RAT U UKRAJINI: Američka pametna bomba JDAM korišćena kod Bahmut; Oklopna tehnika stigla u Časov Jar (VIDEO/FOTO)

Novosti online

10. 03. 2023. u 06:45 >> 03:09

U TOKU je 380. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Bitka za Bahmut i dalje traje, iako ruske snage kontrolišu čitavo područje istočno od reke Bahmutke. Nastavljeno je granatiranje Ukrajine, a na udaru su i dalje energetski objekti.

РАТ У УКРАЈИНИ: Америчка паметна бомба ЈДАМ коришћена код Бахмут; Оклопна техника стигла у Часов Јар (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Podoljak preti Krimu

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak zapretio je da će Krimu prirediti „vrelo leto“.

-Ukrajina će objasniti da se prema njoj treba odnositi ne samo s poštovanjem, već i sa velikim strahom, tvrdi političar.

Foto Tanjug/AP

On je u intervjuu ukrajinskom voditelju Vasiliju Golovanovu takođe najavio i planove za stvaranje „sezone slobode“, koja će privući pažnju zemalja sa „nestabilnim“ političkim režimima.

Hronika ratnih operacija: Ruske trupe probile odbranu u Marjinki, žestoke borbe u Bahmutu (MAPA)


Pogranične teritorije Ruske Federacije

Ukrajinske formacije napale su selo Belevica u Pogarskom okrugu u Brjanskoj oblasti, ali su izbegnute žrtve i razaranja.

U Belgorodskoj oblasti, neprijatelj je granatirao selo Jasnie Zori, oštetivši jedan od hangara poljoprivrednog preduzeća i ranivši čoveka.


Harkovska oblast

Nakon masivnih raketnih udara ruskih oružanih snaga na kritičnu infrastrukturu u Harkovu, značajan deo grada ostao je bez napajanja, a u nekim oblastima čak i bez vode i grejanja.

Ilustracija telegram rybar


Smer Starobeljsk

Nema značajnih promena u sektoru Kupjanska - artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira.

U sektoru Krasnog Limana ukrajinske formacije su napale u pravcu Černopopovke, ali nisu uspele i povukle su se pod jakom artiljerijskom vatrom.

Na jugozapadu, u šumariji Serebrjanska, ruski vojnici su napali nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine, istovremeno zarobivši neprijateljske borce.


Soledarski pravac

Na severozapadu, ruske snage nastavljaju napredovanje u oblasti Bogdanovke kako bi konačno presekle sve puteve koji vode ka Bahmutu od Časova Jara i Konstantinovke.

U samom Bahmutu, odredi PMC „Vagner“ počeli su da jurišaju na Artjomovski metaloprerađivački pogon. Preuzimanje kontrole nad objektom je donekle komplikovano skloništima za bombe i mrežom podzemnih komunikacija na teritoriji preduzeća.

Pored toga, intenzivne borbe se nastavljaju na jugu grada, kao i na području autoputa Bahmut-Konstantinovka.

Foto Tanjug/AP

Ruske trupe izvele su seriju napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine na drugoj liniji odbrane iza Bahmuta: vatri su podvrgnuta skladišta municije u Družovki i Slavjansku, kao i objekti u Kramatorsku i Konstantinovki.


Donjecki pravac

Nastavljaju se sukobi u Avdejevskom utvrđenom području u blizini sela Severnoje i Krasnogorovka.

U isto vreme, ruske trupe u Marjinki probile su odbranu neprijatelja u centralnom delu grada.

Ukrajinske formacije ponovo su granatirale Donjecku aglomeraciju: pogođeni su glavni grad DNR i okolina, kao i Jasinovataja.

Ruske trupe preciznim artiljerijskim udarom uništile su skladište municije ukrajinske vojske u Novoselovki.

Foto AP



Zaporoški pravac

Oružane snage Ukrajine nanele su najmanje pet udara na industrijsku zonu i nasip u Energodaru, ali su uspele da izbegnu žrtve i ozbiljnu štetu.

 

Poginuo francuski plaćenik u Donbasu

Plaćenik iz Francuske poginuo je u Ukrajini, njegovo telo će narednih dana biti dopremljeno u domovinu, navodi list Figaro.

-Ovaj mladić, koji je bio pripadnik Međunarodne legije Ukrajine, poginuo je u Donbasu. Njegovo telo bi trebalo da bude vraćeno narednih dana, navodi se u poruci. Napominje se da je 22-godišnji Andreas poginuo 16. februara.

Foto Tanjug/AP

Prethodno je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je u Ukrajinu došlo više od 8.000 plaćenika iz više od 60 država, takva podrška režimu u Kijevu povećava umešanost zapadnih zemalja u ono što se dešava u Ukrajini.

 

Ruska avijacija na Avdejevskom frontu (VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nastavljaju da razbijaju Avdejevsko utvrđenje, podržavajući ofanzivu.

Ruska avijacija pogađa različite ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke kada se koriguje sa zemlje. Koriste se razne vrste aviona i helikoptera.

BITKA ZA BAHMUT: Vagnerovci forsiraju Bahmutku (MAPA)

Žestoke borbeu Bahmutu: PMC "Vagner" forsira Bahmutku i probija se do centra. Odredi „muzičara“ napadaju, pokušavajući da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine na različitim bokovima. Prema izveštajima medija, uspeli su da forsiraju reku Bahmutku i počnu da se probijaju ka centru grada.

Ukrajinski vojni analitičari prepoznaju kritičnu situaciju:

Situacija je stabilno teška, PMC pokušava da proširi severni bok van Zapada, jer juriši u pravcu Bogdanovke još nisu doveli do željenog rezultata“, pišu ukrajinski vojni analitičari.

Na severu Bahmuta, ruske trupe su pokrenule aktivnu ofanzivu protiv fabrike AZOM. Sa zemlje su izveštavali o napredovanju neprijatelja u dubinu.

Na jugu Bahmuta Vagnerovci napreduju u nekoliko pravaca. Sa šumske plantaže jugoistočno od okruga Kvadrata, jurišnici PMC-a izveli su 7 napada tokom dana.

Foto Tanjug/AP

Istočno od Ivanovskog, Rusi ništa manje pritiskaju da zaobiđu selo i stignu do puta T0504.

Severno od Soledara se nastavljaju teške borbe, „vagnerovci“ pokušavaju da se probiju. PMC sada ispituje slabosti u odbrani Oružanih snaga Ukrajine i maksimalno koristi DRG.

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Kijevu, Kijevskoj oblasti i brojnim regionima u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

 

Zelenski i Marin u Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas u Kijevu sa premijerkom Finske Sanom Marin o pitanjima odbrane i bezbednosti, obnavljanju Ukrajine, sankcijama protiv Ruske Federacije, pozivanju Rusije na odgovornost i formuli mira.

Ključna tema današnjih razgovora bila je odbrana i bezbednost, to je prioritet, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Marin.

On je izrazio zahvalnost Finskoj na vojnoj pomoći Ukrajini i izrazio uverenje da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju, preneo je Ukrinform.

 

Prigožin: Znamo da Kijev sprema kontraofanzivu na Bahmut

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je danas da Ukrajina priprema kontraofanzivu kod Bahmuta.

-Da, dobro je poznata činjenica da neprijatelj sprema protivofanzivu. Naravno, činimo sve što možemo da sprečimo da se to dogodi", napisao je Prigožin na društvenim mrežama, preneo je Rojters.

Foto Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin u Bahmutu

"Vagner" je otvorio centre za regrutaciju u 42 ruska grada, rekao je Prigožin, izražavajući zabrinutost u vezi sa zalihama municije, objavio je Gardijan.

Prigožin je istakao da je zahvalio ruskoj vladi na povećanju proizvodnje municije, ali da je i dalje zabrinut zbog nestašice municije.

 

 

Američka pametna bomba korišćena kod Bahmuta

Ukrajinski list „Strana.ua“ prvi put je saopštio da su kijevske snage upotrebile američku „pametnu bombu“ JDAM tokom sukoba u Ukrajini.

 

Američko naoružanje završilo u Iranu

Rusija je zauzela deo američkog oružja za Ukrajinu i dala ga Iranu da stvori analoge javio je CNN pozivajući se na Pentagon

Prema američkoj vojsci, Rusi su poslali uzorke zarobljenog oružja u Iran kako bi na osnovu njega pokušali da naprave slično oružje.

Foto: Profimedia

Među prebačenim uzorcima su protivtenkovski sistemi Džavelin i MANPADS.

Nije jasno da li je Iran uspešno izvršio reverzni inženjering nekog od američkog oružja zarobljenog u Ukrajini, ali Teheran je pokazao veliku stručnost u razvoju sistema naoružanja zasnovanog na američkoj opremi koja je ranije zarobljena, naglašava se u članku.

 

Oklopna tehnika VSU stigla u Časov Jar

Oprema Oružanih snaga Ukrajine u selu Časov Jar, od kojih se deo prebacuje u Bahmut: oklopni transporteri IPR-765, BTR-80 i BTR-4, bagi Polaris Razor 1000, BATT UMG i International MakkPro oklopna vozila , tenk T-64BV.

 

 

Gubici Ukrajinaca u pravcu Krasnog Limana i Donjecka

 

Peskov: U Ukrajini postoje i trezveni pristupi

Uprkos propagandnim tokovima mržnje i ispiranja mozga ukrajinskom stanovništvu, u toj zemlji i dalje postoji trezveni pristup kada je reč o budućim odnosima sa Rusijom, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Tim rečima Peskov je prokomentarisao izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Alekseja Danilova koji je rekao da se sve više Ukrajinaca zalaže za mirovne pregovore sa Rusijom.
„Budućnost naših međusobnih odnosa je neizbežna jer su naše zemlje susedske, to je očigledno“, ocenio je Peskov.
Podsetimo, ukrajinski političar je prethodno rekao da je sve više građana u Ukrajini koji smatraju da bi trebalo pokrenuti pregovore sa Rusijom, te je ocenio da je to opasan trend.
„Imajte u vidu, takvih (koji se zalažu za pregovore sa Rusijom) ima sve više. To je veoma opasna tendencija kada ljudi, čak iz zapadne Ukrajine, počinju da govore o takvim stvarima“, rekao je Danilov.

 

Vazdušna uzbuna u svim regionima Ukrajine

Kako je saopštila posmatračka grupa "Beloruski gajun", u 09:02 u Belorusiji na aerodromu "Mačulišči" snimili su poletanje ruskog lovca MiG-31K, koji je sposoban da nosi hipersonične rakete "Kinžal".

Na aerodromu je zabeleženo sletanje aviona nakon čega su počela upozorenja o vazdušnim napadima u Ukrajini.

Vagner ušao u bahmutski AZOM

Jurišne grupe PMC „Vagner“ ušle su na teritoriju "Artjomovskog kombinata za preradu metala“ (AZOM) sa severa i počinju da se kreću duboko na teritoriju industrijskog preduzeća.

AZOM je ogromna oblast sa gustim industrijskim razvojem i mrežom podzemnih vodovoda koji idu ispod zemlje na desetine spratova.

Rusija upozorava NATO: Isporuka aviona Kijevu značiće direktno uključivanje u sukob u Ukrajini

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski upozorio je zemlje NATO-a da će isporuka borbenih aviona Ukrajini značiti direktnu umešanost tih država u sukob u Ukrajini.

 -Mnogo je naznaka da Zapad ne želi da prihvati realnost, oni žele eskalaciju situacije, hoće da šalju sve više oružja. Sada je doneta odluka o slanju tenkova što, naravno, neće izmeniti situaciju na bojnom polju. Zatim neki govore o mogućnosti isporuke aviona Kijevu. Ne znam u kojoj meri je to realno- rekao je Poljanski u intervjuu novinaru Džeksonu Hinklu.

Kako je dodao, avioni će podrazumevati „mnogo stvari, a to može predviđati direktno uključivanje zemalja NATO-a po pitanju tehničkog održavanja i aerodroma jer u Ukrajini nema tako mnogo aerodroma koji su pogodni za to“.

 -Zamislite da ti avioni poleću u Poljskoj, ulaze u ukrajinski vazdušni prostor, a zatim se vraćaju u Poljsku na održavanje. Hoće li u tom slučaju Poljska biti umešana? Mislim – da. To je direktno učešće. Dakle, mnogo pitanja i premalo razmišljanja na Zapadu- rekao je Poljanski.

Po njegovim rečima, ukrajinski režim bi bio veoma zainteresovan za direktno uključivanje NATO-a u sukob „jer je to jedina šansa za režim Vladimira Zelenskog da preživi“.

 -Postoji niz političara u SAD, u Evropi koji govore 'treba da pošaljemo vojsku, da treba da ratujemo'. Shvatate li šta znači početak trećeg svetskog rata jer govorimo o pokušaju da se pobedi nuklearna država- konstatovao je Poljanski.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u istočnoj Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri istočne oblasti Ukrajine, u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se nešto posle četiri sata ujutru.

Ubrzo nakon toga oglasio se i predstavnik vojne administracije Dnjepropetrovske oblasti koji je rekao da je tokom bombardovanja uništen jedan objekat energetske infrastrukture.

 

 Aksjonov: Izgradnja odbrambene linije Krima ide po planu

 -Izgradnja odbrambene linije na Krimu teče po planu, uzeto je u obzir iskustvo ratnih dejstava- rekao je Sergej Aksenov u intervjuu za RIA Novosti.

Ranije je Aksenov najavio početak utvrđivanja na teritoriji poluostrva kako bi se obezbedila bezbednost njegovih stanovnika.

Ukrajinske trupe granatirale Pantelejmonovku

DNR je saopštila da su ukrajinske trupe ispalile četiri NATO granate na Pantelejmonovku.

 -Ukrajinske trupe u 7.20 ispalile su četiri granate „NATO” kalibra 155 milimetara na Pantelejmonovku - saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

 -Zabeležena je vatra iz VFU na pravcu: 7.20 – naselje Suhaja Balka – naselje Pantelejmonovka: ispaljene su četiri granate kalibra 155 mm - piše u Saopštenju.

 

Rogov: Ofanziva u oblasti Zaporožja mogla bi biti fatalna za Oružane snage Ukrajine

 -Ofanziva u regionu Zaporožja mogla bi da bude kobna za ukrajinsku vojsku - izjavio je Vladimir Rogov, prenose RIA Novosti.

Ranije je objavljeno da ukrajinske trupe planiraju napade na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bi došli do obale Azovskog mora. 

Ukrajinske trupe granatirale Golmovski u DNR

Ukrajinski vojnici su u 1.00 ispalili osam granata kalibra „NATO“ 155 milimetara na Holmovski, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

 -Zabeležena je vatra sa strane VFU u pravcu: 1.00 – naselje Pleščejevka – naselje Golmovski: ispaljeno je osam granata kalibra 155 milimetara - navodi se na Telegramu.

 

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)