"ZAVADI, PA VLADAJ" - TAKTIKA RUSIJE? Zašto neke zemlje EU podržavaju Moskvu

Novosti Onlajn

06. 03. 2023. u 17:21

RUSKA invazija na Ukrajinu, pokrenuta pre godinu dana, promenila je Evropu preko noći. Rat je pokrenuo tektonske promene u političkim i ekonomskim odnosima, narušavajući energetska tržišta i postojeće lance snabdevanja. On je stavio na test samu srž evropskog projekta posle Drugog svetskog rata - mir.

ЗАВАДИ, ПА ВЛАДАЈ - ТАКТИКА РУСИЈЕ? Зашто неке земље ЕУ подржавају Москву

Foto: Profimedia/Ilustracija

Brutalni napad na Ukrajinu bio je posebno uznemirujući za istočnu Evropu, koja se seća ruskog neprijateljstva. Ovo objašnjava zašto je u regionu postojala tako značajna podrška za stroge sankcije Rusiji, finansijsku, vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, jačanje istočnog krila NATO-a i toplu dobrodošlicu za milione ukrajinskih izbeglica.

Ipak, postoje neke zemlje u istočnoj Evropi koje još uvek gaje simpatije prema Rusiji, uprkos tome što su se u prošlosti suočile sa ruskom agresijom. Slovačka, Bugarska i Mađarska su se tokom prošle godine istakle kao posebno proruske u svojim stavovima.

Septembarska anketa sprovedena u Slovačkoj pokazuje da bi većina Slovaka pozdravila rusku vojnu pobedu nad Ukrajinom. U drugom istraživanju sprovedenom u maju, samo 33 odsto Bugara i 45 odsto Mađara Rusiju doživljava kao pretnju. Mađarska, Slovačka i Bugarska takođe imaju tendenciju da pokažu najslabiju podršku sankcijama Evropske unije Rusiji, prema istraživanju Evrobarometra sprovedenom u jesen 2022.

Ovi stavovi su se odrazili u vladinoj politici i retorici. Bugarska i Mađarska su jedine članice NATO-a i EU koje su zvanično odbile da isporuče oružje Ukrajini, ponavljajući uverenje da bi to uvuklo ove zemlje u sukob. Prethodna bugarska vlada morala je tajno da Kijevu obezbedi municiju i gorivo, skrivajući tu činjenicu od javnosti.

Dok je slovačka vlada pružila hrabru i otvorenu pomoć Ukrajini, uključujući isporuke teškog naoružanja, ona je stala na stranu Mađarske kada su u pitanju na ekonomski nezgodne odluke, kao što je prošlogodišnja zabrana ruske nafte u EU, za koju je pregovarala o izuzeću.

I Bratislava i Budimpešta su takođe zapretile da će platiti ruski gas u rubljama ako dođe do pritiska, nakon odluke Moskve da prodaje gas samo za svoju valutu. Mađarska administracija je više puta blokirala sankcije Rusiji u Briselu, dok je pojačavala domaću anti-EU propagandu.

Uporna proruska osećanja u ove tri zemlje imaju veze sa nedavnom istorijom i ruskim oportunizmom.

Rastuće cene energenata, kriza troškova života, siromaštvo i visoka inflacija takođe su podstakli narodne frustracije i dodatno podstakli proruska osećanja.

Ovo nije problem samo Slovačke, Bugarske i Mađarske, već i EU u celini i on se mora rešiti, piše "Al Džazira". Držanje takvih stavova održava dugogodišnji raskol između istoka i zapada unutar EU, slabi odlučnost EU da podrži Ukrajinu i otvara vrata ruskoj taktici „zavadi pa vladaj“.

BONUS VIDEO: NATO NIGDE NIJE DONEO MIR - Protestanti u Briselu zahtevaju da se okonča rat u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!