"TO JE BIO TERORISTIČKI NAPAD!" Sijarto poručio - "Šta god da se desilo na Severnom toku, zaista je skandalozno"

Novosti onlajn

27. 02. 2023. u 07:45

Napad na gasovode „Severni tok“ treba smatrati terorističkim napadom, Budimpešta podržava detaljnu sveobuhvatnu istragu, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za „Sputnjik“.

ТО ЈЕ БИО ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД! Сијарто поручио - Шта год да се десило на Северном току, заиста је скандалозно

FOTO: AP/Tanjug

- Šta god da se desilo na gasovodu ‘Severni tok’ zaista je skandalozno. Jer je to, zapravo, prvi put da je tako veliki evropski objekat ključne infrastrukture napadnut – od strane bilo koga, ali je napadnut - rekao je Sijarto.

- I takav napad, u principu, treba smatrati terorističkim napadom. Podržavamo sveobuhvatnu, duboku, strukturisanu i detaljnu istragu o onome šta se dogodilo - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, bez obzira ko pokreće istragu, Mađarska podržava sve vrste postupaka koji će dati nadu da se sazna „ko je to uradio i zašto“.

On je dodao da UN treba da obezbede mehanizam za istragu incidenta na gasovodima.

- Mislim da bi UN trebalo da obezbede mehanizam za ovakvu istragu. Mislim da bi UN mogle da budu dobra platforma za takvu istragu - ocenio je Sijarto, odgovarajući na pitanje da li Mađarska podržava ideju da UN sprovede istragu ovog incidenta.

Foto Tanug/AP

Sijarto je naveo da UN nisu stvorene kao udruženje zemalja istomišljenika, već da služe kao platforma za komunikaciju između zemalja koje čak jedne druge smatraju neprijateljima.

- Dakle, pitanje je da li UN mogu da obezbede dobru strukturu za ovakvu istragu - rekao je ministar.

On je dodao da UN treba da igraju značajniju ulogu.

- Zato što su UN neka poslednja instanca gde su svi predstavljeni, gde može da se vodi bilo kakva diskusija, jer su svi ovde. I pod pod pokroviteljstvom UN, čak i neprijatelji mogu i treba da razgovaraju. Tako da mislim da UN zaista treba da igraju svoju ulogu, jer to u ovom trenutku nije slučaj - zaključio je Sijarto.

Rusija tražila nezavisnu međunarodnu komisiju

Rusija je ranije tražila da generalni sekretar UN formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja bi istražila šta se dogodilo na gasovodima. Moskva je pripremila odgovarajući nacrt rezolucije Saveta bezbednosti.

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024