PENTAGON PRIZNAO: Ruski „sarmat“ je strateško oružje visoke borbene spremnosti

Novosti online

09. 03. 2023. u 14:52

RUSKA interkontinentalna balistička raketa „sarmat“ je strateško oružje visoke borbene spremnosti, zbog čega su Americi potrebna sredstva za odvraćanje, izjavio je šef Severnoameričke komande protivvazdušne odbrane (NORAD) general Glen van Herk.

ПЕНТАГОН ПРИЗНАО: Руски „сармат“ је стратешко оружје високе борбене спремности

Foto: Printskrin Jutjub

 -Rusija je nastavila da održava velike vojne vežbe i da testira oružje koje će povećati pretnju za Severnu Ameriku kada bude isporučeno vojsci. U aprilu 2022. godine Rusija je testirala ogromnu interkontinentalnu balističku raketu "sarmat" – strateško oružje visoke borbene spremnosti što ukazuje na kritičnu važnost da se SAD obezbede savremenim i pouzdanim kapacitetima u sferi strateškog obuzdavanja - rekao je general u Kongresu.

On je istovremeno podsetio da Rusija testira i nuklearnu podmornicu „Belgorod“ koja može biti naoružana nuklearnim torpedom „posejdon“ predviđenim za napade na obalske ciljeve sa udaljenosti do hiljadu kilometara.

Van Herk je istakao da i ruske krstareće rakete vazdušnog i morskog baziranja imaju mogućnost da pogode Severnu Ameriku. Takođe je dodao da je Rusija u Ukrajini upotrebila novu hipersoničnu raketu.

 - Prvi put smo videli da je Rusija upotrebila hipersoničnu raketu klase "vazduh-zemlja" - rekao je general.

„Sarmat“ predstavlja sistem sa teškom interkontinentalnom raketom. Težina jednog projektila prelazi 200 tona. Domet paljbe je 18.000 kilometara. Raketa ima kratak aktivni segment leta, što komplikuje proces njenog presretanja pomoću PVO. Prva uspešna testiranja ove rakete obavljena su prošlog aprila.

„Sarmat“ će zameniti tešku stratešku raketu RS-20V „vojvoda“. Novi kompleks bi trebalo prvi da dobiju vojnici raketne jedinice u Užuru u Krasnojarskom kraju, budući da ta jedinica ima važan strateški položaj i neophodnu infrastrukturu za baziranje teških raketa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE: Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili