ZELENSKI SAD ČISTI SLUŽBU BEZBEDNOSTI: Teška situacija u Ukrajini utiče na međusobne optužbe i sumnjičavosti

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

08. 03. 2023. u 08:00

UKRAJINSKI predsednik Zelenski nastavio je čistku rukovodilaca Službe bezbednosti. Smenjen je zamenik šefa službe Aleksandar Jakušev, a funkcije su morali da napuste i Eduard Fjodorov, koji je bio na čelu FSB u Sumskoj oblasti, zatim Boris Bezrukij u Zaporoškoj oblasti, kao i načelnik departmana zaštite državnih tajni Igor Nosko.

ЗЕЛЕНСКИ САД ЧИСТИ СЛУЖБУ БЕЗБЕДНОСТИ: Тешка ситуација у Украјини утиче на међусобне оптужбе и сумњичавости

Foto AP

Smenjen je i rukovodilac nabavke Službe bezbednosti Ukrajine Aleksandar Povotorov.

Informacija je objavljena na sajtu ukrajinskog predsednika, ali se ne navode razlozi zbog kojih su smenjeni. Već su imenovani njihovi zamenici, što potvrđuje da smene nisu iznenadne.

Krajem februara Zelenski je smenio komandanta odbrane u Donbasu Eduarda Moskaljova.

Posle smene Ivana Bakanova, šefa ukrajinske službe bezbednosti, koji je i dalje pod istragom, sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine, Aleksej Danilov najavio je veliku čistku u tajnim službama.

Bakanov je optužen da je kriv što su Rusi uspeli da osvoje jedan broj oblasti. Ali, razlozi zašto je Bakanov smenjen nisu saopšteni. U isto vreme kad i Bakanov bila je smenjena i Irina Venediktova, državni tužilac Ukrajine, koja je javno protestovala tvrdeći da joj nisu jasni razlozi. Na mesto Bakanova 7. februara Vrhovna rada (parlament) potvrdila je za novog šefa te splužbe Vasilija Maljuka.

U avgustu i septembru bili su smenjeni šefovi službe bezbednosti u Kijevskoj, Lavovskoj, Trnopoljskoj i Černigovskoj oblasti. Bivši načelnik službe u Harkovskoj oblasti Roman Dudin bio je uhapšen zbog samovoljnog napuštanja radnog mesta, pa je to okvalifikovano kao nacionalna izdaja.

U međuvremenu, sa istočnog fronta Ukrajincima ne stižu optimističke vesti, iako je vojni vrh kazao na sastanku sa Zelenskim da treba braniti Artjomovsk. U Donjecku tvrde da je ruska vojska osvojila i kontroliše više od pola grada Artjomovska. Kijev šalje pojačanje, ali izgleda da je za mnoge kasno. Agencija "Frans pres" piše da ukrajinski vojnici u malim grupama beže iz Artjomovska ka gradu Časovi Jar. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da je samo u februaru poginulo 11.000 ukrajinskih vojnika i ističe da će zauzimanje Artjomovska omogućiti ruskoj vojsci da krene na Zapad.

Foto AP

Komandir čečenskih specijalaca general Apti Alaudinov, koji se potpuno izlečio od pokušaja trovanja, vratio se na front. On je juče izjavio da su ruske jedinice u Artjomovsku zarobile veliki broj ukrajinskih vojnika, većinom sa zapada zemlje.

Kod Donjecka ruska vojska ispituje i efikasnost novog oružja protiv dronova "garpiju". To oružje je efikasno protiv dronova na razdaljini od 500 metara do dva kilometra.

"Garpija" može da prekine vezu drona sa operatorom koji je koristi. Prva serija ispitivanja se pokazala kao vrlo uspešna, tvrde u Donjecku.

"PATRIOTI"

Poljski ministar nacionalne odbrane Marijuš Blaščak saopštio je da su američki PVO sistemi "Patriot" dostavljeni u Ukrajinu i da je za to zaslužna Varšava, koja se za to uporno zalagala, i uz to Kijevu isporučila oružje vredno 2,2 milijarde dolara. Krajem decembra američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je da će SAD predati "Patriote" kao vojnu pomoć.

BELORUSI UHVATILI 20 TERORISTA

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kazao je juče da su uspeli da uhapse vođu grupe od 20 ukrajinskih terorista koji su na aerodromu "Mačulišči" napravili diverziju.

Bio je napadnut ruski avion A-50, leteći radar, sličan američkom, Avaksu, ali on nije ozbiljnije oštećen. Rusi su ga povukli na popravku, a poslali su drugi.

Uhapšeni vođa terorista je rođen u Krivom Rogu u Ukrajini, živeo je na Krimu, gde je bio zavrbovan. On je imao ruski i ukrajinski pasoš. Lukašenko tvrdi da je spomenuti terorista imao oko dvadeset saučesnika u pripremi i realizaciji diverzije i svi su oni brzo pohapšeni.

ROGOZIN KRITIKUJE GENERALE

Bivši direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, koji se posle ranjavanja oporavio i vratio na front, kaže da na rukovodeće funkcije u vojsci treba postavljati iskusne i motivisane, bez obzira jesu li prošli najviše vojne škole. Ujedno je kritikovao generale kojima je bilo teško da se upoznaju sa svojim komandirima bataljona. On je, kao dobrovoljac, došao u Donbas sa kolegama stručnjacima za vojnu tehniku, "Carskim vukovima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024