KONVENCIJA SAVETA EVROPE NE VAŽI VIŠE ZA RUSIJU: Putin odlučio

Novosti onlajn

28. 02. 2023. u 17:24

RUSKI predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon prema kome Povelja Saveta Evrope, kao i 20 međunarodnih ugovora ove organizacije, prestaju da važe za Rusku Federaciju.

КОНВЕНЦИЈА САВЕТА ЕВРОПЕ НЕ ВАЖИ ВИШЕ ЗА РУСИЈУ: Путин одлучио

FOTO: Tanjug/AP

Raskinut je 21 dokument, među kojima su evropske konvencije o suzbijanju terorizma, o zaštiti ljudskih prava, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, Evropska socijalna povelja i tako dalje.

Moskva je 15. marta objavila zvaničnu notu o povlačenju iz Saveta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima naglasivši da će ispunjavati odluke Evropskog suda o ljudskim pravima ukoliko budu u skladu sa Ustavom Rusije. Kasnije tog dana Parlamentarna skupština Saveta Evrope jednoglasno je usvojila rezoluciju kojom je obavestila statutarni organ Saveta, Komitet ministara, da Moskva ne može biti član Saveta. Sledećeg dana Komitet ministara usvojio je odluku da Rusija prestaje da bude član organizacije od 16. marta.

U junu je ruski premijer Mihail Mišustin potpisao dekret o prekidu učešća Rusije u delimičnim i proširenim delimičnim sporazumima Saveta Evrope.

Rusija je bila članica organizacije 26 godina.

BONUS VIDEO: PUTIN NA BOŽIĆNjOJ LITURGIJI - Predsednik Rusije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!