ORBAN "UDARA" NA LGBT PROPAGANDU : Fides planira da pooštri zakon o zaštiti dece

A. V. V.

03. 03. 2023. u 15:57

MAĐARSKA bi uskoro mogla da dobije stroži zakon o zaštiti dece od homoseksualne propagande, šuška se u vladajućoj partiji Fides. Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana pre više od dve godine uvela je zakon kojim se zabranjuje promocija identiteta pola drugačijeg od onog po rođenju, promene pola i homoseksualnosti maloletnicima, koji je izazvao velike kritike Evropske unije. Ovim odredbama odnosi između Budimpešte i Brisela, ionako godinama zategnuti, dodatno su se uzburkali.

ОРБАН УДАРА НА ЛГБТ ПРОПАГАНДУ : Фидес планира да пооштри закон о заштити деце

tanjug

Zasad nije poznato na koji način bi "Fides" pooštrio već uveden zakon, ni kada bi mogao da uđe u skupštinsku proceduru. Ali, izvesno je da ovim potezom Mađarska nastavlja neslaganja sa ostalim članicama EU. Većina država Unije velike snage i sredstva ulaže u zaštitu LGBT populacije, pa ovaj potez Budimpešte ocenjuju kao diskriminaciju i kršenje ljudskih prava.

Evropska komisija je već pretila sankcijama Mađarskoj ukoliko ne povuku, po njima sporan, zakon. Međutim, Orban nije popustio i zakon je stupio na snagu. Zakonom o zaštiti najmlađih podrazumeva se da LGBT aktivistima i seksualnoj propagandi nije mesto u obdaništima, školama i na televiziji.

Mađarska na čelu sa Orbanom tokom prethodnih godina nije mogla da se pohvali mirnim odnosima sa EU. Osim odstupanja od zastupanja i zalaganja za prava LGBT zajednice, Budimpešta se nije slagala sa Unijom ni kada je reč o migracionoj politici. A od nekih skorijih previranja izdvaja se i odbijanje Budimpešte da se pridruži kolegama iz Unije i uvede sankcije Rusiji. Orban je je ovja potez objasnio rečima da su mere protiv Rusije bile neefikasne sa ciljem da se pritisne Moskva da okonča rat i da su zapravo više štete nanele evropskoj ekonomiji nego Ruskoj federaciji. Brisel je, s druge strane, Orbanovu vladu, između ostalog, kritikovao i zbog kršenja demokratskih normi, velike korupcije u državnim organima i sužavanje prava manjina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja