BRITANCI SE IZJASNILI U ANKETI: Manjine previše zastupljene na TV-u

Đ.G.

02. 03. 2023. u 17:09

ETNIČKE manjine i pripadnici LGBT zajednice su previše zastupljeni na televiziji, prema skoro polovini gledalaca koje je anketirao YouGov. Anketa je nastala usred namernog pritiska na „raznolikost“ među oglašivačima.

БРИТАНЦИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ У АНКЕТИ: Мањине превише заступљене на ТВ-у

Foto: Shutterstock

Oko 45 odsto britanskih gledalaca reklo je da ima više etničkih manjina na televiziji nego u stanovništvu, prema rezimeu ankete koji je u utorak objavio Tajms. Samo 26% smatra da su etničke manjine nedovoljno zastupljene.

Sličan broj, 44%, reklo je da su gej, lezbejke, biseksualne i transrodne osobe previše zastupljene na malim ekranima.

YouGov je sproveo istu anketu u Francuskoj, Italiji, Španiji, Čileu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Australiji i otkrio da je veća verovatnoća da će gledaoci u svim ovim drugim zemljama reći da su obe grupe nedovoljno zastupljene.

Na internet forumima, platformama društvenih medija i odeljcima za komentare na mreži, gledaoci su se dugo žalili na očigledno neproporcionalno vreme emitovanja koje se daje manjinama, posebno otkako je ideologija 'bude' ušla u kulturni mejnstrim tokom poslednje decenije. Iako postoji malo autoritativnih istraživanja koja bi podržala ili opovrgla ove tvrdnje, brojne studije sugerišu da demografija koja se vidi na TV-u možda ne predstavlja stvarnost.

Istraživanje sprovedeno 2017. na 500 kompanija pokazalo je da su marketinška odeljenja toliko zabrinuta zbog optužbi za rasizam ili homofobiju da koriste manje strejt, belih modela i glumaca u svojim reklamama. Trećina ovih kompanija izjavila je da je koristila manje belaca i heteroseksualaca tokom prethodne godine, a trećina ovog broja je rekla da su to uradile da bi „ sprečile uočenu diskriminaciju“.

Prošlogodišnja studija Kampanje za zdrav razum istakla je da je 'Responder', produkcija Bi-Bi-Sija, skoro polovinu policije Merzisajda prikazao kao crnce ili Azijate, uprkos tome što obe ove grupe zajedno čine manje od 1% policajaca u policiji. Studija je otkrila isti problem sa nekoliko drugih BBC serija i optužila državnu televiziju da „izvrće modernu Britaniju“.

Crnci čine oko 3% britanske populacije, Azijati (pojam koji u Velikoj Britaniji uključuje ljude sa Bliskog istoka) čine 7%, dok LGBT osobe čine manje od 4%. Međutim, istraživanje Kampanje za zdrav razum iz 2022. godine otkrilo je da Britanci misle da je 20% stanovništva crnci, 17% Azijati i 30% LGBT. Organizacija je identifikovala „neproporcionalno prikazivanje manjinskih grupa u medijima“ kao jedan od faktora koji bi mogao da objasni ovu neslaganje, preneo je RT.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE - U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a