dominacija SAD u globalnoj trgovini

I. Stanojević

13. 03. 2023. u 16:56

EVROPA uvozi oružje kao nikada, države daju ogromne svote novca iz budžeta, a od toga profitira Amerika, čija je dominacija u globalnoj trgovini u dosad neviđenom usponu. Ovo je zaključak najnovije studije švedskog Instituta za istraživanje mira (SIPRI) u kom se navodi da je uvoz u evropske zemlje, u periodu od 2018. do 2022. godine, skočio za 47 odsto. Evropske članice NATO povećale su uvoz naoružanja za čak 65 odsto.

ЕВРОПА УВОЗИ ОРУЖЈЕ - АМЕРИКА ПРОФИТИРА: Доминација САД у глобалној трговини

Foto Shutterstock

Dok je udeo SAD u globalnom izvozu oružja porastao sa 33 na 40 odsto, učešće Rusije palo je sa 22 na 16 procenata. Neznatno je, sa sedam na 11 odsto, poraslo i učešće Francuske.

Ukrajina je lane postala treći najveći uvoznik oružja u svetu, posle Katara i Indije. Uvoz u istočnu Aziju i određene države u drugim oblastima visokih geopolitičkih tenzija, sledio je trend naglog rasta.

Nasuprot tom trendu, uvoz naoružanja, opao je u Africi za čak 40 odsto, ali i u Americi za 21 procenat. Pad su zabeležili Bliski istok (8,8 odsto) i Azija i Okeanija (7,5 odsto).

- Čak i kad je globalno opao promet oružja, za 5,1 procenat, uvoz u Evropu je naglo porastao zbog tenzija između Rusije i većine drugih evropskih država - kaže Piter Veceman, viši istraživač u SIPRI programu za transfer oružja. - Posle ruske invazije na Ukrajinu, evropske države žele da uvoze više oružja i to što brže.

U globalnom izvozu oružja dugo su dominirale SAD i Rusija, dosledno najveći i drugi najveći izvoznici oružja u poslednje tri decenije. Međutim, jaz između njih se povećava. Izvoz u Indiju, koja je najveći uvoznik ruskog oružja, opao je za 37 odsto, ali je porastao ruski izvoz oružja u Kinu (39 odsto) i Egipat (44 odsto).

Indija je i dalje najveći svetski uvoznik oružja, ali je njen uvoz opao za 11 procenata. Ovaj pad bio je povezan sa složenim procesom nabavke, naporima da se diversifikuju dobavljači oružja i pokušajima da se uvoz zameni lokalnim dizajnom. Azija i Okeanija su primalac 41 procenta velikih transfera oružja. Šest država u regionu - Indija, Australija, Kina, Južna Koreja, Pakistan i Japan - bile su od 2018. do 2022. godine, među deset najvećih globalnih uvoznika.

- Sve veća bojazan od Kine i Severne Koreje podstakla je rastuću potražnju za uvozom oružja, posebno dugog dometa, kad su u pitanju Japan, Južna Koreja i Australija - kaže Veceman. - Glavni dobavljač za sve tri zemlje su SAD.


 

KIJEV KAO UVOZNIK

OD 1991. do kraja 2021. godine Ukrajina je uvezla nekoliko velikih kontigenata oružja. Kao rezultat vojne pomoći SAD i mnogih evropskih država posle ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Kijev je lane postao treći najveći uvoznik oružja i 14. najveći uvoznik oružja u periodu 2018-2022. godine. Ukrajina je činila dva procenta globalnog uvoza oružja u prethodnom petogodišnjem periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...