"CRVENI ZMAJ" PAŽLJIVO OSMATRA FRONT U UKRAJINI: Kinu posebno brinu ova ubitačna oružja

Novosti online

08. 03. 2023. u 12:10

KINESKI vojni eksperti savetuju Pekingu da pravi tehniku koja bi mogla da obara američke satelite "Starlink" i da štiti tenkove i avijaciju od američkih protivtenkovskih sistema "džavelin", piše "Rojters" koji je analizirao oko 100 članaka u preko 20 kineskih vojnih časopisa.

ЦРВЕНИ ЗМАЈ ПАЖЉИВО ОСМАТРА ФРОНТ У УКРАЈИНИ: Кину посебно брину ова убитачна оружја

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako se navodi, kineski stručnjaci su pripremali materijale za članke proučavajući borbena dejstva u Ukrajini.

List piše da je kineska vojska zabrinuta zbog uloge "Starlinka" – satelitske mreže koju je razvila američka kompanija "Spejs eks" na čelu sa Ilonom Maskom.

- Odlične performanse satelita "Starlink" u rusko-ukrajinskom sukobu sigurno će podstaći SAD i zapadne zemlje da aktivno koriste "Starlink" u mogućim vojnim operacijama u Aziji - navodi se u jednom od članaka koji su napisali kineski stručnjaci u septembru prošle godine.

Autori su konstatovali da bi Peking "hitno" trebalo da pronađe način da uništi ili onesposobi "Starlink" koji je napravila kompanija "Spejs eks" Ilona Maska.

U drugom članku se navodi da bi Kina trebalo da poboljša zaštitu tenkova, oklopnih vozila i vojnih brodova od raketa "džavelin" i "stinger" koje mogu da nanesu "ozbiljnu štetu". Pored toga, u Pekingu smatraju da bi se trebalo pozabaviti i pravljenjem dronova.

U Kini su analizirali i efikasnost višecevnih raketnih bacača "hajmars". U jednom od članaka piše da Kina ima svoj napredni raketni sistem, pa bi američki "hajmars" mogla da očekuje "drugačija sudbina" nego u Ukrajini. Tu su autori takođe podsetili da je rad višecevnog raketnog bacača u Ukrajini zavisio od informacija koje prenose sateliti "Starlink".

Stručnjaci su analizirali i tok "informacionog rata" tokom sukoba. Na kraju su zaključili da bi Peking trebalo da se pripremi da spreči uticaj zapadnih informacionih kampanja na Kineze u slučaju sukoba.

Rojters navodi da Kina proučava borbena dejstva u Ukrajini zbog straha od mogućeg sukoba sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog Tajvana. Iako je Vašington izjavio da podržava princip "jedne Kine" prema kome je ostrvo deo republike, SAD isporučuju oružje Tajvanu. To izaziva nezadovoljstvo Pekinga koji jača svoje vojno prisustvo u regionu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a