ATOMSKI RAT SE NE SME VODITI - POBEDNIKA NEMA: Kina objavila koncept dokumenta Globalne bezbednosne inicijative

A. V. V.

22. 02. 2023. u 10:15

NUKLEARNI rat se nikada ne sme voditi i u njemu niko ne može pobediti - poručila je Kina u dokumentu Globalne bezbednosne inicijative, uz poziv svim zemljama da rade na sprečavanju rata i zaštite svetski mir. Poruka je i da zemlje treba da ostanu posvećene mirnom rešavanju razlika i sporova kroz dijalog.

АТОМСКИ РАТ СЕ НЕ СМЕ ВОДИТИ - ПОБЕДНИКА НЕМА: Кина објавила концепт документа Глобалне безбедносне иницијативе

tajnug

Obajavljivanje ovog važnog dokumenta stiže uoči najavljenog govora kineskog predsednika Si Đinpinga. On bi, kako se očekuje, trebalo da ga održi u petak, na godišnjicu početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang istakao je juče na forumu u Pekingu da ova inicijativa predstavlja "osnovnu ideju koja naglašava ljudsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću koju je pozdravilo i podržalo više od 80 zemalja i regiona". On je istakao i da se u dokumentu navodi 20 glavnih pravaca saradnje.

- U dokumentu se čvrsto podržava struktura upravljanja bezbednošću u čijem su centru Ujedinjene nacije i podržavaju napori da se spreči rat, da se bude predvodnik u posleratnoj obnovi, pozivajući velike zemlje da igraju vodeću ulogu u pitanjima globalne bezbednosti, da odbace hegemoniju i da izgrade mirnu koegzistenciju, obezbeđujući stabilne i uravnotežene odnose između velikih zemalja - rekao je Ćin.

Inicijativa donosi i principe posvećenosti viziji zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država i principa povelje Ujedinjenih nacija, uzimajući u obzir, kako se ističe, legitimne bezbednosne brige svih zemalja.

- Kako bi ostvarila svoju viziju, Kina će održavati susrete na visokom nivou u vezi sa inicijativom i pozvati različite strane da razgovaraju o bezbednosnim pitanjima, što nije privilegija nekoliko odabranih zemalja. Dokument je otvoren i inkluzivan, a ako bi se bilo koja država pridružila inicijativi i iskreno želela da zaštiti svetski mir, podržaćemo to - naglasio je Ćin.

Šef kineske diplomatije dotakao se aktuelnog rata u Ukrajini i istakao da je Kina duboko zabrinuta zbog eskalacije sukoba i potencijala da razvoj događaja izmakne kontroli.

- Takođe, apelujemo na relevantne zemlje da odmah prekinu da dolivaju ulje na vatru, prestanu da okrivljuju Kinu i da porovociju situaciju upotrebljavajući reference kao što su "Ukrajina danas, Tajvan sutra" - poručio je Ćin.

VANG JI U MOSKVI

NAJVIŠI kineski diplomata Vang Ji stigao je juče u posetu Moskvi, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastati danas u Moskvi sa njim. Moskovski list "Komersant" je objavio da je Vang doputovao da bi razgovarao o mogućem mirovnom planu za Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a