PAPA UDARIO NA KARDINALE: Zbog mera štednje smanjene plate brojnim zvaničnicima u Vatikanu

Novosti onlajn

01. 03. 2023. u 16:49

PAPA Franja ukinuo je besplatno stanovanje za kardinale i subvencionirano stanovanje za druge visoke vatikanske zvaničnike odlučivši da i oni moraju doprineti uštedama.

ПАПА УДАРИО НА КАРДИНАЛЕ: Због мера штедње смањене плате бројним званичницима у Ватикану

Foto Tanjug/AP

Nova pravila navedena su u noti koju je napisao Maksimino Kabalero Ledo, španski laik koji vodi vatikansko ministarstvo finansija, nakon sastanka s papom prošlog meseca.  Kardinali koji žive u stanovima u vlasništvu Vatikana, bilo u samom Vatikanu ili u Rimu, do sada su živeli besplatno, a plaćali su samo režije i osoblje. Neki su u penziji.

Nova pravila odnose se na više nivoe i laike

Biskupi i drugi visoki vatikanski zvaničnici trenutačno plaćaju subvencionirane stanarine. Nova pravila odnose se na više menadžerske nivoe i laike kao što su predsednici i drugo i trećerangirani zvaničnici.

Ništa ne upućuje na to da se ukidaju pogodnosti koje uživaju nižerangirani zaposleni, od kojih su mnogi laici. Neki od njih plaćaju stanarine jeftinije od tržišnih u stanovima u Rimu u vlasništvu Vatikana. U noti se navodi da zvaničnici moraju podneti tu  "žrtvu" kako bi se povećali prihodi i što je više moguće novca utrošilo na misiju Crkve.

Papa je ukinuo sve prošle subvencije i odlučio da se stanovi u vlasništvu Vatikana trebaju iznajmiti visokim dužnosnicima po istim cenama koje vrede za zakupce koji nisu povezani s Vatikanom. Sve izuzetke moraće odobriti sam papa.

Neki crkveni zvaničnici su iznenađeni novim pravilima

Dvojica visokih vatikanskih prelata, koji su želeli ostati neimenovani, rekli su Rojtersu da su iznenađeni novim pravilima, posebno zato što mnogi biskupi i sveštenici koji rade u Vatikanu primaju manje plate od nekih svojih kolega u drugim državama.

Pre dve godine papa je smanjio plate kardinalima za deset posto. Smanjio je plate i drugim sveštenicima koji rade u Vatikanu kako bi sačuvao radna mesta zaposlenika u pandemiji.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE - U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina