BRITANSKI OFICIR SAVETUJE: Ovo bi trebalo da bude ključni cilj Zelenskog

Novosti online

08. 03. 2023. u 19:37

KLjUČNI cilj ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog treba da bude zauzimanje Krima i pristup Oružanih snaga Ukrajine Kerčkom moreuzu, piše potpukovnik britanske vojske Stujart Kraford u članku za „Ekspres“.

БРИТАНСКИ ОФИЦИР САВЕТУЈЕ: Ово би требало да буде кључни циљ Зеленског

Foto Tanjug/AP

-Krim je zajednička strateška nagrada, ključna teritorija, jer kontrola nad Krimom povlači za sobom kontrolu nad Crnim morem i izlazak na Azovsko more preko Kerčkog moreuza, smatra oficir.

Prema njegovom mišljenju, u trenutnom sukobu, za kijevske vlasti bi poluostrvo trebalo da bude konačan cilj.

Ukrajinski predsednik Zelenski više puta je govorio o planovima da zauzme Krim i Donbas. Početkom februara vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko saopštio je da su kijevske vlasti počele da formiraju juršine brigade za tu operaciju.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi eventualni napad na Krim značio eskalaciju sukoba i pozvao ukrajinske vlasti da shvate da bi takvi napadi naišli na „neizbežnu osvetu“ uz upotrebu bilo koje vrste oružja.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja