RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe u Bahmutu i Marjinci; Slovačka šalje 10 MiG-29 Kijevu (MAPA/VIDEO)

Novosti Onlajn

01. 03. 2023. u 07:18 >> 02:24

RAT u Ukrajini ušao je u 371. dan. Jedinice grupe „Vagner“ uništili su kod Artjomovska (Bahmut) ukrajinsku jedinicu nazvanu po bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja treba da ojača kontraobaveštajni rad, a posebno kontrolu na rusko-ukrajinskoj granici.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у Бахмуту и Марјинци; Словачка шаље 10 МиГ-29 Кијеву (МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

 

Generalštab VSU: Ruske snage odsecaju Bahmut, pokušaj kontraofanzive nije dao rezultat

Ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta, nastavlja se juriš na Bahmut. Jedinice PMC Vagner napadaju u oblasti Hromova i Ivanovskog, navodi se u večernjem rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Bitka u rejonu Hromova uz podršku artiljerije znači da Vagnerova grupa izvodi operaciju odsecanja poslednje velike arterije za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine – magistralnog puta Časov Jar – Artjomovsk, po kojoj prolaze snabdevanja i pojačanja, a izvode ranjenici i VSU još uvek može da pokuša organizovano da se povuče iz grada.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski vojni analitičari izvještavaju:

Severoistočno od Hromova, teške borbe u šumskoj plantaži. Oružane snage Ukrajine pozvale su avijaciju u pomoć, pokušavajući da zaustave proboj ruskih jedinica.

Na jugoistočnoj periferiji Dubovo-Vasiljevke i istočno od naselja Vagnerovci su nekoliko puta pokušali da probiju odbranu.

Nastavljaju se pozicione borbe u oblasti Berhovskog rezervoara.

Istočno od autoputa O 0506, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvrše kontranapad.

 

 

Slovačka šalje 10 od 11 svojih lovaca MiG-29 Kijevu

Slovačka će Ukrajini dati 10 od 11 svojih lovaca MiG-29, - Ministarstvo odbrane zemlje

11. avion će ići u muzej.
Slovačka će Ukrajini dati 10 od 11 svojih lovaca MiG-29, - Ministarstvo odbrane zemlje 11. avion će ići u muzej.

Hronika ratnih operacija: Krvave borbe za Bahmut, VSU šalje pojačanja, promena taktike u borbi za Marjinku (MAPA)


Republika Krim

Ukrajinske formacije su noću pokušale da napadnu Krim dronovima. Šest aviona je oboreno u blizini rta Tarhankut, osam je prizemljeno putem elektronske borbe u blizini Evpatorije i Sakija, a još jedan je sleteo u blizini Krasnoperekopska.

Smer Starobeljsk

U sektoru Limanskog, ukrajinske snage su pokušale da napadnu ruske položaje u pravcu Kremene, ali su nakon potpadanja pod vatru ruske artiljerije pretrpele gubitke i povukle se.

Ilustracija telegram rybar


Soledar pravac

Zapadno od Bahmuta (Artjomovsk), borci PMC „Vagner“ nastavljaju da se kreću ka selu Hromovo (Artjomovskoje), kroz koje prolazi poslednji relativno bezbedan put, omogućavajući snabdevanje Bahmutskog garnizona Oružanih snaga Ukrajine.

U samom Bahmutu vode se žestoke borbe na području ulice Ščedraja u Zabahmutovki i mikrookrug Sobačevka na jugu grada.

Jugozapadno od grada nastavljaju se sukobi na periferiji sela Krasnoje (Ivanovskoje) u blizini autoputa Bahmut-Konstantinovka.


Donjecki pravac

U centru Marjinke nastavljaju se sukobi u blizini avenije Družbi. Ruske trupe su prešle na taktiku zaokruživanja Marjinskog utvrđenog područja sa juga i severa, što može imati veći efekat od frontalnih udara.

Neprijatelj je ponovo granatirao Donjecku aglomeraciju: pogođeni su Donjeck, Makijevka, Široka Balka, Vladimirovka, Gorlovka, Pantelejmonovka i Jasinovacki okrug.


Poltavska oblast

Ruske trupe su tokom proteklog dana pogodile nekoliko kritičnih infrastrukturnih objekata u okrugu Kremenčug u Poltavskoj oblasti.

Južni front Hersonski pravac

U oblasti Herson, Oružane snage Ukrajine granatirale su Novu Kahovku, Kahovku, Aljoški, Gerojskoe i Gornostajevku. Ruski artiljerci su odgovorili gađanjem ciljeva u i oko Hersona.

 

Ništa od novog START-a

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da Moskva neće preispitati suspenziju novog START sporazuma o nuklearnom oružju sa Sjedinjenim Američkim Državama sve dok Vašington ne promene svoju politiku prema Ukrajini, preneo je Interfaks.

Foto printskrin Youtube tvzvezda.ru

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u utorak potpisao suspenziju sporazuma START.

 

Moskva će produžiti žitni ugovor ali...

Rusija je saopštila da će pristati da produži ugovor o izvozu žitarica iz crnomorskih luka ukoliko se uzmu u obzir interesi ruskih poljoprivrednih proizvođača.

Dogovor o transportu žita crnomorskom rutom, postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, ističe 18. marta i ne može biti produžen samo ako se saglase sve strane, podseća se u izveštaju TASS.

Foto AP

Ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda nije direktno na meti zapadnih sankcija, ali Moskva poručuje da su ograničenja oko procedura plaćanja, logistike i osiguranja "barijera" za izvoz ruskih žitarica i đubriva.

Evropu žele da prebace na „ratni režim“

Evropska komisija planira da to uradi u tri etape, piše "Špigl".

Prvi korak podrazumeva povećanje isporuka municije Ukrajini.

Drugi – zajedničku kupovinu oružja od strane evropskih zemalja kako bi „ napravile veliku porudžbinu i dale industriji jasan signal tražnje."

Foto Tanjug/AP

Na taj način EK želi da tri puta poveća proizvodnju artiljerijskih granata. List se takođe poziva na podatke danskog Ministarstva odbrane koji kažu da Evropa može da proizvodi i do sedam puta više municije nego sada (do 150.000 komada mesečno).

 

Eksplozije u Poltavskoj i Sumskoj oblasti

Eksplozije u Poltavskoj oblasti Ukrajine, u Kremenčugu, javljaju mediji. Sirene za uzbunu se čuju u istočnim i centralnim oblastima Ukrajine. Detonacije su zabeležene i u Sumskoj oblasti.

Ukrajinske trupe u 18.40 po moskovskom vremenu ispalile su još 20 raketa iz višecevnog raketnog bacača na Petrovski okrug u Donjecku, još 10 raketa je ispaljeno na predgrađe Jasinovate, saopštili su u DNR.

 

Vazdušna uzbuna velikih razmera u Ukrajini

Spremaju se raketni udar na Ukrajinu. Strateška avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je na nebu.

Iz pravca Kurska ušli su raketni nosači Tu-22M3, zabeležena su lansiranja raketa, navode ukrajinski resursi.

„Nemojte ignorisati alarm“, rekao je Jermak, šef kabineta Zelenskog.

Foto: Printskrin

Pobegao iz pakla - militanti Oružanih snaga Ukrajine napuštaju Bahmut (VIDEO)

Pešadiji na "oklopu" je veoma drago što su napustili ovaj grad. Ali neće se dugo radovati, stav ukrajinskog rukovodstva je da se ukrajinska grupacija ne povlači iz kotla sazrevanja. Moraće da se vrate uskoro.

Hrvatski plaćenik "Internacionalne legije"

Pre nekoliko dana u hrvatskoj štampi prvi put je istaknut lokalni plaćenik, koji se u Ukrajini bori od prvih dana rata.

32-godišnji Luka Štimac rođen je u Podravini, ali je ceo život živeo u Nemačkoj.

Hrvat je u Ukrajinu stigao 3. marta 2022. preko punkta Tisa na granici sa Mađarskom. Odgovarajući dokument ukrajinskih graničara objavio je Aleksandar Kots.

Od marta do juna prošle godine, Štimač se borio u redovima „Internacionalne legije“ u Harkovskoj oblasti, sve dok nije dobio ranu od gelera u borbama za selo Ternovaja.

U novembru se Hrvat vratio u Ukrajinu. Sada služi u odredu Bravo 2 1. bataljona Međunarodne legije.

Žestoke borbe u Artjomovsku: Cnimci iz grada (VIDEO)

U gradu je ostalo vrlo malo ljudi, ulicama jure ukrajinska oklopna vozila, a svakih deset sekundi se čuje kanonada.

 

VSU ima par hiljada vojnika u Bahmutu koje čeka sudbina puka Azov

Nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika nalazi se Artjomovsku, rekao je Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

-U gradu je ostalo nekoliko hiljada pripadnika teritorijalne odbrane, ostali su odredi i nekoliko izviđačkih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, koje će pucati na svakoga ko napusti Artjomovsk. Ove oružane formacije su ostavljene u gradu na klanje, rekao je Kimakovski Prvom kanalu.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ruska vojska i artiljerija „vrlo kompetentno rade“ u predgrađu Artjomovska: svi putevi, uključujući i put ka Časovom Jaru, pod vatrenom su kontrolom Ruske Federacije. Istovremeno, primetio je Kimakovski, ukrajinske trupe u Artjomovsku „će se boriti do poslednjeg“.

Kako je istakao, Kijev je već izgubio do 70 odsto borbeno sposobne vojske u području Artjomovska.

 

Foto AP

 

Glavno iz današnjeg brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sprečen pokušaj intezivnog napada dronovima na Krim. Oboreno je šest bespilotnih letelica, a još četiri su onesposobljene uz pomoć sredstava za radioelektronsku borbu. Žrtava i materijalne štete nije bilo;

Oko Donjecka je za isto vreme likvidirano 190 ukrajinskih vojnika, a u DNR je uništeno skladište goriva za potrebe marinaca;

Na području oko Krasnog Limana u poslednja 24 sata ruske snage su likvidirale preko 150 ukrajinskih vojnika, a uništena su četiri oklopna vozila, kao i haubice „MSTA-B“ i D-30;

U oblasti oko Kupjanska u poslednja 24 sata ruska vojska nanela je teške gubitke protivniku: likvidirano je 90 vojnika i uništena tri pikapa, haubica D-30;

U oblasti oko Hersona ubijeno je 85 ukrajinskih vojnika i uništen jedan tenk, tri oklopna vozila i dve samohodne haubice „Akacija“;

Na području LNR i Harkovske oblasti likvidirane su tri diverziono-obaveštajne grupe ukrajinskih snaga;

Skladište municije 123. Brigade ukrajinske teritorijalne odbrane uništeno je kod naselja Aleksandrovka u Hersonskoj oblasti;

Na potezu ka južnom Donjecku i Zaporožju u poslednja 24 sata protivnik je izgubio 80 vojnika, jedan tenk i drugu tehniku;

Ruska avijacija je kod mesta Družovka u DNR u bici oborila ukrajinski avion Su-24.

 

Kremlj ne veruje izjavi savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika

Mihaila Podoljaka da Kijev ne vrši napade na teritoriju Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Mi mu ne verujemo - rekao je Peskov na pitanje novinara da komentariše Podoljakovu izjavu.

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je ranije da Kijev nije umešan u napade na teritoriji Rusije.

 

Dodatne jedinice stižu u Bahmut

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da je doneta odluka o prebacivanju dodatnih jedinica ukrajinskih trupa u Artjomovsk (Bahmut).

- Sada je epicentar borbenih dejstava Bahmut. Situacija tamo je zaista napeta. General Sirski je komandant Istočne grupe snaga. On se stalno nalazi na istoku i na prvoj liniji fronta. General je proputovao skoro ceo Bahmut, bio u štabu... Tamo su direktno na terenu donete određene odluke. To su i odluka o premeštanju dodatnih jedinica i određene odluke koje se ne mogu objavljivati - rekla je Maljar, prenose „Ukrajinske novosti“.

 

Ukrajinci čuvaju tešku artiljeriju i stambenim zgradama Hersona

Ukrajinske trupe skrivaju tešku artiljeriju među stambenim zgradama u Hersonu, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Foto: Profimedia

- U Hersonu nema toliko ukrajinskih snaga. Postoje mobilne grupe: pokretne minobacačke posade na kamionetima. Deluju danju, a noću napuštaju grad. Tu su i posade teške artiljerije, čija su oruđa sakrivena između višespratnica - rekao je Saljdo za emisiju „Solovjov uživo“.

 

Rusi napreduju u okrugu Kremene

Ruski padobranci su uz podršku oklopne tehnike napreduju u okrugu Kremene u LNR, saopštili su ruski vojnici.

Njihovu ofanzivu podržavaju tenkovi T-90M „Proriv“ i raketni lanser TOS-1A „Soncepjok“. Posade borbenih vozila govorile su o prednostima njihovog korišćenja u ofanzivi.

- Pali položaje, površina uništenja je 40 hiljada kvadratnih metara od jednog paketa - rekao je novinarima komandant posade TOS-1A.

Tenkovi T-90M podržavaju pešadijsku ofanzivu, gađajući neprijateljska uporišta sa zatvorenog položaja. Tenkisti su primetili prednost nove modifikacije ovih tenkova.

 

Ruska vojska zaustavila pokušaj velikog napada na Krim

Ruska vojska zaustavila je pokušaj masovnog napada dronova na Krim, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Scena iz Simferopolja na Krimu / Foto AP

- Oboreno je šest bespilotnih letelica, još četiri ih je onesposobljeno zahvaljujući ruskoj porodici sistema za elektronsko ratovanje - navodi se u saopštenju.

Prema izveštaju, trenutno nema žrtava niti štete na infrastrukturi grada.

Rogov pozvao IAEA da se ne usteže oko imenovanja uzroka eksplozija na teritoriji Zaporoške nuklearke

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov pozvao je stručnjake Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da prestanu da prećutkuju istinu o granatiranjima i imenuju pravi uzrok eksplozija u okolini nuklearke.

Prema njegovim rečima, ekstremisti Zelenskog nastavljaju da granatiraju naselja koja se nalaze desetinama kilometara od nuklearne elektrane i upravo te eksplozije i čuju predstavnici IAEA, ali nemaju hrabrosti da kažu ko granatira mirne gradove.

 

Kabinet Zelenskog: Kijev nije umešan u napade na teritoriju Rusije

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Kijev nije umešan u napade na teritoriji Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su ruski sistemi za radioelektronsko ratovanje uništili ukrajinske dronove koji su pokušali da napadnu civilne objekte u Krasnodarskom kraju i Adigeji.

Takođe, gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov izjavio je da je dron pao blizu sela Gubastovo u gradskom okrugu Kolomna, a cilj je verovatno bio objekat civilne infrastrukture. Kasnije je saopšteno da je letelica pala u blizini gasovodne stanice.

 

Novi snimak MO Rusije

Pogođen gasovod u Hersonu

Ukrajinske trupe gađale su Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti.

Pod vatrom su se našli centralna pijaca i gasovod, saopštila je gradska uprava.

Zaharova upozorila na radioaktivne supstance

Rusija upozorava kijevski režim na nepromišljene korake i poziva međunarodne organizacije da obrate pažnju na podatke da Ukrajina priprema provokaciju koristeći radioaktivne supstance, navodi se u komentaru portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Foto: Profimedia

- Pozivamo odgovarajuće međunarodne organizacije da obrate veliku pažnju na ove informacije. Upozoravamo kijevski režim i njegove zapadne sponzore na bilo kakve nepromišljene korake koji ugrožavaju živote i zdravlje hiljada civila - naglasila je Zaharova.

Ukrajinska vojska bi mogla da se „strateški povuče“ iz Artjomovska

U slučaju neophodnosti, ukrajinska vojska može da se „strateški povuče“ iz Artjomovska, jer Kijev, navodno, ne želi uzalud da žrtvuje vojnike, izjavio je savetnik ukrajinskog lidera Aleksandar Rodnjanski u intervjuu za TV „Si-En-En“.

- Rusija trenutno pokušava da ga opkoli i za to koristi svoje najbolje snage, (grupu) Vagner, koje su, očigledno, najobučenije i najiskusnije. Naša vojska će, po svemu sudeći, odmeriti sve opcije. Za sada oni drže grad, ali ako zatreba, oni će se strateški povući, jer ne nameravamo da žrtvujemo sve naše ljude tek tako - naglasio je Rodnjanski.

30 maloletnika stiglo u Artjomovsk

Oko 30 maloletnika stiglo je u Artjomovsk (Bahmut) kako bi učestvovalo u borbenim dejstvima u sastavu neonacističkog bataljona „Ajdar“, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

On je istakao da je Kijev prebacio raketnu artiljeriju zapadno od Artjomovska u rejon grada Časov Jar i dodao da je kod naselja Nikolajevka stigao raketno-artiljerijski divizion BM-21 „Grad“ (18 jedinica tehnike) iz sastava oružanih formacija Ukrajine.

Prilikom istovara primećeno je da je municija bila obeležena na stranom jeziku, dodao je on.

Kijev svestan gubitka Bahmuta

Savetnik v. d. šefa DNR Jan Gagin rekao je da ukrajinske snage prebacuju zapadno oružje i ljudstvo u Časov Jar kako bi tamo stvorile utvrđeni pojas i dalju odbranu grada.

On je napomenuo da je ovakvo stanje posledica činjenice da je Kijev svestan neminovnosti gubitka Artjomovska.

Foto: Printskrin/Tviter/Kevin Rothrock

Zelenski: Sukob oko Bahmuta raste

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u redovnom video-obraćanju da intenzitet borbi između ukrajinskih i ruskih snaga oko istočnog grada Bahmuta nastavlja da raste.

Ruske snage već neloliko dana stežu obruč oko tog grada u Donjeckoj oblasti. Moskva tvrdi da su ruske trupe nadomak centra.

Peskov: Rusija otvorena za pregovore

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija otvorena za pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, ali je insistirao da Moskva "nikada neće praviti kompromis" u vezi sa, kako je rekao, novim "teritorijalnim realnostima".

Peskov je rekao da se Moskva neće odreći svojih pretenzija na četiri ukrajinska regiona, a to se odnosi na oblasti Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck.

Putin potpisao o suspendovanju Rusije u START-u

Vladimir Putin je zvanično potpisao zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u Novom START-u, poslednjem velikom preostalom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD.

Foto: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik poručio je čelnicima Federalne službe bezbednosti da pojačaju obaveštajni rad i zaustave "diverzantske grupe" da uđu u zemlju.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan nalazi se u Ukrajini kako bi istražio ruske raketne napade na elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu. 

Ukrajina treba da postane članica NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da dugoročno gledano, Ukrajina treba da postane članica NATO-a. 

- Članstvo Ukrajine u NATO-u je daleka perspektiva. Posle sukoba u Ukrajini - odnosi NATO-a i Rusije neće se vratiti u normalu - dodao je Stoltenberg.

Blinken upozorio Peking

Entoni Blinken ponovio je upozorenje Pekingu da ne šalje oružje Rusiji.

- Vašington neće oklevati da sankcioniše kineske kompanije i pojedince ako Peking Rusiji pruži 'smrtonosnu pomoć' - rekao je američki državni sekretar novinarima u Astani posle razgovora sa liderima Kazahstana i Uzbekistana.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI T-90M DEJSTVUJU U DONBASU - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)