DA LI KIM DŽONG UN PLANIRA NASLEDNIKA? Pojavljivanje ćerke Kin Ju Ae u javnosti pokrenulo lavinu komentara

Đ.G.

10. 03. 2023. u 08:06

NA severnokorejskoj političkoj sceni pojavila se nova i neobična zvezda: devojčica od negde između deset i dvanaest godina. Možda Kim Džong Un pokušava da bude odgovoran vladar – s obzirom na to da je zemlja apsolutna monarhija – i odlučio je da ne ponovi greške svog oca. Umesto toga, on se unapred priprema za naslednika trona iz brige za stabilnost i zadržavanje vlasti u rukama svoje porodice.

ДА ЛИ КИМ ЏОНГ УН ПЛАНИРА НАСЛЕДНИКА? Појављивање ћерке Кин Ју Ае у јавности покренуло лавину коментара

Foto: Profimedia

Interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 je 18. novembra probno ispaljena sa međunarodnog aerodroma Sunan u Pjongjangu, koji je bio zatvoren nekoliko godina zbog pandemije. Ono što je privuklo pažnju posmatrača, međutim, nije činjenica još jednog lansiranja ICBM-a, već prisustvo devojčice na događaju. Pojavila se sa ocem i majkom, vrhovnim vođom Kim Džong Unom i njegovom suprugom Li Sol-ju. Ubrzo se ispostavilo da se devojčica zove Kim Ju Ae i da je druga ćerka vladajućeg para Severne Koreje.

Pojavljivanje severnokorejskog lidera u javnosti sa svojom decom je samo po sebi korak bez presedana. A prisustvo Kim Ju Aea bilo je signal da se tradicija menja na ovim prostorima. Od kraja novembra do kraja februara, Kim Ju Ae je imala šest javnih nastupa. Posebno je zanimljivo njeno prisustvo 7. februara, na prijemu povodom obeležavanja 75. godišnjice oružanih snaga Severne Koreje. Na fotografijama objavljenim u zvaničnoj štampi vidi se devojčica koja sedi za banketskim stolom, sa ocem levo i majkom sa desne strane, a iza njih stoje četiri generala vojske u punoj uniformi.

Česta javna pojavljivanja Kim Ju Ae i iznenadna pažnja koju je dobila od zvanične štampe naveli su mnoge da nagađaju da je Kim Džong Un odlučio da imenuje devojku za svog naslednika. Izbor žene kao sledećeg vladara samo po sebi ne bi trebalo da iznenađuje: po standardima severnokorejske elite, Kim Džong Un se može smatrati liberalnim po pitanju rodnih pitanja i često postavlja žene na visoke položaje (ministar inostranih poslova Čoi Seong Hi je samo jedan od mnogih primera).

Ipak, odluka da se eventualno nominuje naslednik koji nije ni tinejdžer je bez presedana. Ali možda postoji razlog za to.

Odluka da je nasledna sukcesija idealna za Severnu Koreju i njenu vladajuću klasu datira iz šezdesetih godina prošlog veka, za vreme vladavine Kim Il Sunga, dede Kim Džong Una. Na ovaj potez verovatno su uticali događaji u SSSR-u nakon smrti Josifa Staljina. Kim Il Sunga je šokiralo da su ljudi iz užeg kruga pokojnog lidera bili na čelu posthumnih kritika. Videvši ovo, Kim Il Sung je verovatno došao do zaključka da treba da imenuje naslednika dok je još bio živ.

Ubrzo je, međutim, Kim Il Sung morao da nauči drugu lekciju. Mao Cedung je slavno koristio sličnu logiku da imenuje naslednika. Ta osoba je bio tadašnji glavnokomandujući kineske vojske Lin Biao. Međutim, Lin Biao je odlučio da ne čeka smrt velikog kormilara i pokušao je državni udar u kojem je poginuo.

Na osnovu iskustva dva komunistička giganta, Kim Il Sung je verovatno zaključio da bi njegov naslednik trebalo da bude neko ko ne bi bio u iskušenju da poveća sopstvenu podršku organizovanjem kampanje posthumne kritike i ko ne bi bio u iskušenju da ubrza proces i ukloni ga sa vlasti ne čekajući njegovu prirodnu smrt. Jasno je da je samo jedna osoba mogla da ispuni ove kriterijume – njegov rođeni sin.

