EKSPLOZIJE NA AERODROMU U BELORUSIJI: U napadu oštećeni ruski avioni?

P. Z. S./unian.net

26. 02. 2023. u 19:33

EKSPLOZIJE, koje su prijavili stanovnici Minske oblasti u Belorusiji, verovatno su povezane sa napadom na aerodrom Mačulišči.

ЕКСПЛОЗИЈЕ НА АЕРОДРОМУ У БЕЛОРУСИЈИ: У нападу оштећени руски авиони?

Foto printskrin youtube najnovijavest

Veruje se da je dron/dronovi pokušali da oštete avion za rano upozorenje i kontrolu A-50 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, a prve vesti dali su beloruski, propoljski mediji.

Prema podacima posmatračke grupe „Beloruski gajun“, meta verovatnog napada bio je ruski avion za rano upozorenje A-50.

-Između ostalog, možemo govoriti o oštećenju bočne strane ispuštanjem neidentifikovanog predmeta sa visine, piše BG.

Grupa za praćenje „BG” takođe obaveštava da je oko 17.33 na aerodrom, gde su se jutros (prema drugim izvorima – i noću) čule eksplozije, sleteo vojno-transportni avion Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ruska Federacija, koja je prethodno leteo za Baranoviče i Mačulišče - u februaru 2022.

Tokom dana oko aerodroma je velika koncentracija posada vojne i saobraćajne policije, patrolira helikopter, a na terenu radi OMON.

Takođe se navodi da saobraćajna policija nastavlja da zaustavlja i proverava automobile. Provere gepeke i mobilne telefone vozača i putnika.


ŠTA SE ZNA O AERODROMU U "MAČULIŠČI"

U urbanom selu Mačulišči, koje se nalazi nekoliko kilometara od Minska, nalazi se 50. mešovita vazduhoplovna baza Ratnog vazduhoplovstva i PVO Belorusije i vojni aerodrom.

Aerodrom aktivno koristi Ruska Federacija, koja vodi agresivni rat protiv Ukrajine. Konkretno, ovde se nalaze ruski lovci MiG-31K, sposobni da nose i lansiraju hipersonične rakete Kinžal. Redovna poletanja ovih letelica obavezno prati i objava vazdušne uzbune širom Ukrajine – do sletanja aviona. Poletanja su često praćena usponom ruskog aviona za rano upozorenje A-50U u nebo.

U nedelju, 26. februara, na ovom aerodromu su se, kako prenose mediji, čule eksplozije. Bilo je izveštaja o mogućoj šteti ruskog vojnog aviona nepoznatog modela i snežnih mašina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja