"IMAMO PODRŠKU KINE" Lavrov poručio na Samitu G20 - Rusija neće dozvoliti da se napadi na „Severni tok“ gurnu pod tepih

Novosti onlajn

02. 03. 2023. u 13:06

RUSIJA će insistirati na istrazi o terorističkim napadima na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, neće dozvoliti da se to gurne pod tepih, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ИМАМО ПОДРШКУ КИНЕ Лавров поручио на Самиту Г20 - Русија неће дозволити да се напади на „Северни ток“ гурну под тепих

Foto: Tanjug/AP photo

- Insistiraćemo na toj istrazi, nećemo dati da se to gurne pod tepih - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon zasedanja šefova diplomatije zemalja G20 u Indiji.

Prema njegovim rečima, za uključivanje paragrafa koji se tiče „Severnih tokova“ u završnu deklaraciju nakon sastanka G20 insistirala je i Kina, a „većina zemalja u razvoju“ – članica G20 je pokazala razumevanje za Rusiju.

Završna deklaracija sa sastanka šefova diplomatije G20 nije usvojena zbog toga što, kako je rekao Lavrov, postoje sporovi u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Predstavnici zapadnih zemalja su, prema njegovim rečima, ignorisali argument Rusije u vezi s događajima koji su usledili nakon samita G20, održanog prošlog novembra na Baliju, a među kojima je i teroristički napad na „Severni tok“.

- Naši zapadni partneri su kategorički odbili poziv da se u dokumentu spomene neophodnost nepristrasne, poštene istrage (o toj diverziji) - naglasio je Lavrov.

Ruski ministar je istakao da će umesto deklaracije biti objavljen rezime, koji će izložiti Indija kao predsedavajuća.

- Nadam se da će oni objektivno odraziti razmenu mišljenja do koje je došlo - naglasio je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP photo

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Foto AP

Američki novinar Simor Herš je 8. februara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA": Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024