Kim Il Sung je imao nekoliko dece od najmanje dve žene, ali je odabrao svog prvorođenog sina Kim Džong Ila, koji je rođen u Sovjetskoj Rusiji 1941. (ne 1942, kako tvrdi severnokorejska propaganda, već 1941, u blizini Habarovska, gde je, prema sovjetskoj arhivskoj građi, dobio ime Jurij).

Iz nekog razloga, međutim, Kim Džong Il nije žurio da sledi očev primer. Sve do jeseni 2008. godine, kada je doživeo moždani udar, Kim Džong Il nije imenovao naslednika. U stvari, bilo je nekoliko pokušaja da se to učini, ali su brzo odustali. Tek kada je Kim Džong Il shvatio neizbežnost i relativnu blizinu svog kraja, imenovao je svog trećeg sina Kim Džong Una za svog naslednika. Nezvanična kampanja njegovog veličanja počela je 2009. godine, dok je budući lider naciji formalno predstavljen u oktobru 2010. godine.

Očigledno se očekivalo da Kim Džong Un provede neko vreme na „treningu“, da prati svog oca na putovanjima, prisustvuje sastancima i uči nauku o autoritarnoj vladavini u praksi. Ali sudbina je imala drugačiji plan: samo godinu dana nakon što je Kim Džong Una potvrdio za naslednika, njegov otac je neočekivano umro. Kim Džong Un je nasledio vlast u decembru 2011.

Čini se da je Kim Džong Un zaokupljen pripremama za nasledstvo u ranoj mladosti – uostalom, još nema četrdesetu. Mnogi posmatrači dovode u pitanje da li uzdizanje Kim Ju Ae jasno signalizira njenu novu ulogu naslednice trona. Pa, konačna odluka verovatno još nije doneta – kandidat je premlad. Ali učestalost sa kojom se sada pojavljuje na zvaničnim događajima i centralna uloga koju igra u njima, sugeriše da Kim Džong Un ima velike planove za srednju ćerku.

Šta je podstaklo ovu žurbi, može se nagađati. Ostavljajući po strani lične faktore, ili, manje pristojno rečeno, hirove severnokorejskog lidera (čoveka koji ponekad ima tendenciju da sledi svoje emocije), postoje najmanje tri okolnosti koje treba uzeti u obzir. 

Prvo , Kim Džong Un je svoje tinejdžerske godine proveo u Evropi i čini se da je na mnogo načina bio pod uticajem tradicija evropskih monarhija. Na primer, on ne smatra potrebnim da sakrije svoju ženu od javnosti. Naprotiv, od prvih meseci svoje vladavine, aktivno se pojavljuje u društvu Li Sol Ju, u koju je, čini se, iskreno zaljubljen. Po ovoj logici, nije neobično da 'princeza', uprkos svojoj mladosti, vrlo rano počinje da igra određenu društvenu i političku ulogu.

Drugo, ako Kim Ju Ae zaista želi da nasledi tron, Kim Džong Un zaista treba da pripremi i državni aparat i javnost na ideju da će ovoga puta vlast preći na ženu. U principu, status žena u severnokorejskom društvu značajno se poboljšao u poslednjih 20 ili 30 godina. Ipak, odluka da se nominuje žena za najvišu funkciju može izazvati određenu zabunu u zemlji. Moguće je da je Kim Džong Un odlučio da smiri ovu zabunu tako što će stanovništvo postepeno navikavati na njegovu neortodoksnu odluku.

Treće, ne može se isključiti da je Kim Džong Un naučio lekcije svog oca, koji je, uprkos zdravstvenim problemima, odluku ostavio do poslednjeg trenutka. Naravno, zdravlje vođe je jedna od najstrože čuvanih tajni, ali izgleda da ostavlja mnogo da se poželi. U ovom slučaju, Kim Džong Un, kao odgovoran vladar u apsolutnoj monarhiji, ne sme da ponavlja greške svog oca iz brige za stabilnost zemlje i očuvanje vlasti u rukama svoje porodice, već mora da počne da se priprema unapred za naslednika.

Ukratko, na severnokorejskoj političkoj sceni pojavila se nova i neobična zvezda, preneo je RT.

BONUS VIDEO: PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE - Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!